İnsan ,ya insan gibi akıllıca söylemeli ; yahut hayvanlar gibi susmalıdır! sadi
Önder Sari
Önder Sari

PALİMPSEST

Yorum

PALİMPSEST

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

32

Okunma

PALİMPSEST

Bıçak, saplandığı yerde ilk günkü gibi taze ve keskin kalsaydı, kalbin kumaşı yırtılır, insan o ilk gecenin sabahına varamazdı. Göğse çöken o ilk ağırlık, boğazdaki o düğüm, kaburgaları zorlayan o amansız darlık hiç hafiflemeseydi eğer, yaşam dediğimiz bu uzun yürüyüş tek bir adımda kalakalır, orada biterdi. İnsanı ayakta tutan şey, kalbin zamanla o keskin kenarları aşındıran, eti kemiğe yeniden alıştıran o sessiz ve merhametli savunmasıdır.
Ancak sanılmasın ki sızlayan her şey geçer de biter. Acı, kuruyup rüzgâra karışan bir yaprak gibi çıkıp gitmez hayatımızdan. O sadece biçim değiştirir; fırtınalı bir denizden çekilip içimizde sessiz bir göle dönüşür. Artık boğmaz, ama orada durur. Yıllar sonra ansızın esen bir kokuyla, yarım kalmış bir cümleyle ya da akşamın erguvan rengiyle dipteki o tortu havalanır; kalbe değdiğinde ne denli derin bir iz bıraktığını fısıldar yeniden.
Hayatın devam etmesi, acının yok oluşundan değildir. İnsan, acı küçüldüğü için değil; o devasa yükün etrafında kenarlarını genişlettiği, göğsünü büyüttüğü için yürümeye devam eder. Kırıldığı yerden nasır tutar jiwa, eksildiği yerden başka bir biçimde tamamlanır.
O ilk günkü yırtıcı sancının silinmesi vefasızlık değil, toprağın tohuma, insanın nefese olan o sarsılmaz sadakatidir. Bizler acıyı unutarak değil, onunla aynı gövdede yaşamayı öğrenerek insan oluruz.

Bir leke kaldı o geceden,
Yıkasak da çıkmayan,
Çıkmasın diye baktığımız…
Kapıyı çalmayı bıraktı komşular,
Evin içindeki o gürültü kesildi.
Sonra çay demledik,
Yağmura baktık pencereden.
Hayat, "kaldığı yerden" dedikleri o yalanla sürdü.
Kimse anlamadı;
Biz unutmadık,
Sadece sesimizi kıstık.
Şimdi durup dururken,
Bir tren düdüğü çalınca uzaktan,
Ya da bir anlığına boşalınca sokak…
O eski soğuk işliyor yine kemiğe.
Bir şey düzeldiği yok.
Sadece alıştık,
İçimizdeki o açık pencereden
Yağan karı izlemeye.


(Palimpsest; Üzerindeki yazılar silinip tekrar tekrar yazılan, ancak eskiden yazılanların izi en altta belirsizce kalmaya devam eden kadim parşömen kâğıdı.)

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 
Palimpsest Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Palimpsest şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
PALİMPSEST şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL