ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Bir Şehrin Hususi Kütüphaneleri

Bursa’nın Orhan Gazi tarafından fethi ile ilk kütüphane kuruldu ve 700 yıldır bu şehirden kitap eksik olmadı

4.4.2011

Bir Şehrin Hususi Kütüphaneleri

Resmi kurumların sıkıcı tavırlarının yanında ömürlük kitap ve belge birikimlerini kıymet bilenlerin hizmetine açan bir şehirde yaşamak bereketli bir bahtiyarlık olsa gerek. Bursa bu bakımdan şahsi kütüphaneler şehridir desek yerinde olur. Kütüphaneler Haftası münasebetiyle yine şahsi eserlerin bir araya getirilmesiyle oluşan Şehbenderler Kütüphanesinde Dr. Hasan Basri Öcalan Hoca, Bursa’nın özel kütüphaneleri üzerine kıymetli bir söyleşi gerçekleştirdi. Bu söyleşiden çok özel bilgiler devşirdik. İşte Hocanın konuşmasından notlar...

Bursa tarihi özel kütüphaneler tarihidir

Orhan Gazi’nin Bursa’yı fethetmesinden sonra bir kitap odası kurduğu söylenir ama belgesine henüz ulaşılamadı. I. Murad devrinde Bursa’ya gelen Molla Fenari’nin 10.000 ciltlik bir kütüphanesi olduğu söylenir. Yıldırım devrinde kurulan Eyne Bey Subaşı Medresesinde bir kütüphane odası kurulur. Hamza Bey’in Bursa’da bir kütüphanesi olduğu bilinir. Fatih devri alimlerinden Molla Yegan , Bursa’da yaptırdığı mescidine 2.900 kitap vakfetmiştir. Kanuni devrinde Cezeri Kasım Paşa Medresesi’nde kütüphane kurulur.

Tekkeler ve camiler birer kitap merkezidir

Şeyh Hüsameddin Efendi, Temenye Dergahı için kitaplar vakfetmiştir. III. Ahmet devrinde İsmail Hakkı Bursevi kendi camiinde bir kütüphane kurmuştur. Cizyerzade Hüseyin Ağa, Cizyerzade Zaviyesinde bir kütüphane kurar. Şeyh Emin Efendi, Bursa Eminiye Dergahı kitapları bugün Eski Eserler Kütüphanesindedir. Bursa dergahlarında toplam 6648 yazma eser, 4244 matbu eser vardır. Ulucami, Abdullah Münzevi zamanında kütüphaneye kavuşur. Ulucami kitapları Eski Eserler Kütüphanesindedir.

Şahsi Kütüphaneler

Bursalı kitapseverlerin himmetleriyle oluşturulan kütüphaneler de vardır: Mehmet Ali Deniz Halk Kütüphanesi, Bursa Araştırmaları Kütüphanesi, Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi, Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Merkezi Kütüphanesi, Şehbenderler Konağı Murat Aksel Koleksiyonu.

Bursa kütüphaneleri yüzyıllardır misafirlerini bekliyor.

Yorumlar
"Bir Şehrin Hususi Kütüphaneleri" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Bir Şehrin Hususi Kütüphaneleri ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.