ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur. MONTAİGNE Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ağaç köklerinden müze oluşturacak

Trabzon ve Gümüşhane sınırlarında yer alan Zigana Dağı'ndan 12 yıldır topladığı ağaç köklerini iş yerinde biriktiren Muhammet Sözen, kökleri oluşturmayı planladığı müzede sergileyecek.

5.10.2012

Ağaç köklerinden müze oluşturacak

Trabzon’da orman ürünleri ticareti yapan iş adamı Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir yayla şenliği dönüşünde farklı bir hobi kazandığını belirterek, ’Yaklaşık 12 yıl önce Zigana Dağı’nda düzenlenen bir şenliğe eşim ve çocuğumla gitmiştim. Orada bir çocuğun kucağında ağaç kökü gördüm. Çocuğa, kökle ne yaptığını sorduğumda, bana sattığını söyledi. Ben de parasını verip aldım. Oğlum niye aldığımı sorduğunda, ileride bir müze oluşturacağımı söyledim ve o günden itibaren ağaç köklerini biriktirmeye başladım’ dedi.

-180’nin üzerinden ağaç kökü biriktirdi-
Zigana Dağı’nın eteklerinden ve doğduğu köy olan Köstere’den toplanan ağaç köklerini biriktirdiğini ifade eden Sözen, ’İlk ağaç kökünü aldığımız çocuk, yıllardır bana bu kökleri getirmeye devam ediyor. Kökler sadece temizlenip cilalanıyor, başka hiçbir müdahalede bulunulmuyor. Aradan geçen yıllar içerisinde 180’nin üzerinde ağaç kökü biriktirdim. Köklerin hepsi farklı ama 60’a yakını birbirinden çok daha farklı şekiller içeriyor.’
Köklerin ağaçların can damarları olduğunu dile getiren Sözen, ’Kökler, ağacın gövdesini ayakta tutabilmek için arazi şartlarına göre şekiller alıyor. Gökyüzünde yıldızları, bulutları, kuşları görürsünüz, yeryüzünde yine güzellikleri görürsünüz, denizde farklı şeyler görürsünüz. Toprak altını göremiyoruz, o toprak altında bu tür güzellikler var’ diye konuştu.

-’Ağaç köklerini oluşturacağım müzede sergileyeceğim’-
Sözen, ilk kökü aldığı günden itibaren ağaç köklerinden müze oluşturmayı düşündüğünü anlatarak, şunları söyledi:
’Eşim resim yapıyor, onun resimlerini de iş yerimde sergiliyorum. Ağaç köklerinin dışında tarihi objelere merakım var. Farklı şehirlerden, kültürlerden bulabildiğim ve topladığım bu tür objeleri yıllardır biriktiriyorum. Tüm bunları bünyesinde barındıracak bir müze oluşturacağım. Düşüncemi hayata geçirme noktasında çalışmalarım sürüyor. İş yerimde ya da başka bir alanda bunu yapacağım. Ağaç köklerini merak eden çok kişi var. Ülkemizin farklı yerlerinden beni arayıp köklerin fotoğraflarını istiyorlar. Artık müzenin açılmasıyla herkes gönlünce ağaç köklerini ve diğer eserleri görebilecek.’
Ağaç köklerini biriktirmeye devam ettiğini belirten Sözen, ’Bu hobim müze açıldıktan sonra da devam edecek. Çünkü doğayı seviyorum’ dedi.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
Mesaj Yaz 7.10.2012 16:36:44
Gökyüzünde yıldızları, bulutları, kuşları görürsünüz, yeryüzünde yine güzellikleri görürsünüz, denizde farklı şeyler görürsünüz. Toprak altını göremiyoruz, o toprak altında bu tür güzellikler var’

İŞTE BÜTÜN MESELE DE BU!


Mesaj Yaz 7.10.2012 13:54:51
kadiryeter arkadaşımızın dediği gibi ağaçlar sırf bu uğurda kesilmemelidir yalnızca önceden kesilmiş ağaçların kökleri kullanılırsa olur yoksa kesinlikle hiç bir canlının zevk uğruna kesilmesine dayanamam asla da kıyamam zaten...

Mesaj Yaz 7.10.2012 13:51:32
güzel bir hobi, ben şimdiden ilgi duymaya başladım bile...

Mesaj Yaz 6.10.2012 11:25:18
Siir muhteşem; ağacın feryadı dökülmüş mısralara... ALAN ALSIN PAYINA DÜŞENİ...

Köklere gelince; acaba kökler Için gövde feda mı ediliyor yoksa zaten kesilmiş olan ağaçların kökleri mi değerlendiriliyor ? Eleştirmeden önce, aslı nedir bilmek gerekir...
Benim de köklere, taşlara merakım vardır fakat sel sonrası deniz kıyısında toplanan odunların arasında ilgimi çeken bir kök olursa; talepte bulunur, ücret karşılığı alırım (benimkisi küçük çapta) ...
Metanet Yazıcı


Mesaj Yaz 5.10.2012 19:42:39

Bugünkü mahallî gazetede okudum(T.S.). Okuyucu şu soruyu sorabiliyor mu? Kaç canlı ağaç, bu uğurda kökündenyetim kaldı? Ha, kaç ağaç?.
Çocuk söküp getiriyor, değil mi!?... çocuktur ya anlamaz!
Çalıntı malda, şu esas vardır: Çalan gibi, satınalan da suçludur!. Tabîi, kim duyarsa.

Ne soğuk yorum oldu... nene gerek Kadir, oku ve geç...ağacın canını senden mi, sorarlar?... evet. Okuyup, susan da suçludur.

Haber, tam bir suç duyursudur!.

kadiryeter
05.10.2012- TRABZON.

LÛTFEN BAKINIZ:
http://www.sivilkamp.com/icerik/36352/edebiyat/siir/kalcasi-oyulmus-ana.html

Kalçası Oyulmuş ana!...
Kalçası oyulmuş, yaralı ana!
Aldığın faydalar haramdır sana.
Bir çam ağacıyım adam boyunca,
Gövdemin yarısı yok, yazık anana!..

Mideniz yüzünden oydunuz beni,
Yediğin- içtiğin artık sende mi?
Gelen- giden oydu canlı bedeni,
Canımın yarısı yok, perişan ana!..

Kayabaşı Yaylası’na geldin bıçakla!
Al bu fotoğrafı oğluna sakla!
Canlı canlıyı oymaz bıçakla,
Dengemin yarısı yok, yazık babana!..

Oydular derinden, canlı gövdemi,
Vicdânın aynı mı?.. yok değişti mi?
İnsanlık gerçek mi?.. yalnız sözde mi?
Kadir; tercümânım, ne deyim sana!

Kadir Yeter. TRABZON.

Eser Sahibi: kadiryeter
Kaynak: Derleme


Mesaj Yaz 5.10.2012 15:16:14
Ne güzel. Hemşerim benim. Kimin aklına gelir böyle bir fikir. Bu adam kesin şairdir de. Yazın memlekete gittiğimde bu adamı bulacağım:)


Yorum Yapın

Ağaç köklerinden müze oluşturacak ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.