ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Adana'da '007 James Bond' heyecanı

Sıcak iklimi, doğal güzellikleri, Türk sinemasına verdiği emekle ''pamuk ağaları' diyarı olarak bilinen Adana, ''007 James Bond'' filmine ev sahipliği yapacak.

27.12.2011

Adana'da '007 James Bond' heyecanı

Son dönemde Kurtlar Vadisi Filistin filmi, Hanımın Çiftliği dizisi gibi ilgi gören yapımların çekildiği kentte ’007 James Bond’ filminin bazı bölümleri de tarihi Varda Demiryolu Köprüsü’nde perdeye yansıyacak.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova bölgesinin sıcak iklimi, güzelliği ile doğal bir film platosu potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Aldırmaz, kent merkezinde kış mevsiminde bile yazdan kalma günlerin yaşandığını, bu nedenle kentin her mevsim film çekimine çok uygun bir ikliminin olduğunu kaydetti.

Adana’dan Toros Dağları’na doğru ilerledikçe bahar ve kış mevsimlerinin yaşandığını dile getiren Aldırmaz, sinemacıların, dört mevsimin aynı anda yaşandığı nadir bölgelerden biri olan Adana’yı tercih ettiğini kaydetti. Adana’da Türkiye’nin köklü sinema etkinliklerinden Altın Koza Film Festivali’nin düzenlendiğini anımsatan Aldırmaz, kendilerinin daha önce yönetmenlere çağrıda bulunduklarını, Adana’da çekilecek filmlere maddi manevi destekte bulanacaklarını ifade ettiklerini, çağrılarının da karşılık bulduğunu kaydetti.

Aldırmaz, Adana’da son dönemde Beyaz Gelincik, Hanımın Çiftliği dizilerinin çekildiğini, bunun yanı sıra Issız Adam, Beynelmilel filmleri ile Adanalı dizisinin bazı bölümlerinin Adana ve Tarsus’ta çekildiğini anımsattı.

Bölge son olarak ’’Kurtlar Vadisi Filistin’’ filminin çekimleriyle de Adana’nın hareketlendiğini anlatan Aldırmaz, ’’Geçmişte Çukurova’da çekilen filmlerde zalim toprak ağalarıyla mazlum köylüler arasındaki konu işlenirdi. Şimdi konular farklılaşıyor. Altın Koza Film Festivali ile de sinemacıların dikkatini kentimize çektik. Daha farklı türdeki yapıtlar da kentimizden dünyaya duyuruluyor’’ dedi.

Adana’nın Türk sinemasında önemli bir yeri olduğunu kaydeden Aldırmaz, açtıkları Sinema Müzesi’yle de kentin kültür ve sanatsal yönünü ön plana çıkardıklarını kaydetti.

Bir dönem Yeşilçam filmlerinde ’’pamuk ağalarının diyarı’’ olarak anılan Adana’da Karacaoğlan, Dadaloğlu gibi halk ozanlarının ya sıra çok ünlü romancılar, şairler, ressamlar, edebiyatçılar, sinemacıların çıktığını vurgulayan Aldırmaz, kentin geçmişteki sanatsal birikimi ile geleceğe güzel adımlarla ilerlediğini vurguladı.

-’007 James Bond’ için her türlü kolaylık sağlanacak-

007 James Bond serisinin 25’inci filminin Türkiye’yle ilgili 15 dakikalık bölümünde Varda Demiryolu Köprüsü’nde de çekimlerin yapılacağını vurgulayan Aldırmaz, ’’Mekanları hazırlayan prodüksiyon ekibi, şubat ve mart ayında çekimlere başlayacağını belirtti. Varda Köprüsü’nde yapılacak çekimlerin filmde 10 dakika gösterileceği, çekimlere filmin başrol oyuncusu Daniel Craig’in de katılacağını öğrendik. Toplam 200 kişiden oluşan ve Türkiye’de ocak ayından itibaren 3 ay kalacağı aktarılan prodüksiyon ekibine biz de gereken desteği vereceğiz. Belediye olarak ekibe her türlü kolaylığı sağlayacağız’’ diye konuştu.

Film ekibinin Varda Köprüsü’nün yapım öyküsünden çok etkilenerek çekim yapmak istediğini belirten Aldırmaz, köprünün tüm dünyada tanınması için yakın plan çekim yapacaklarını ve köprüye ilişkin filmde bilgi de verileceğini kaydetti.

Aldırmaz, ’’Sinema yönetmenlerine yaptığımız çağrı ’’007 James Bond’’ filminin son serisinin Karaisalı’da bulunan tarihi Varda Köprüsünde çekilmesi ile yanıt buldu. Tarihi, doğal güzellikleri, iklimi ve sanatsever halkıyla doğal bir film platosu olan Adana’mızı, tüm sinemacıların görmesi gerekiyor’’ dedi.

-Varda Köprüsü’nün tarihi -

200 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğinde, bugün Alman Köprüsü diye bilinen ’’Varda Köprüsü’’ tarihi eser niteliğini taşıyor. Alman Köprüsü, Berlin-Bağdat Demiryolu tarihteki ipekyolunun yerini alacak Batı ile Doğu’nun önemli köprüsü olarak 1900’lü yılların başında Almanlar tarafından yapıldı.

1888 Yılında Osmanlı İmparatorluğu’ndan Sultan 2. Abdülhamit ile Almanya Kralı Kaizer Willheim II tarafından yapılan anlaşmayla, Bağdat demiryolu inşaatı Almanlara verildi. Alman Deustche Bank’ın ayırdığı krediyle 15 yılda tamamlanan demiryolunun en zor kısmı Toroslar’da ortaya çıktı. 1888 yılında II. Abdulhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem tarafından imzalanan sözleşmeyle Haydarpaşa’dan Bağdat-Halep-Şam’a kadar demiryolu ağı kurulması öngörüldü.

Bu projeyle, Osmanlı’nın asker, eşya ve yolcu taşıması, Almanların da ihtiyaç duyduğu petrol kaynaklarına ulaşması planlandı. Haydarpaşa’dan Eskişehir, Konya, Ereğli, Pozantı, Adana güzergahını izleyen Bağdat Tren Hattı’nın en önemli ve zor geçiş noktası olan Belemedik bölgesinde, 1905 yılında Almanlar tarafından 12 kilometre uzunluğunda, 22 tünel açıldı. Projenin yapımı süresince Belemedik tren istasyonunda o yıllarda binlerce Alman ve Türk görev yaptı.

Yorumlar
"Adana'da '007 James Bond' heyecanı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Adana'da '007 James Bond' heyecanı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.