ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hayat tramvay gibidir... Tam yer bulmuş, oturacakken bir de bakmışsın son durağa gelmişsin. Camillo Sbarbaro Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

'Müze Park' Yapımı Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Türkiye'de bir ilkin gerçekleştirileceği Batman Müze Park ve Bahçe Teşhir Alanları Projesi yapımı tüm hızıyla sürüyor. Projenin yaklaşık 3 ay sonra bitirilmesi hedefleniyor.

4.9.2014

'Müze Park' Yapımı Tüm Hızıyla Devam Ediyor

BATMAN - Batman Müze Müdürlüğünün, Batman Müzesi bahçesinde DİKA’dan aldığı hibe, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Batman Müze Park ve Bahçe Teşhir Alanları Projesi yapımı tüm hızıyla devam ediyor.

Müze Müdürlüğü bahçesinde yapılan projede, neolotik dönem özellikleriyle kerpiç evler, teşhir alanları, Tunç Dönemlerine ait mezar mulajları, binlerce yıl öncesine ait kopyası olacak oyun taşları, uygulama alanları mevcut olacak.

Uygulama alanında iki adet kerpiç ev inşa edilip, bu kerpiç evlerin içi bire bir neolotik dönem özellikleriyle donatılarak uygulama atölyeleri oluşturuluyor. Ziyarete gelecek olan çocukların kazı yapmaları için sembolik kazı alanları oluşturularak çocuklar arkeolojik kazıyla tanımış olacaklar.

Neolotik dönem ev canlandırılması yapılacak
Bu projede, Gusir Höyük’ten getirilecek 11 bin yıllık ev tabanının üzerine orijinaliyle bire bir kapatılarak neolotik dönem ev canlandırılması yapılacak. Aynı şekilde Başur Höyük’ten Tunç Dönemine ait mezar ulujları alınarak müze bahçesinde teşhir edilecek. Bir de Başur Höyük’te bulunan 4 bin yıllık oyun taşlarının büyük kopyaları yapılarak oyun alanı üzerinde çocuklara ufkunu geliştirecek oyunlar oynatılacak.

Batman için marka olacak proje
Yapılacak olan uygulama alanlarındaki kerpiç evlerin içerisine neolotik dönem insanlarının yaşayış biçimleri temalar halinde canlandırılacak. Bu canlandırmalarda misafirler de, uygulamaya katılarak çarkta seramik, avcılık, fırınlama, buğday öğütme, dokuma gibi konuları bire bir yaşayarak, deneyerek ve uygulayarak tarihi dönemlerin evrelerini öğrenmiş olacaklar. Özellikle öğrenciler, bu uygulamalarla insanlık tarihinin evrelerini ve yaşayış şekli hakkında bire bir fikir sahibi olup, tarihi bir yolculuğa çakacaklar.

Batman ili için bir marka değeri olacak proje, tüm yerli ve yabancı konukların gezeceği ve Batman ve çevresinin kültürü hakkında bilgi sahibi olabilecekleri bir alan olacak.




Türkiye’de tek ve ilk proje
Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na konuşan Müze Müdüriyesi Tenzile Uysal, “Batman Müze Park projemiz Türkiye’de tek ve ilktir. Bu projemiz devam ediyor. Şuanda çalışmalarımızın yüzde 60 bölümünü bitirdik. Yaklaşık 2-3 ay gibi bir çalışmamız var. İnsanlar M.Ö 10-11 bin yıllık evi görme fırsatı olacak. Kazıdan çıkan ev temelini getirerek burada projeye koyarak tamamladık. Misafirlerimiz mezar örneklerini görebilecekler, Ortaçağ Hasankeyf’ini görme şansları olacak. M.Ö bin yıllığa ait gramerden getirdiğimiz taş evleri örneğini görebilecekler. Ayrıca uygulama alanlarımızda iki tane kerpiç evlerimiz var. Arkeolojik köy yapmayı hedefledik. Amacımız burada öğrencileri arkeolojiyi anlatmak ve tarih sevgisini aşılamaktır. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Yorumlar
"'Müze Park' Yapımı Tüm Hızıyla Devam Ediyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

'Müze Park' Yapımı Tüm Hızıyla Devam Ediyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.