ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Uyanık bir tek adam, uyuyan binlerce kişiden daha güçlüdür. S. Carnot Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ödüllü yazar hayatını kaybetti

Maya Angelou, Winston-Salem'deki evinde hayata gözlerini yumdu

29.5.2014

Ödüllü yazar hayatını kaybetti

Amerikalı yazar, şair, aktris ve Amerikan İnsan Hakları Hareketi’nde yer alan sembol isimlerden biri olan Dr. Maya Angelou, 86 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1969 yılında yazdığı şiirsel otobiyografisi ile çok satanlar listesine giren ilk siyahi kadın yazar ünvanını kazanan Angelou, Amerika’nın 42. Başkanı Bill Clinton’ın yemin töreninde okunan şiirin de yazarıydı.

4 Nisan 1928’de St. Louis, Missouri, ABD’de dünyaya geldi. İlk kitabı olan "I Know Why the Caged Bird Sings" i henüz 17 yaşındayken yazdı.

1954-1955 yılları arasında "Progy and Bess" adlı opera ile Avrupa turnesi yapan Maya Angelou, Martha Graham’dan modern dans dersleri aldı ve Alvin Ailey ile televizyon şovlarında dans etti. 1950’lerin sonuna doğru New York’a taşındı ve çeşitli Brodway yapımlarında yer aldı. Bu yıllarda İnsan Hakları Hareketi çalışmalarında aktif görev alan pek çok sanatçı ile çalışma fırsatı yakaladı.

1960’lı yılların başında, Güney Afrikalı özgürlük savaşçısı Vusumi Make ile birlikte Mısır’ın Kahire kentinde yaşamaya başladı. Burada yaşadığı sırada The Arab Observer gazetesinde editör olarak görev yaptı. 1962 yılında oğlu ile birlikte Gana’ya taşınan Maya Angelou, burada oyun yazarlığı, drama ve müzik eğitmenliği yaptı.

Gana’da yaşadığı yıllarda Malcolm X ile yakın arkadaşlık kuran Maya Angelou, 1964 yılında Amerika’ya dönerek, Malcolm X’in insan hakları çalışmalarında önemli görevler üstlendi.

1973 yılında İngiliz asıllı bir marangoz olan Paul du Feu ile evlendi ve Sonoma, California’ya taşındı. Takip eden yıllar Maya’nın yazarlık açısından en üretici olduğu yıllar oldu. 1977 yılında "Roots" dizisindeki rolü ile bir Emmy adaylığı kazandı. "Georgia, Georgia" adlı senaryosu, siyahi bir kadın tarafından yazılan ve yapımı gerçekleştirilen ilk senaryo oldu.

1990 sonrası kariyerine konferanslar vererek ve fikirlerini genç insanlarla paylaşarak devam eden Maya’nın hayatı, 2008 yılında "African American Lives" adlı bir televizyon dizisine konu oldu.

Yorumlar
"Ödüllü yazar hayatını kaybetti" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Ödüllü yazar hayatını kaybetti ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.