ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

İşçilerin 2000 yıllık imzası!

Aydın'daki Alabanda Antik Kenti'nde çalışan ustaların, 2 bin 300 yıl önce isimlerini taşlara kazıdığı belirlendi.

27.7.2012

İşçilerin 2000 yıllık imzası!

Çine ilçesinde bulunan 2 bin 300 yıllık Alabanda Antik Kenti’nde çalışan ustaların ücretlerini alabilmek için yapılardaki taşlara isimlerini kazıdığı belirlendi.

Kazı Başkanı Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Ateşlier, MÖ 2. yüzyılda inşa edilen meclis binasının taşları üzerinde bazı harflere rastladıklarını, bunların binanın inşası sırasında çalışan ustaların isimlerinin baş harfleri olduğunu söyledi.

Meclis binasının inşası sırasında görev alan ustaların ne kadar iş yaptıklarını kanıtlamak amacıyla taşların üzerine isimlerini kazıdıklarını belirten Ateşlier, ’’Belli ki inşa sırasında bazı tartışmalar olmuş. O yüzden herkes ne kadar taş işlediyse günün sonunda onun hesabını alabilmek için taşların üzerine isimlerini, kimisi tek harfini, daha yoğun isme sahip olanlar da iki harfini işaretlemiş. Hangi işi yaptıklarını, ne kadar iş yaptıklarını kanıtlamak için, bunun karşılığında ücretlerini alabilmek için böyle bir yola başvurmuşlar’’ diye konuştu.

Doç. Dr. Ateşlier, taşların üzerindeki isim baş harfleri sayesinde o döneme ait bazı bilgileri edinme imkanı bulduklarını, duvar işinde çalışan işçilerin isimlerini de tahmin edebildiklerini söyledi.

Aynı isimleri yapının içindeki bloklarda da görebildiklerini belirten Ateşlier, ’’Böylece bir ustanın inşaatta kaç blokta çalıştığını saptamış oluyoruz. Kaç usta çalışmış, her usta kaç blok işlemiş bu konuda da bilgi sahibi oluyoruz. Çalışan ustaların sayısı, nitelikleri, yoğunluğu konusunda bize bilgi veriyor’’ dedi.

Doç. Dr. Ateşlier, MÖ 2. yüzyılda inşa edilen meclis binasının Alabanda Antik Kenti’nin en önemli yapıtları arasında yer aldığını belirtti.

Meclis binasının MÖ 1. yüzyılda da yoğun olarak kullanıldığını kaydeden Ateşlier, ’’Alabanda meclis binası çok önemli bir yapı. Anadolu’nun belki de en erken meclis binalarından, en iyi korunmuşlarından biri. Çok önemli hatipler burada konuşmalar yapmışlar. Mimari olarak da çok büyük özelliklere sahip. Belki de duvarlarının üzerinde sahne düzenlemesini görebileceğimiz, sahne izlerini görebileceğimiz en önemli yapı’’ diye konuştu.

Kaynak:sabah.com.tr

Yorumlar
"İşçilerin 2000 yıllık imzası!" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

İşçilerin 2000 yıllık imzası! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.