ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Metrekareye 6 Bin Mermi

Çanakkale Savaşları sırasında metrekareye düşen 6 bin mermi, Gelibolu Yarımadası'ndaki Özel Salim Mutlu Müzesi'nde 1 metrekarelik özel bir bölümde sergileniyor.

24.4.2012

Metrekareye 6 Bin Mermi

Çanakkale’nin Eceabat ilçesi Alçıtepe Köyü’nde Salim Mutlu tarafından oluşturulan, savaş hatıralarının yer aldığı müze, Çanakkale Savaşları’nda yaşananlara adeta tanıklık ediyor.

Müzede, 97 yıl önce Gelibolu Yarımadası’nda yaşanan savaşta, Türk, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiliz askerlerinin ardında bıraktıkları materyaller yan yana sergileniyor. Tüfekler, bombalar, şarapnel parçaları, havada çarpışan mermiler ve daha birçok kalıntı müzede yer alıyor.

Mutlu’nun 2004’te hayatını kaybetmesinin ardından, müzenin bakım, tanzim ve tasnifini kızı Nermin ve damadı Özcan Adanır üstlendi. Adanır, müzenin bir bölümünde oluşturduğu alanda, Çanakkale Savaşları sırasında metrekareye düşen 6 bin mermiyi ziyaretçilerin dikkatine sunuyor.

Adanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 metrekarelik camekan içinde 6 bin mermi ve şarapnel parçasını bir araya getirdiklerini belirterek, ’’Müze, 1961 yılında Salim Mutlu tarafından kuruldu. Müzemizde Çanakkale Savaşları’na ait yüzlerce malzeme bulunuyor. Bu malzemelerin yanında Türk, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerine ait 6 bin mermiyi 1 metrekarelik alanda artık görmek mümkün’’ dedi.

Bakkal dükkanından müzeye giden süreç

Müzenin 51 yıldır Gelibolu Yarımadası’na gelen ve Çanakkale Savaşları’nı görmek, öğrenmek ve anlamak isteyenlere hizmet verdiğini dile getiren Nermin Adanır ise müzenin kuruluş hikayesini şöyle anlattı:

’’Rahmetli babam köyde bakkal dükkanı işletirdi. Yöredeki köylüler tarlalarını sürerken buldukları malzemeleri babama getirir, bunların karşılığında bakkaldan yiyecek alırlardı. Babam da bu tarihi kalıntıları hurdacıya vermemek için 1961’de bakkal dükkanını müzeye dönüştürdü. Müzenin içindeki savaş materyallerinin yanı sıra, babam daha pek çok malzemeyi Kabatepe Müzesi’ne bağışlamıştı.’’

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
"Metrekareye 6 Bin Mermi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Metrekareye 6 Bin Mermi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.