ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Fotoğrafta Neler Önemlidir, Sorduk!

On altı birinciliği olan usta fotoğrafçı İsmet Danyeli fotoğrafı anlattı.

8.2.2012

Fotoğrafta Neler Önemlidir, Sorduk!

Küçük yerlerde yaşayanlar bilirler. Böyle yerlerde öyle İstanbul’daki gibi her hafta her türlü ilgi alanına hitap eden çeşitli programlar olmaz. Belediyelerin ve bazı kurum, kuruluşların çabalarıyla arada bir

ünlüler uğrar. Böyle programları seven bizim gibi garipler de sevinir tabi. Garip dediğimize bakmayın, geceye katılan kesim bayağı bilinçli görünüyordu. Bahsettiğim küçük yer, Soma. Aranızdan bilenler vardır mutlaka linyit kömürüyle ünlüdür bizim memleket. Son yıllarda hızla büyüyen ve kalkınan bir yer. Bu sebepten ötürü de gayet tabi faaliyetlerde de artış var. İşte Soma geçtiğimiz günlerde SOFOT(Soma Fotoğraf Topluluğu)’un düzenlediği program ile fotoğrafçı İsmet Danyeli’yi ağırladı. Sunuma katıldık ve çok zevk aldık. ”Her yerde emek var” sunumu ve ödül aldığı fotoğrafların sunumu sayesinde adeta gözlerimize ziyafet çekildi. Fotoğraflar ne kadar güzel ve bizdendi…

Fotoğrafı manalı kılan insandır
Aslen ziraat mühendisi olan İsmet Danyeli’nin fotoğraf merakı hep varmış ama tutku haline dönüşmesi 25’inden sonra olmuş. Mesleği gereği hayatını daha çok kırsal alanlarda geçiren İsmet Danyeli’nin fotoğrafları da kırsal ağırlıklı ve daha çok insan mekan ilişkisi çerçevesinde çekilmiş. Çünkü İsmet Danyeliye göre fotoğrafı manalı kılan şey insan. On yıl civarı bir süre Mersin’de bulunan İsmet Danyeli’nin birincilik almış fotoğraflarının çoğunluğu da Mersin kırsalında çekilmiş.

Ödül avcısı…
Evet, bir arkadaşının tabiri… Çünkü o tam bir ödül avcısı. Yurt içinde ve yurt dışında on altısı birincilik olmak üzere toplam kırk yedi ödül almış bir sanatçı İsmet Bey. National Geographic fotoğraf yarışmasının insan ve manzara dalında iki ayrı birincilik ve 2011 yılında da yine manzara dalında ikincilik aldığı fotoğrafları da onun ünlü olmasında en büyük paya sahip ödülleridir şüphesiz.

Her fotoğraf bir kurgudur
Usta fotoğrafçı hiçbir kursa katılmamış. Tüm bildiklerini kendi çabalarıyla öğrenmiş. Geçmişi incelemiş ve her ilgi alanı için bunu tavsiye ediyor. ”Hangi iş olursa olsun mutlaka kendinden öncekilere bakmak gerek.” Işığı iyi kullanmak için mutlaka programlı bir şekilde çıkan sanatçı yaz aylarında hemen hemen hiç fotoğraf çekmezmiş. Mutlaka çekecekse de ya güneşin doğma vakitlerinde ya da gurup vakitlerinde çekermiş. İsmet Danyeli’nin şu sözleri ise altı çizilen satırlardandı: ”Aslında her fotoğraf bir kurgudur. Senin arkadaşını çekerken sağa git sola dön demen bile…”

Makine o kadar da önemli değil!..
İsmet Danyeli makinenin kompozisyon kadar önemli olmadığı söyledi. Sanatçının fotoğraf anlayışına göre estetik ön plandaydı estetik olması için de kompozisyon gerekliydi. Photoshop’un önemine de değinmeden geçmedi sanatçımız. Bir kompozisyon iki Photoshop dedi. Otobüsten, uçaktan çektiği fotoğrafların arada hiçbir şey yokmuş gibi görünmesi, kontrast, ışık hep photoshop ile olan işlerdi. Bu yarışmaların birçoğunda da ekleme çıkarma özellikleri dışında photoshop kullanımına izin veriliyormuş.

İletişim şart!
Sanatçının gezmediği 10 il kalmış Türkiye’de. Çektiği fotoğraflar daha çok kırsal alanda geçip insan konulu olduğu için dinleyicilerden: “İnsanları ikna etmek zor oluyor mu?” diye bir soru yöneltildi. Alınan cevap bir kez daha iletişim şart dedirtti. “Fotoğraf çekmek için ikna kabiliyeti şart. İnsanlarla iletişim kurmak zorundasınız. Herkesle kendisine göre iletişim kurmaya çalışıyoruz.” Başından geçen komik bir anısını da anlattı:
“Oturan birkaç çocuğa yaklaştım. Biraz muhabbet ettim. Arkadaş olmaya çalıştıktan sonra. Fotoğraf çekmek için çocuklara sizi nasıl çekeyim? diye sordum. Çocuklardan bir tanesi döndü beni ters ışıkta çek dedi?”
Soma fotoğraf meraklılarının isteği üzerine sunum dışı fotoğraflar da gösterilerek bu keyifli akşama son verildi.

Yorumlar
Mesaj Yaz 11.2.2012 22:00:45



Umarım bir gün...



Yorum Yapın

Fotoğrafta Neler Önemlidir, Sorduk! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.