ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
İnsan vardır ki söylediği sözlerle büyür, söz vardır ki, söyleyen insan yüzünden büyük görünür. Ismail Habip Sevük Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Osmanlı'nın hafızası burada

Milli Kütüphane koleksiyonunda 'Nadir Eser' kapsamına giren 27 bin 312 el yazması bulunuyor

18.8.2011

Osmanlı'nın hafızası burada

Bünyesinde milyonlarca kitap ve süreli yayın bulunduran Milli Kütüphane, nadide eserlere de ev sahipliği yapıyor. Kütüphanenin koleksiyonunda ’’Nadir Eser’’ kapsamına giren 27 bin 312 el yazması bulunuyor. Bu eserlerden özel olanları belirli sürelerle kütüphanenin içindeki müzede sergileniyor.

1427’de II. Murat için hazırlanan ’’Murad-Name’’, ünlü hattatların yazdığı Kur’an-ı Kerimler, Hacı Ali Turabi’nin Bektaşi Divanı ve İstanbul’un fethi sonrasında Ayasofya’da bulunan İncil de koleksiyonda yer alıyor.

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, kitap, basma kitap, eski harfli kitap, süreli yayın, nadide eser ve kitap dışı olmak üzere arşivlerinde 3 milyon materyal bulunduğunu söyledi. Kütüphane koleksiyonundaki yazma eserlerin tümünün dijital ortama aktarıldığını anlatan Acar, 1928 öncesi gazetelerin de internet üzerinden araştırmacıların hizmetine sunulduğunu bildirdi.

El yazması nadide eserleri bibliyografik künye bazında bilgisayar ortamında sakladıklarını kaydeden Acar, ’’Yazma eserlerimiz artık yurt dışına kaçırılsa bile müzayedelerde satılamaz. Hepsi kayıt altına alındı. Künyeleri mevcut ve görüntüleri internette. Satışa çıkarıldığı an biz onu ispat edebiliriz’’ dedi.

MÜZEDE SERGİLENİYOR
Kendilerine intikal eden yazma eserleri gerekli görülürse onarımdan geçirdiklerini ve özel iklimlendirme yapılan depolarda sakladıklarını belirten Acar, nadide eserlerden bazılarını kütüphane içindeki müzede sergilediklerini söyledi.

Seçtikleri eserleri ’’Nadide Eserler Müzesi’’nde ilgiye sunduklarını dile getiren Acar, ’’İnternet ortamında bu eserler sayfa sayfa mevcut. İsteyenler de orijinallerini bu müzede görebilir. Korumaya yönelik olarak insanların eline yazma eser vermiyoruz. Çok yıpranmış eserlerin onarımı çok zaman alıyor. Sadece bir kitap 3-5 ayda onarılıyor’’ diye konuştu.

Koleksiyonda çok değerli el yazması Kur’an-ı Kerimlerin ve eserlerin yer aldığını anlatan Acar, şunları kaydetti:

’’Kütüphanemiz ilk Türk ansiklopedisinden İstanbul’un fethi sırasında Ayasofya’da bulunan İncil’e kadar pek çok tarihi esere ve bir milyonun üzerinde kitaba da ev sahipliği yapıyor. II. Murat adına yazılan ’Murad-Name’ bu eserlerden biri. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sırasında ele geçirilen İncil de Milli Kütüphane koleksiyonunda yer alıyor.

Milli Kütüphane’de sadece İslam yazmaları değil, yabancı yazmaların da bulunuyor. Çok değerli el yazmalarımız var ve bu el yazmaları dönemin bilginlerinin tıp, matematik, astronomi gibi bilimler üzerine yazdığı eserleri de içeriyor.’’

Acar, el yazması eserlerin bazılarını satın aldıklarını, bazılarının da bağış yoluyla kazanıldığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Mesaj Yaz 18.8.2011 18:40:06
Gurur duydum geçmiş değerlerimizi bilmek ve tanımak bize değer katar...Nadide Eserler Müzesini tebrik ederim...

Selam saygılar

Hülya Gözen



Yorum Yapın

Osmanlı'nın hafızası burada ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.