ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Açlıktan ölüyorsan, dost sana kapısını açıyor, seni sofraya götürüyor, senin için süt tasını dolduruyor, ekmeği bölüyorsa, içtiğin şey gülümsemedir. EXUPERY Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA
Şükran AY

Şükran AY

10.5.2014 09:22:08


Her zaman ki gibi kısacık dizelere büyük anlamlar yükleyerek en önemlisi de şiirinizde yarattığınız o tekniksel uslûbu özle harmanladığınız doğal, duru anlatım dilinizi kullandığınız yetiyle çok güzeldi.

Tekniksel dedim, kısaca gözüme çarpan detaylara açılım yapmak isterim izninizle.Doğru anlamış mıyım diye bir sağlamada diyebiliriz buna sayın hocam.

Serbest nazımla yazılmış bu eserimizde, eserimizde sayın hocam, " başka nedir ki " soru dizesi üzerine kurmuş bütün şiiri.Hani hecede kullanılan nakarat, redif kelime tekrarının yapıldığı sessel ve anlamsal tekrarı çağrışımsal olarak gerçekleştirmiş eserinde. Ve bütün eser bu soru dizesi üzerinden yol almış.


" Bir aşkı sürdürmek
Başka nedir ki
Yalnızlığımızı saklamaktan:"

* Başka nedir ki ...soru dizesi burada

Hem

Bir aşkı sürdürmek Başka nedir ki
Yalnızlığımızı saklamaktan: başka nedir ki

ifadesini tamamlayıcı nitelikte her iki dizeye de tekabül ediyor. Yani dize sonuna koymuş olsaydı nesir anlatımı olacaktı .Bu haliyle şiirden beklenen o kısa ve özlü anlatımın tanımına uyan bir tekniksel detayın uygulanmış olduğunu görüyoruz. Yine bu soru dizesinden ayrı olarak diğer iki dize arasındaki anlamsal kan bağını da unutmamak lazım... Bir aşkı sürdürmek, yalnızlığımızı saklamaktan başka nedir ki...demiş kısaca sayın hocam.

Dili ve anlatımıyla sonderece yalın bir anlatım.Bu nesir cümlesinin şiiriyete dönüştürme şeklide diyebiliriz bu anlatıma.

***********

İki kişinin yazdığı bir öyküye ; tüm benliğini vermekten / başka nedir ki ,

İki kişinin / Uykusuz gecelere, sabahlara - uyuyup uyandığı anlardan başka nedir ki


İlk bölümde " başka nedir ki " soru dizesinin çağrışımsal olarak eklendiği bu dizelere bu sefer pekiştirme olarak, duyusal ve anlamsal etkinin güçlendirilmesi açısından " iki kişinin " kelime grubu eklenmiş . Tabi ki bunu direkt yazarak değil kelimelerin yerleşimsel gücünden yararlanarak yapıyor sayın hocam. Aynı zaman da ikilenen bu tekrarın anlamsal açıdan kendi arasında bir bağ kurarken en başta belirlenen birlikte yürütülen aşkın olurlarını anlamsal olarak belirtmesiyle bütünselliği de korumuş oluyor bir yandan.




İki kişinin / Saç izlerinin düştüğü
Soluk, ezgin yastıklara

*********************

İki kişinin / Taze sabun kokulu
Buruşuk çarşaflı


İki kişinin / Terler içinde
Daracık yataklara

*********************

Bu dizelerde de yukarıda belirttiğim dizelerin başına " iki kişinin" - sonuna " başka nedir ki " soru dizesinin teknik çağrışımsal eklenmesiyle oluşturulan dizaynın devam ettiğini görüyoruz.Tek farkla... bu dizelerde tekniksel çağrışım eklemesinin yanında anlamsal eksiltimlerde yapılıyor .

Eksiltili ve tamlamalı dize aynı anda kullanılıyor.Yani tekniksel çağrışım ile anlamsal çağrışım aynı anda.

kısaca dilim döndüğünce ifade etmeye çalışayım.

İki kişinin ; Taze sabun kokulu, buruşuk çarşaflı, terler içinde daracık yataklara " sığmasından " başka nedir ki .


Burada sayın hocam. Her iki dizeyi anlamsal olarak birleştirmiş.Kendimce anladığım kadarıyla " sığmasından ya da buna anlam olarak eşdeğer başka bir kelimenin eksiltisini kullanarak dize kurumunu gerçekleştirmiş.

Ve final,
*******
Sandalye kenarlarına koyduğumuz
Acının keskin, incelmiş yüzüne
Bakır bir mangalda
Sönmeye yüz tutmuş
Bir ateşin közlerine...



Aşk başka nedir ki, iki kişinin ....diye başladığımız bir cümlenin sonuna etkili metafordan oluşmuş imgesel anlatımıyla tamamlanmış...aşkın insanı ısıtır gibi olan ama olmayan, ya da mangal..yemek için kullanılan bir malzeme...ruh, kalp doyar gibi olan ama aç kalkılan bir olgu olduğundan dem vurulmuş... Benzetmeye hayran kaldım.Ayrıca ifade etmeden geçmek istemiyorum.



Affınıza sığınarak..umarım doğru anlamışımdır.Şiirin tematik dokusuna tam dokunmadım, sadece teknikle ilişkilendirilen boyutlarından dem vurmaya çalıştım.Gönülden kutlarım sayın hocam etkili ve yetkin dizelerinizi.Her zaman diyorum, diyeceğim...sizden öğreneceğimiz daha çok şey var.Sağolun. Var olun. Selam ve en derin hürmetlerimle .










Şiir Bilgi

ilhanbuyukcebeci

ilhanbuyukcebeci

Bir Aşkı Sürdürmek


Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.