ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Açlıktan ölüyorsan, dost sana kapısını açıyor, seni sofraya götürüyor, senin için süt tasını dolduruyor, ekmeği bölüyorsa, içtiğin şey gülümsemedir. EXUPERY Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

27.bireylikler çıkıyor!‏

iki aylık kültür sanat edebiyat dergisi bireylikler'in 27. sayısıtemmuz ayının ilk haftası bilemediniz ikinci haftası kitapçılarda!

25.6.2009

27.bireylikler çıkıyor!‏

evrensel kardeşliğe çağrı!


"O halde, nedir vatanseverlik? "Vatansever, efendim, adilerlealçakların son sığınağıdır," demişti Dr. Johnson. Zamanımızın en büyükvatanseverlik karşıtı Leo Tolstoy, vatanseverliği bütün katillerineğitimini tatmin edecek bir prensip olarak tanımlar; hayatıngereklilikleri olan ayakkabı, giysi ve ev yapmaktan çok, insanöldürmeye daha uygun donanımı bulunan bir iş; ortalama işçiden dahaüstün kârları ve zaferleri garantileyen bir iş."


Emma Goldman


bireylikler’in 27. sayısını;

*evrensel kardeşliğe çağrı- bernard lazare
*demirprens ve yedi kuyular- gökhan t günsan
*ırk kaderciliği ruhun reddedilmesidir- rudolf rocker
*su katılmaz gerçeklere!- a. emre cengiz
*vatanseverlik: özgürlüğü tehdit- emma goldman
*pis güller- küçük iskender
*bir daha avınız kanlı olsun!
*ceçcelibeç-osman olmuş
*tepe sarnıç
*koku-kokulu-kokudan-pay-nü-kimseye söylemiyoruz- vicdani
*topluma faydalı cinayet unsurları- rahman yıldız
*leylak rengi etekleri dağların-şinasi tepe
*"heteropya: uluslar paydos"-halim şafak
*ebedi sürgünlüğü kimseliğimin- hayri k. yetik
*şarap ve savaş- neslihan su*suçluyum-gürgenç korkmazel
*oh my babylon baby- özgür asan
*hobosapien- öykü t.k.
*dip sarnıç
*koşar yer kuşu- ezgi deniz alpan
*aforizmalar- veroc serenas
*ispanya trajedisi bir- rudolf rocker (çeviri ali toprak)
*zarfı kapanmayan mektuplar- can semercioğlu
*şiire başlarken tok karna yutulmayacak haplar serisi 3.,4. draje-osman olmuş
*etkanatlı dualar- çağdaş çetinkaya
*tuncay durmuş’la görüşme*uruntu- kağan uzuner
*türk sinemasında ithal ikâmesi- sinefil78
*kişisel cinayet- mürekkebi kan sandım- yaşar karakoç
*j.g.ballard ve bilimkurgunun anlamı- kıvılcım giritli
*şimdileri bir ağacı-sigara- ali toprak
*hatırlamak delirtir, unutmak öldürür- ertuğrul meşe
*özerkçe- rahman yıldız
*hakkı çınar dili nasıl dönüştürüyor?- serkan sönmezgil
*danışmandabigr-elyesa koytak
*danışmandaiki- serkan sönmezgi
l*mandalina bahçesi bir tohum ışık ya da hakkı çınar şiirinde hayatagöz atmak- fuat çiftçi
*ağrıyan yerler- gökhan arsalan*arzuyla akıl arasında hakkı çınar!- halim şafak
*düdüklü polis çemberi- emre varışlı
*adam hikayesizliği-araf- nihan gezeroğlu
*belleğin balkonu- emin kaya
*elektirikçi-hakkı çınar
*mama quilla-gizem malkoç
*sıradan biri- musa yazıcı
*safi deniz- banu kalyoncu
*balonlar, şeytan uçurtmaları, kayraklar...-halim şanlıdağ
*gül meselesi- halil İbrahim özbay
*-seni düşledim durdum- mehmet muharrem tekin
*kitap rafı
*zenci saray- yeni çirkinliğin-dağlara çekilirken- mustafa eroğlu

başlıklı şiir, öykü ve yazılar oluşturdu.


bireylikler’i istanbul’da beyoğlu ve kadıköy mephisto’da, seyhanmüzik’te,nazım kültür’de ankara’da imge, dost kitabevinde, kurgukültür merkezinde ; izmir’de yakın,(alsancak),kabile(karşıyaka),pan(karşıyaka), zeus (buca), duvar (konak) ve iletişimkitabevinde(alsancak), kayseri’de bilge kitabevinde, bandırma’da ozankitabevinde, adana’da karahan kitabevinde, bulabilirsiniz. eğerbulamıyorsanız abone olmanızı öneririz. sayısı: 4 ytl. yıllık katkıpayı: 25 ytl. posta çeki no: halim şanlıdağ 692233 yazışma; p.k. 27138002 kayseri, [email protected], [email protected],bireylikler@isteyen herkese örnek sayı gönderilir.

bireylikler’in okur ve yazarları içinde lise ve üniversite öğrencileriepeyi yekun tutuyor. yirmi yedi sayının sonunda baktık ki satırarasındaki değinmeler dışında eğitimi-öğretimi pek ihmal etmişiz! buyüzden derginin yeni sayısında eğitim ve öğretimi daha özelde deakademik faaliyetin içinde olanlar dahil öğretmenleri söz konusu etmekistiyoruz. annemle benim öğretmenlerim mustafa onur’la mehmet aliakar’dan mahmut hoca’ya kesmezse bugünün öğretmenlerine kadaröğretmenlere hep birlikte saygısızlık yapalım! yetmedi mi karatahtaya numaralarını yazalım. o da kesmedi mi sözlüye kaldıralım.öğretmenler tarafından tahtaya kaldırılmış ya da kara tahtanın hemenönüne devlet eliyle öğretmenlerin öldürüp gömdüğü öğrencilere selamolsun! dosyayı şu an öğrenciliği süren okur ve yazarlarımızınoluşturması temennimizdir. yüksek lisans yapanlar dahil! bu dinlerinve devletlerin, iktidarların insanı baştan köle ettiği dünyadaöğretmenlere bir nevi insanlık vazifesidir!


bireylikler.blogspot.com



Dergilere abone olarak edebiyatımıza hizmet eden tüm dostlarımızın elinden tutmaya gayret edelim. Mutlaka örnek bir sayı isteyin. Halim Şafak bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Dergiler olmasa zamanın yeniliklerini ve öğreneceğimiz onca bilgiye, habere, eleştirilere, söyleşilere nasıl ulaşabiliriz ki.

Sanal alem dışında yazılı basınlarımıza katkıda bulunmak isteyen dostlarımıza teşekkür ederim.

Banu Kalyoncu

Yorumlar
Mesaj Yaz 28.6.2009 14:11:51
Merhaba İlhan Büyükcebeci,

Teşekkür ederim dedikleriniz için. Gelin görün ki, ben, müzmin bir karamsar olduğumdan mı nedir, ikimiz için de: "suya yazıyoruz" ve "biz çalıyor, biz oynuyoruz" diye düşünüyorum. Manzara ortada: Pek ümit vermeyen durumlarda, "bu araba bu kadar bostan kaldırır", derler bizim oralarda. Görüyorsunuz işte: herkes, hâlinden ziyadesiyle memnun demek. Nasılsa, ne seçiciler kurulu var, ne poetik bilinç taraması, ne de başka herhangi bir süzgeç! Sizin nitelikli şiirlerinizle, ezici çoğunluğun (kötü, vasat ve banal beğeni'nin) çiziktirdikleri aynı düzlemde, aynı kulvarda. Dahası: "Vasat'istan Şaircikleri / Yazarcıkları", sizden "daha görünür" ve "daha gündemde"ler! Eh bundan iyisi can sağlığı! "Süper yazmışsın, beğendim" kof-lâflarından öteye gidemeyen ama adına "yorum yapmak" dedikleri düş / düşün ziyanlıkları, en çok onların eserlerinin(!) altında. Demek reytingleri de var; niye tanısınlar Külebi'yi ve Cumalı'yı! Kafa konforlarını neden bozsunlar? Şiir yazma sürecini, bir tür "varoluş meselesi" olarak değil de, "beş taş oynama" mesabesinde ele alanların, Neşet Ertaş üstadın türkülerindeki ezgiselliğin diplerinde saklı duran "derin acı"yı hissetmelerini ve ondan şiirsel bir yordam olarak yararlanmalarını, bekleyebilir miyiz öylelerinden?

Dertlerimiz, edebi ve bir o derece de benzeş dertler bence. Keşke, başkaları da katılsa bunları tartışmaya! Ve böylece kapkalın bir illüzyon, belki de halüsinasyon tabakası, ortasından çatlayıp yarılsa! Şiirin hasıyla sahtesi birbirinden temelli ayrışsa!

Ne dersiniz? Umut, Kafdağı'nın ardında mı yoksa?

Şiirce selamlarımla.


Mesaj Yaz 27.6.2009 20:43:51
Sevgili İdea,

Katkılarınız ne kadar değerli. Umarım, bir yararı olur.
En temel dilbilgisi kurallarından habersiz on binlerce insan. De-da, ki, mi-mu gibi eklerin nerde bitişik nerde ayrı yazılması gerektiğini bile bilmeyen şiirin hızlı atlıları...
Ne yazık ki pek çok öğretmenimizin bile düştüğü aynı bilgisizlik, aynı özensizlik..
Zaman zaman okul müdüriyetinin yolladığı yazılardaki savrukluk, dil yanlışları.
Nette yazan kimi öğretmen arkadaşların yaptığı hatalar.
Liseyi, Türkçemizi doğru dürüst öğrenmeden bitirmiş yüzbinlerce genç.
Necati Cumalı'nın, Cahit Külebi'nin şairliğini bilmeyen üniversiteli gençlik.

"Neşet Ertaş'ın adını biliyorum ama neler okur, ne söyler bilmiyorum" diyen
Özgür Kızımız Nil Karaibrahimgil.
12 Eylül'ün bize armağanı, müziği neredeyse kendisiyle başlatan bu pop yıldızımız gibi; geçmişin şiir birikiminden yararlanmayan; okumayan/bilmeyen uçsuz bucaksız bir kitle.

Şiiri TV'deki şiir şovmenleriyle (İbrahim Sadri, A.Selçuk İlkan vd) tanıyan sevgili halkımız. Şiirle, şekerleme dörtlüklerini ayırt edemeyen; aslında böyle bir derdi de olmayan milyonlar. Onlara bir sözüm yok ama yine de şiir sitelerine ürün asan arkadaşlara Necatigil'in bir sözünü anımsatmakta yarar görüyorum:
"Şiir kültürü diye de bir şey vardır..."



Mesaj Yaz 27.6.2009 11:01:09
Büyükcebeci'nin şu dediklerini görmezden gelmemeliyiz: "Hiçbir dergi izlemeden (Ülkemizde 100'den fazla edebiyat dergisi yayımlanmakta) şiir yazdığını zanneden; dahası birçok şiir kitabı bastırmış binlerce insan..."

Sanat-edebiyat dergilerinin çoğunun 200 kadar bile satılmadığı, hele hele şiir kitaplarının nerdeyse sürgüne gönderildiği, iki kez ikinin dört ettiğinden bile daha doğru bir gerçekken, sanal sitelerden üstümüze her allahın dakikası binlerce "çöplük-şiir" (çöplük-öykü, çöplük-dememe vs.) yağ(dırıl)ması, hayra alâmet midir? Site yönetimlerinin tez elden geniş çaplı bir özeleştiriye girişerek, hakiki edebiyatın ruhuna ve has evlâtlarına karşı sürdürülen bu saygısızlığı durdurmasını ve sayıları çok az olmakla birlikte, sanal ortamlarda yazı ve şiirlerini "kerhen" yayımlayan, gerçek edebiyat emekçilerinin de bu süreci desteklemesini ummak istiyorum.


Mesaj Yaz 27.6.2009 10:39:32
İlhan Büyükcebeci, "Hele de internetin kolaycılığında (hiçbir elekten geçmeden) sanal bir şiir çöplüğü..." demiş.

Az bile demiş, çok az demiş. Ben daha ileri gideceğim: "Sanal Edebiyat Bataklığı" diyeceğim, internet edebiyatına. İki iyi şair, üç sağlam öykücü okumadan, okumayı bırakın, onların adlarını bile duymadan, sanal sitelerde cirit atan, afrasından-tafrasından geçilmeyen, onbinlerce şairzede / şiirzede, öykücüzede, / öyküzede!

Bunların çoğunu çeşitli kereler eleştirdim ben. Gerçek edebiyata, edebiyatın ustalarına, has emekçilerine saygısızlık ettiklerini yazdım; bin bir çeşit aşağılanmayla karşılaştım her seferinde. Türkçe bilincinden mahrum, edebiyat değerlerinin en asgarisiyle bile hiç ilişkisiz; sıradanlığın / banalliğin / düşünsel-sanatsal çürümenin en belirgin örneklerini sergileyen bu zevatın önü tıkanmadıkça ve sanal siteler, sayfalarında, bu insanların sırtlarını, sahiden de hiç de hak etmedikleri biçimde ve pervasızca, şair ve yazar diye sıvazladıkça, sanat-edebiyat dergilerinin onuru yerlerde sürünmeye devam edecek, bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.


Mesaj Yaz 26.6.2009 17:10:47
Hiçbir dergi izlemeden (Ülkemizde 100'den fazla edebiyat dergisi yayımlanmakta) şiir yazdığını zanneden; dahası birçok şiir kitabı bastırmış binlerce insan...
Hele de internetin kolaycılığında (hiçbir elekten geçmeden) sanal bir şiir çöplüğü..
Dergiler İmecesi'ne kaç kişi ilgi duyacak?
Ne gerek var? yaklaşımı. Özal Kuşağının 'yorulmadan, kazan' mantığı.

İnsanlar, şiir dergilerini düzenli olarak (en az üç dergi) izleselerdi; çok daha az şiir yayımlatırlardı; çok daha seçici olurlardı.

Necatigil Usta'nın sözüydü: "Keşke doğum kontrol hapları gibi, şiir kontrol hapları da olsaydı!"

Şiire saygı: Çok okuyup, az yazmaktır. Dilimizin ucuna her geleni kuşkuyla karşılamaktır.

Bu bağlamda dergilerden öğreneceğimiz çok şey var.

Dergilere omuz verelim, sürdürümcü olalım.
Sanalın uçucu, kaygan zemininden kâğıdın kokusuna varalım.
Kitaplğımızdaki zenginliğe. Hakiki güzelliğe...

İlhan Büyükcebeci



Yorum Yapın

27.bireylikler çıkıyor!‏ ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.