ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Orhan Okay TYB İstanbul’da anılıyor

Akademisyen yazar ve İstanbul beyefendiliğinin son örneklerinden olan M. Orhan Okay, vefatının birinci yılında mezarı başında ve ayrıca kültür sanat camiamızın önde gelen simalarının konuşmacı olduğu bir panelle 13 Ocak Cumartesi günü TYB İstanbul’da anılacak.

12.1.2018

Orhan Okay TYB İstanbul’da anılıyor

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, kültür sanat alanında hizmet vermiş ve duruşuyla örnek olmuş şahsiyetleri hatırlamayı sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Akademisyen yazar Prof. Dr. M. Orhan Okay, vefatının birinci yılında TYB İstanbul'un düzenlediği bir programla anılacak.

Doç Dr. Mehmet Güneş'in konuşması ve Bülent Acun'un Kur'an tilaveti ile Topkapı Çamlıca Mezarlığında saat 10.00'da merhum Okay'ın kabri başında gerçekleşecek buluşmanın ardından, 11.30 itibariyle TYB İstanbul'da bir panel olacak. Prof. Dr. Abdullah Uçman, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk ve Bekir Soysal'ın konuşmacı olduğu programı, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yönetecek.

ORHAN OKAY KİMDİR?

Mehmet Orhan Okay, 1931 yılında İstanbul'da doğdu. Vefa Lisesi'ni ve ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Artvin Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Askerliğini yedek subay olarak tamamlayıp öğretmenliğe geri döndü. Diyarbakır Lisesinde iki yıl çalıştı. Buradan Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne Yeni Türk edebiyatı asistanı olarak girdi. 1963'te doktor unvanı aldı. 1975'te doçent, 1988'de profesör oldu. 1994'e kadar bu üniversitede, daha sonra Sakarya Üniversitesi'nde görev yaptı. 1996'da emekli olup hemen ardından Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde redaktör olarak çalışmaya başladı.

İlk yazısını 1953'te Türk Sanatı'nda yayımladı. İstanbul, Hareket Türk Dili, Türk Edebiyatı, Dergâh, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Yurdu, Zaman ve başka dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı.

Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Mithat Efendi kitabıyla 1976 TMKV İnceleme Ödülü; sanat ve edebiyat yazılarıyla TYB Eleştiri Ödülü; 1977'de TYB Yılın Kültür Adamı Ödülü; 1998 Kobassan Vakfı Mevlana Büyük Ödülleri Edebiyat Ödülü'nü aldı.

Eserlerinden bazıları: Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Midhat Efendi, İlk Türk Pozitivisti Beşir Fuad, Poetika Dersleri, Abdülhak Hâmid'in Romantizmi, Hüsn ü Aşk (Hüseyin Ayan ile birlikte neşir), Bir Başka İstanbul, Edebiyat ve Sanat Yazıları, Kendi Sesinin Yankısı: Necip Fazıl Kısakürek, Bir Hülya Adamının Romanı: Ahmet Hamdi Tanpınar.

Yorumlar
Mesaj Yaz 15.1.2018 21:16:23
İslam Ansiklopedisinde staj yaparken tanıma fırsatım olmuştu.Ne kibar ne beyefendi bir insandı.O yazarken yaninda olmak büyük şanstı.Nurlar içinde uyusun.


Yorum Yapın

Orhan Okay TYB İstanbul’da anılıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.