ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hayat tramvay gibidir... Tam yer bulmuş, oturacakken bir de bakmışsın son durağa gelmişsin. Camillo Sbarbaro Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Karacaoğlan'ın mezarı buludu

Bulunan bir mezar taşı üzerinde "Kacaoğlan'ın Ruhuna Fatiha" yazıyor.

17.6.2014

Karacaoğlan'ın mezarı buludu

Karaman’ın Sarıveliler İlçesi’ndeki Hacı Salih Camii’nde yapılan restorasyon çalışması sırasında yaklaşık 1 ay önce iş makineleri tarafından bahçede Osmanlıca ’Karacaoğlan’ın Ruhuna Fatiha’ yazılı bir mezar taşı ve mezar bulundu.

Yapılan incelemelerde,mezar taşının Karacaoğlan’ın yaşadığı 17’nci yüzyıla ait olduğunun güçlük kazanması heyecan yarattı. Mezarın kime ait olduğu saptamak için başlatılan incelemeler sürüyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yaklaşık 1.5 yıl önce Sarıveliler İlçesi’ndeki tarihi Hacı Salih Camii’nin restorasyon çalışmasına başladı. Yaklaşık 1 ay öncede iş makinesiyle bahçede yapılan çalışmalar sırasında bir mezar taşına rastlanıldı. Bunun üzerine mezar taşının çevresindeki toprak temizlendiğinde bir mezar olduğu ortaya çıktı.

Mezar taşının üzerindeki yazının ne olduğunu tespit etmek için çekilen fotoğraf, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akgül’e gönderildi. Akgül yaptığı incelemede taşın üzerinde Osmanlıca ’Karacaoğlan’ın Ruhuna Fatiha’ yazılı olduğunu ifade etti.

Taş üzerinde yapılan kronolojik incelemede ise taşın 1600’lü yıllara ait olduğu sanılması, 1606’ doğduğu, 1679 ya da 1689’da öldüğü tahmin edilen halk şair Karacaoğlan’a ait olması ihtimalini güçlendirdi.

Karacaoğlan’ın, ’Barçın Yaylasında üç güzel gördüm’ adlı efsane şiirinin adı geçen Barçın Yaylası’nın Karaman’ın Sarıveliler İlçesi sınırlarında yer alması, Karacaoğlan’ın burada yaşadığına dair iddialarını daha da sağlamlaştırdı. Ayrıca bölge halkının Karacaoğlan’ın Sarıveliler’de yaşadığını inanıp, son 7 yıldır belediye tarafından ’Geleneksel Karacaoğlan Şenlikleri’nin yapılması dikkat çekti.

Taşın ve mezarın bulunmasının ardından ilçe kaymakamlığı ve belediyede daha geniş kapsamlı araştırma yapmak için harekete geçti. Belediye tarafından taşın fotoğrafı İstanbul Üniversitesi’ne gönderildi. Burada da aynı bulgular elde edildi. Mezar ve mezar taşı üzerinde bilim adamları tarafından çalışmaların sürdüğünü belirten Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, şunları söyledi:

"Bu caminin vakıf kayıtlarındaki ismi Hacı Salih Camisi’dir. Buranın restorasyonu yaklaşık 1.5 yıl önce başladı ve 30 Mayıs tarihinde de restorasyonu tamamlandı. Bu caminin restorasyonu esnasında mezar taşı bulundu. Bu taşların kronolojik olarak 300-400 yıl öncesine dayandığı önsezi olarak ifade edilmektedir. Bilim adamları araştırmalarını tamamladıktan sonra son noktayı koyacaktır. "

KARACAOĞLAN’IN TÜRBESİ YAPILACAK

Başkan Hayri Samur, mezarın Karacaoğlan’a ait olduğu yönünde güçlü bulgular oluşursa, buraya Karacaoğlan’ın türbesini yapacaklarını ve Karacaoğlan’ın da Sarıveliler’de yaşadığını kanıtlayan bir tescil belgesi almayı planladıklarını söyledi.

Kaymakam Ömer Faruk İlhan ise "Karacaoğlan’ın Sarıveliler’de meftun bulunduğuna dair bugüne kadar elimizde bir emare yoktu. Sadece halkın onun burada yaşadığına dair bir inancı vardı. Bu inanç doğrultusunda belediye her yıl ’Geleneksel Karacaoğlan Şenliklerini’ tertip ediliyordu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü kayıtlarına göre Hacı Salih Cami olarak adı geçen caminin avlusunda bulunan taş heyecana yol açtı. Çünkü inancı somutlaştırmaya yönelik bir delildi bu. Zannediyorum, bu somut bulgu, olayın aydınlatılmasını sağlayacak."

KARACAOĞLAN KİMDİR?

17’inci yüzyılda yaşayan Karacaoğlan’ın şiirleri aşk ve doğa üzerinde kuruludur. Ayrılık, gurbet, sıla özlemi ve ölüm en çok değindiği konulardır. Duygularını, yaşadıklarını, düşüncelerini içten, gerçekçi ve özgün bir şiir yapısı içinde anlatır. Karacaoğlan, Türk aşık edebiyatına yepyeni bir söyleyiş biçimi getirdi. Doğa benzetmelerini sık sık kullanır. Çok yalın ve temiz bir Türkçe kullanır. Kendisinden sonra gelen birçok ozanı derinden etkiledi. Bu olumlu etkiler günümüz Türk şiirine kadar uzanır. Karacaoğlan, yaşadığı çağda yetişmiş başka saz şairlerinin tersine, dil ve ölçü bakımından Divan Edebiyatı’nın ve tekke şiirinin etkisinden uzak kalmıştır.

Yorumlar
Mesaj Yaz 18.6.2014 13:02:09
Sarıveliler köyü, cami kazısı ve barçalan yaylası... çok örtüşük bir dizge gibi durmuyor.

Karac'oğlan'ın ortodoks ve selefi İslam'a yakın türde bir inancı olmadığını düşünüyorum. Sünni inanca yakın olması da akla yakın Karac'oğlan özelinde Türkmen ve yörükler için sapmadır ! Normal gelmiyor, akla yakın durmuyor.

Akla yakın olup olmamayı veriler ve bilinenden bilinmeyene doğru giderken yaptığımız akıl yürütmelerden anlıyoruz.

Acaba Kara'coğlan zamanında cemevi var mıydı; ehli beyt taraftarı Yörük ve Türkmenler camiden mi sonusuza uğurlanıyordu ? Cenazelerini imam mı kıldırıyordu

Ararlarında çok büyük İslam ve Kur'an'ı yorumlayış farkı olduğunu biliyoruz.


Sarıveliler köyü tarihsel olarak ehlibeyt taarftarlığı mı yoksa sünni ortodoks bir inanc ma sahiptir ?

Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne ise hiç güvenmiyorum. Akpkk'nın açtığı hiç bir şeye güvenmiyorum. Akla ve bilime düşmandırlar !

Oradan çıkan veua görev tapan öğretim üyelerinin öğrenme biçimlerinden dolayı "bilim" yapamayacaklarını düşünüyorum. Ne özgür aklıl sahibidirler ne de vicdanlarını "şeyh ve şıh"larından bağımsız kullanabilirler !


Ülkemizde üniversiteler lise, liseler medrese, ortaokullar da "Kur'an öğretme" kisvesi altında "hain" ve "yobaz" yetiştirme yeri olmuştur.

Bura da hainliği beziganlık ve hiç bir değere bağlı olmamak anlamındaki bölücülük, gericilik ve satıcı özelleştirmecilik olarak not ediyorum.

Yunus, Karac'oğlan hatta ben haz etmesem de Romalı Mevlana gibi bir çok halkçı, toplumcu değerin "sünnileştirm" cabasına alet edildiğini yakınen biliyorum.


Yukarıda sorduğum bu sorulara cevap bulduktan sonra tekrar katkı yapacağım. Sorulara, edebi ve sosyololjik kavramlar dahilinde katkı yapılırs cevap verebileceğimi belirterek bitiriyorum.


Mesaj Yaz 18.6.2014 09:28:51
Var iken kıymet bilmeyenler, mezar taşı ile böyle sevinirler... sağ olanları hatırlayan var mı?... Veysel ölene kadar kim hatrını bildi idi ki!...

Varlığını yitirdiğimiz her ne var ise, kaybedildiğinde; ana- baba gibi değer kazanıyor: Türklüğünü inkâr etme sersemliğine dalmış, nice, atası Şehid var...

Trabzon'da mezarı olan şairlere kitap hazırlıyorum... sitemimin çoğu o'ndandır... bağışlayın.

kadiryeter Kadir Yeter. 18.6.2014 TRABZON.

w.edebiyatdefteri.com/etkinlikler/incele/3571/karacaoglan-in-mezari-buluduyuyanlara, zindan geceler!.



Yorum Yapın

Karacaoğlan'ın mezarı buludu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.