ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

İsen, Türk Dünyası Kültür Mirası Listesi istedi

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Türk dünyasıyla ilişkilerin her geçen gün yeni görevler ve konumlarla değer kazandığını belirterek, "Türk Dünyası Ortak Kültür Mirası Listesi diye bir liste de oluşturmamız gerekiyor" dedi.

3.9.2013

İsen, Türk Dünyası Kültür Mirası Listesi istedi

İsen, bu yıl 4’üncüsü 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Üyesi Ülkeler UNESCO Milli Komisyonlar Toplantısı’na katılan 14 ülkeden 135 temsilcinin Kentpark’taki bir restoranda bir araya geldiği yemekte yaptığı konuşmada, geçen yıl Türk dünyasında bağımsızlıklarını kazanan cumhuriyetlerin 20. yıllarının kutlandığını anımsattı. "Türk dünyasıyla ilişkiler, her geçen gün yeni görevler ve konumlarla birlikte anlam, değer kazanıyor" diyen İsen, şunları kaydetti: "Bu ilişkilerde yeni bir takım kurumlar da ortaya çıkmaya başladı.


İşte ilk ortaya çıkan kurumlardan bir tanesi, TÜRKSOY. 2009 yılında Türk Konseyi kuruldu. Bunun bir takım alt kuruluşları var. Sizin bugün bu dördüncü defa bir araya gelerek hem Türk dünyasının UNESCO’su sayılabilecek TÜRKSOY ile Türk dünyasının milli komisyonlarının bir araya gelmesi ve yeni bir takım iş birliği imkanlarının ortaya çıkması, son derece sevindirici bir olay." İsen, dünyadaki her uygarlığın dünya kültürüne, medeniyetine belli konularda katkılar sağladığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bizim bulunduğumuz coğrafya da dünya medeniyetine çok büyük katkılar sağlamış, çok önemli çalışmaların gerçekleştirildiği bir alandır.
Bunların sadece mevcut olması yetmez. İşte bu uluslararası bellekler çerçevesi içinde dünya mirasına sağladıkları katkılar göz önünde tutularak, dünya kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Bu yoğun çalışmalar sırasında sizin Ahmet Yesevi, Farabi, İbn-i Sina, Yunus Emre, Fuzuli, Ali Şir Nevai gibi büyük alim ve şairlerin yazma eserlerini dünya belleğine kazandırma konusunda gösterdiğiniz gayretler, fevkalade önemlidir. Somut olmayan miras alanında yapılan çalışmalar, asıl bizim uygarlığımızın önemli parçalarıdır. Bunların bütüncül bir yaklaşım çerçevesi içinde ulslararası UNESCO’ya takdimi ve buradan bir müştereklik kararı çıkarılması her bakımdan büyük ehemmiyet taşımaktadır."


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ’Dünya Miras Listesi’ diye her yıl ilan ettiği bir faaliyet olduğunu dile getiren İsen, "Türk Dünyası Ortak Kültür Mirası Listesi diye bir listede oluşturmamız gerekiyor. Ayrıca Dünya Miras Listesi’ne doğrudan üye olmadıkları için katılamayacak konumda özerk cumhuriyetler var. Onların bu faaliyetlerini de gerek TÜRKSOY’un gerek başka birimlerin uluslararası arenaya ve dünya uygarlığına bir katkı faaliyeti olarak taşımalarının uygun olacağını düşünüyorum" diye konuştu. - "Dünya barışına hizmet etmeyi amaçladık" Eskişehir Valisi ve Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna da kentin, 2013 yılında çifte başkentlik heyecanı yaşadığını hatırlatarak, bunda Eskişehir’in kültürel zenginliklerini, farklı kültürel topluluk ve grupların bir arada, ahenk içerisinde yaşadığı bir kent kimliğiyle ön plana çıkmasının önemli rolü olduğunu ifade etti.


Türk dünyasının buluşma noktası olmak, dünyayı sevgi ve hoşgörü ilkesiyle, Yunus Emre misali 72 milleti ayırıp kayırmadan kucaklayarak, dünya barışına hizmet etmeyi amaçladıklarını aktaran Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kültürel mirasın araştırılması, derlenmesi, arşiv ve dokümantasyon merkezlerinin oluşturulması, müzelerin kurulması, öğretim kurumlarında ders olarak okutulması, kitle iletişim araçlarında olumlu kültür değerleri olarak yer verilmesi ve kuşaklar arasında ortaya çıkacak kopuklukları giderecek tarzda, etkin bir şekilde değerlendirilmesi, temel amaçlar ve eylem planları arasında en etkin şekilde yer almalıdır." Programa, Tataristan Özerk Cumhuriyeti Kültür Bakanı Ayrat Sibagatullin, Eskişehir Milletvekili Salih Koca, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı ve Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Başkanı Öcal Oğuz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen’in eşi Reyhan İsen, Vali Tuna’nın eşi Pervin Tuna da katıldı


Kaynak: AA

Yorumlar
Mesaj Yaz 4.9.2013 08:31:47
Kutluyorum değerli Genel Sekreterimizi bu güzel çalışmalarından dolayı gelecek asırlar Türk arsı olacaktır.

Mesaj Yaz 3.9.2013 10:33:33
Kentimiz Türk Dünyası Kültür Başkenti oldu ama, reklamı fazla yapılamadı. Daha aktif faaliyetlerin gerektiği kanaatindeyim.


Yorum Yapın

İsen, Türk Dünyası Kültür Mirası Listesi istedi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.