ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

İstanbul'un En Önemli 10 Eseri

Tarihi, doğası ve kültürel değerleriyle medeniyetlerin başkenti İstanbul denilince herkesin aklına bir şeyler mutlaka gelir. İstanbul'la özdeşleşen, İstanbul denildiğinde hafızamızı zorlamadan hatırladığımız ve kentin marka değerini yükselten 10 eseri araştırıldı.

11.2.2012

İstanbul'un En Önemli 10 Eseri

Kimimiz İstanbul’u muhteşem Boğaz manzarasıyla bütünleştiririz, kimimiz Ayasofya, Süleymaniye veya Topkapı Sarayı’yla. Muhteşem tarihi, doğası ve kültürüyle farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul aslında dünyanın en nadide kenti.
Denizi, sarayları, hanları, hamamları ve yılların izini taşıyan muhteşem sokaklarıyla İstanbul herkese kendini hayran bıraktıran bir kent. Filmlere, belgesellere konu olan bu kent çoğumuzun vazgeçemediği, uzaklaştığında hasret kaldığı iyileşemeyen hastalığımız.

YEREBATAN SARNICI
Tarihi yarımadanın ortasında bulunan Yerebatan Sarnıcı MS 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırıldı. Suyun içinden yükselen mermer sütunların arasındaki ihtişamından dolayı halk tarafından Yerebatan Sarayı olarak da anılıyordu.
Yerebatan Sarnıcı 9 bin 800 metrekarelik bir alanı kapsayan dev bir yapı. Sarnıç İstanbul Belediyesi tarafından temizlenerek bir gezi platformu yapılıp ziyarete açıldı.

SULTANAHMET ÇEŞMESİ
Bab-ı Hümayun’un önündeki küçük meydanda Sultan 3. Ahmed Han tarafından yaptırılan muhteşem bir çeşme. Çeşme Türk-Osmanlı sanatının şaheserlerinden biri. Yapı genel hatlarıyla kare bir plana sahip. Lale devrinin en meşhur abidelerinden olan çeşme, bağımsız yapı karakterinin bütün özelliklerini taşıyor.

ALMAN ÇEŞMESİ
Alman Çeşmesi Sultanahmet Meydanı’nda Sultan I. Ahmed Türbesi’nin karşısında. Alman İmparatoru II. Wilhelm’in sultana ve İstanbul’a hediyesi. Almanya’da yapılıp 1901’de İstanbul’daki yerine monte edildi. ÇeşmeTürkiye’ye üç kez gelen imparatorun 1898’de İstanbul’a ikinci kez gelişinin anısına ithaf edildi.

BÜYÜK MECİDİYE CAMİİ
Büyük Mecidiye Camii halk arasında Ortaköy Camii olarak bilinir. Cami Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırıldı. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz’ın değişken ışıklarını caminin içine taşıyor.

SÜLEYMANİYE CAMİİ
Süleymaniye Camii Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1558 yılları arasında İstanbul’da Mimar Sinan tarafından inşa edildi. Mimar Sinan’ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkanlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçası olarak inşa edildi

SULTANAHMET CAMİİ
Sultanahmet Camii 1609-1616 yılları arasında sultan I. Ahmet tarafından Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırıldı. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de gene mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılar "Mavi Cami (Blue Mosque)" olarak adlandırılır.

TOPKAPI SARAYI
Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478’de yaptırıldı. Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene boyunca devletin idare merkezi ve Osmanlı padişahlarının ikametgahı oldu.

GALATA KULESİ
Galata Kulesi’nden İstanbul Boğaz, Haliç ve İstanbul panoramik olarak izlenebiliyor. Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biri olarak Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında fener kulesi olarak inşa edildi. 16. yüzyılda Kasımpaşa tersanelerinde çalıştırılan Hıristiyan harp esirlerinin barınağı olarak kullanıldı.
17. yüzyılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi, Okmeydanı’nda rüzgarları kollayıp uçuş talimleri yaptıktan sonra tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak 1638 yılında Galata Kulesi’nden Üsküdar-Doğancılar’a uçtu.

AYASOFYA
Ayasofya Doğu Roma İmparatoru Iustinianos’un iradesiyle beş yıl gibi çok kısa bir süre içersinde inşa edildikten sonra 27 Aralık 537 günü kutsanarak Hagia Sophia Kilisesi adıyla açılışı yapıldı. Kilise 916 yıl boyunca Bizans İmparatorluğu’nun prestij yapısı ve Ortodoks dünyasının merkezi oldu.
Ardından 81 yıl boyunca İslam dünyasının ve Osmanlı İmparatorluğu’nun gözbebeği, Cami-i Kebir olarak kullanıldı. Daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli ’müze yapısı olarak dünyanın her tarafından gelen ziyaretçilerin hayranlığını kazanıyor.

Kız Kulesi
Kız Kulesi hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın kısmında Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapı. Üsküdar’ın sembolü haline gelen kule Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eser.

Yorumlar
Mesaj Yaz 13.2.2012 05:50:22
Galata Kulesinde bir karışıklık var. Metinde sözü geçen kule bugünkü kuleden farklı bir yerde (Haliç'in girişinde) olan Megalos Pyrgos'tur. Bu kule 1204 de 4. Haçlı Seferi sırasında büyük ölçüde tahrip edilip yıkılmıştır. Bugün gördüğümüz kule ise Cenevizliler tarafından 1348 de, bugünkü yerinde tamamlanmıştır.


Yorum Yapın

İstanbul'un En Önemli 10 Eseri ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.