ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Taşçı: Uygarlık uyutur aşk diriltir

Dursun Ali Taşçı, Ay Vakti’nde “Aşk”a ve “Uygarlık”a dair önemli şeyler söyledi

25.4.2011

Taşçı: Uygarlık uyutur aşk diriltir

Batı medeniyetinin eşyayı ve maddiyatı birinci plana alıp ruhu ve maneviyatın üzerini beton-demir karışımıyla örten düzenine karşı bir çıkış yolu aramak günümüz insanının en temel ve çözülmesi zor görülen problemlerinden elbet. Uygarlık ve inanç buhranında kıvranan insan çareyi ehil olmayan ellerden çıkan yanlış reçetelerde ya da aşılması uçuruma düşmeye sebep olan çizgilerin ucunda gezinip “kafayı dağıtmak”ta arıyor çoğu zaman.

Batı’nın kendi düşünce ikliminde doğup büyüyen filozoflar, belli bir aşamadan sonra nihayetinde maddenin duvarına toslarken modern zamanlarda gönlündeki pası silip zihnini bulanık sularda dolaştırmaktansa asıl olanı bulma yolunda kullananlar hem akıl sağlıklarını hem de kalp ülkelerini kurtarıyorlar uygarlığın elinden.

Dursun Ali Taşçı da Ay Vakti’ne “Uygarlığa Aşkla Direnmek” isimli kitabıyla alakalı olarak verdiği mülakatta hem bizim geleneğimizin ışıltısı kelimelerimize bulduğumuz sözümona Türkçe karşılıkları sorguluyor hem de karanlık ve bunalımdan çıkış yolunu aydınlatıyor.

Uygarlık ile medeniyet aynı şey mi?

Dursun Ali Taşçı, röportaj boyunca birbirinin aynısı olarak addedilen uygarlıkla medeniyet kelimelerinin birbirinden farklı olduğunun altını çiziyor. Uygarlığın kimlik bozucu, vahyi öncelemeyen, ötelerden habersiz, dünyayı beka yurdu olarak algılayan şehvetperestlerin kurduğu bir aldanışlar diyarı olarak gören yazar, medeniyeti ise tüm peygamberlerin vahiyle getirip kurdukları bir dünya olarak tarif ediyor.

Ay Vakti sayfalarında okudukça okuyanı dirilten kelimelere göz gezdirirken yazarın kelime gruplandırmaları da oldukça dikkat çekiyor. “Uygarlık ve Deli” ile “Medeniyet ve Doktor” ikilileri karşılaştırılıp bıçağın delinin elinde öldüren, doktorun elindeyse hayata döndüren işlevi uygarlık ve medeniyet karşılaştırmasında daha da anlamlı kılınıyor.

Hikmet, akıl ve vahyin evliliğinden doğar

Dursun Ali Taşçı akıl ile vahyin evliliğinden hikmetin doğduğunun ve hikmetin de medeniyet dediğimiz ilim ve aşk yurdunu kurduğunun altını çizerek devam ediyor dergideki sözlerine. Hikmetin bilgiyi kullanma sanatı olduğunu ve hikmete sahip olanın en hakir ve değersiz olarak görülen nesnelerden dahi insanlığa fayda sağlayan ürünler yaratabileceğini ısrarla vurgulayan yazar, medeniyetin tanrısının tek, uygarlığın tanrılarınınsa sınırsız olduğunu da reklam bahsinde açık şekilde ifade ediyor.

“Uygarlığın tanrıları doyumsuzdur ve onlar insanların zaaflarıyla beslenirler.” diyerek uygarlığın ne menem bir şey olduğunu da ortaya koyan yazarımız kadın erkek ilişkisi hakkında da Doğu ile Batı’yı karşılaştırmaya tabi tutarak mühim şeyler söylüyor.

Ya nur ya ateş ortaya çıkar

Dursun Ali Taşçı medeniyetle uygarlık arasında, her alanda olduğu gibi, kadın erkek ilişkileri arasında da temel farklılıklar olduğunu ifade ederken kadının erkeğin gurbeti erkeğinse kadının vatanı olduğunu belirtip, bunların birleşmesinin medeni toplumlarda nura, uygar toplumlarda ise ateşe sebebiyet verdiğinin altını çiziyor. Kadını bir şehvet ve tüketim metaı olarak addeden uygarlık sitelerinde kadın erkek birleşmeleri ateşi doğururken vahyi akılla birleştiren medeniyet sitelerinde nurun ortaya çıkması yazarca iki temel yaşam şekli arasındaki farklardan biri olarak ortaya konuyor.

Her şeyi yitirmeden O’na varmak mümkün mü?

Röportajın sonunda ayağına iğne bile batsa kendisini öldü zanneden yahut cüzdanındaki putlarından birini kaybetse kendi iç denizinde karamsarlıkla boğulan insanlara ümit kavramının varlığını ve hikmete giden yoldaki rehberliğini hatırlatan Dursun Ali Taşçı, her şeyimizi kaybetmeden Allah’a ulaşmanın da mümkün olmadığını vurguluyor.

Medeniyetimizin parolasının Kelime-i Tevhid olduğunun altını çizen yazar, “Allah’a sahip olan neden mahrumdur, Allah’tan mahrum olan neye sahiptir?” diyerek her kelimesi zihnimizi açıp ruhumuzu dirilten röportajına son veriyor.

Yorumlar
"Taşçı: Uygarlık uyutur aşk diriltir" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Taşçı: Uygarlık uyutur aşk diriltir ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.