ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Hitit askerinin 3 bin 550 yıllık günlüğü bulundu

Sivas'ta, "Hitit Şehri Kayalıpınar Harabe Ören Yeri"ndeki kazı çalışmalarında, MÖ 1550'li yıllara ait olduğu tahmin edilen, bir Hitit askerinin yaşadıklarını çivi yazısıyla yazdığı tablete ulaşıldı.

4.10.2013

Hitit askerinin 3 bin 550 yıllık günlüğü bulundu

SİVAS- Merve Topuz / Seyit Ahmet Eksik

Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Kayalıpınar köyündeki " Hitit Şehri Kayalıpınar Harabe Ören Yeri"nde yapılan kazılarda, MÖ 1550’li yıllara ait olduğu tahmin edilen, Sivas’tan Halep’e sefere giden birHitit askerinin yaşadıklarını çivi yazısıyla yazdığı tablete ulaşıldı.

Bölgede 2005 yılında başlayan kazı çalışmalarına, 3 yıl sonra ara verilmişti. Sivas Müze Müdürlüğü Başkanlığı ve Arkeolog Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe’nin bilimsel danışmanlığında, 27 Ağustos’ta yeniden başlayan kazılarda, MÖ 1550’li yıllarda, bir Hitit askeri tarafından yazılan ve o dönemde Sivas’tan Halep’e sefere gidildiğini anlatan tablet çıkarıldı.

Doç. Dr. Karpe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı yapılan bölgede, ev sahipliği yaptığı 4 medeniyete ait kalıntıların bulunduğunu söyledi. Yakın zamanda çıkarılan yazılı kaynaklar olduğuna da değinen Karpe, bir askerin Hitit çivi yazısıyla tablet üzerine yazılmış günlüğüne de ulaşıldığını söyledi.

Tabletin bir sefer sırasında yaşananlar hakkında bilgi içerdiğini dile getiren Karpe, "Kazılarda bulunan tabletlerden birinde o dönemde sefere giden bir askerin sefer hakkında tuttuğu günlük var. Bu günlükte bugünkü Halep şehrine kadar uzanan bir seferden bahsedilmekte. Sefer sırasında da Hatay bölgesinde olan "Tell Açanna" diye bir şehirden bahsedilmekte" diye konuştu.

Sefer sırasında Çukurova’ya gidildiğinin de anlatıldığına değinen Karpe, "Bu tablet, MÖ 1550’li yıllarda Sivas ve Halep arasında bir ilişki olduğunu, buradan oraya bir sefer düzenlendiğini ve bir Hitit ordusunun bulunduğunu bildirmesi açısından oldukça önemli" dedi.

Vuslat Müller Karpe, bu tipte günlüklerin çok fazla bulunmadığını, tabletin kırık olduğunu ve sadece bir kısmının çözümlenebildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Orta Hitit yazı üslubunda yazılmış olan metinde, Mersin, Adana (Kitzuwatna) ve Alalah’a (Hatay ili, Tell Açanna Höyüğü) yapılan bir sefer anlatılmakta. Metinde ayrıca Kitzuwatna ülkesindeki şehirlerden Kummanni, Adanija (Adana), Tarşa (Tarsus) ve Winuwanda’dan bahsedilmekte. Bu sefer, metinden anlaşıldığı kadarıyla 2 komutan tarafından yönetilmiş. Bu komutanların isimleri Ehli Tenu ve İli Şarrumma. Ne yazık ki bu komutanlar hakkında başka bir bilgimiz yok. Aynı şekilde, bu seferi anlatan kişinin kimliğini tabletin üst kısmı kırık olduğu için bilmiyoruz. Ehli Tenu ve İli Şarumma dağlardan geçerek denize ulaşırlar. Çeşitli kentleri kuşatıp, yağmalayıp yakıp yıkarlar. Sonuç olarak 1. Tuthaliya’nın MÖ 15. yüzyılın sonunda Kizzuwatna (Mersin, Adana Bölgesi) Bölgesinin Hitit İmparatorluğuna kattığı ve Halep Antlaşmasında bahsedilen Halep seferi söz konusu ediliyor olmalı. Ancak bu çivi yazılı tableti okuyan Prof. Dr. Wilhelm’in düşüncesine göre de daha sonra hüküm sürmüş (1.Tuthaliya’dan sonra) Hitit Kralları 1. Arnuwanda, 2. Tuthaliya ve hatta Şuppiluliuma’nın krallığının ilk yıllarında da bu sefer gerçekleşmiş olabilir. Tam tarihlemek şu anda mümkün değil."

Tablet, Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

kaynak:AA

Yorumlar
Mesaj Yaz 7.10.2013 09:16:09
Türkiye'de arkeolojik kazılar yabancı arkeologlarca yapılıyor genelde. Sonra da neden tarihi zenginliğimz yurt dışına kaçılıyor diye hayıflanıyoruz. Onca arkeoloji bölümümüz var, ama biz bol miktarda "defineci" türeten bir milletiz. Öncelikle aklıma bu geldi haberi okurken.

Tarihin o devrinde bir günlük tutmak ve binlerce yıl sonrasına kalmak ne kadar enteresan. İnsan çok şey düşünüyor bu durum karşısında. O askerin yaşadıkları mesela. Keşke doğru şekilde tercüme edilip biz sıradan insanlara sunulabilse o günlük.



Yorum Yapın

Hitit askerinin 3 bin 550 yıllık günlüğü bulundu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.