ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Erzurum'da "20. Sultan Sekisi" Toplantısı

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) ile Atatürk Üniversitesi tarafından bu yıl 20'ncisi düzenlenen ve "1919-1920 Oltu Şura Hükümeti" temasının işlendiği Sultan Sekisi Toplantısı, Oltu ilçesi Belediye Kültürevi'nde yapıldı.

8.7.2013

Erzurum'da

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, "Oltu Şura Hükümeti döneminde imkansızlıklar içerisinde olumsuzluklara karşı baş kaldırarak hükümet kurulması bizler için büyük övünç kaynağıdır. Bu ruh ölmemelidir" dedi.


Vali Altıparmak, burada yaptığı konuşmada, Sultan Sekisi toplantılarının ahilik geleneğinin uzantısı olduğunu ifade ederek, ecdadımızın ahilik kültürüne bağlı ve disiplinli hareket ettiğini vurguladı.


Bir avuç ilçe halkının Rus ve Ermeniye karşı ortaya koyduğu kahramanlık ruhunun yaşamasının önemli olduğunu vurgulayan Altıparmak, "Bu övünülecek bir durum. Zor zamanlarda o ruh yeniden canlanacaktır. Bu toplantılarda edinilen bilgilere bakıldığında ecdadımızın ne kadar kurumsal çalıştığını görebiliyoruz. Oltu Şura Hükümeti döneminde imkansızlıklar içerisinde olumsuzluklara karşı baş kaldırarak hükümet kurulması bizler için büyük övünç kaynağıdır. Bu ruh ölmemelidir" diye konuştu.


ERVAK Başkanı Erdal Güzel de geleneksel olarak düzenlenen Sultan Sekisi Toplantısı’nın bu yıl "1919-1920 Oltu Şura Hükümeti"ni konu aldığını belirterek, bu toplantının önemli olduğunu söyledi.
Oltu’nun cağ kebabı ve Oltu taşıyla ünlü olduğunu ifade eden Güzel, şunları kaydetti:


"Bu kentimiz Oltu Şura Hükümeti ile de anılır. Bu tarihi olay gelecek nesillere aktarılmalıdır. Oltu, Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında savaş tazminatı olarak Ruslara bırakılmıştır. Oltu halkı, ’hangi çılgın bize zincir vuracakmış’ diyerek 13 ay sürecek bir bağımsızlığa ilk adımını atmış ve Oltu Şura Hükümeti’ni kurmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulunca da kendi isteğiyle devlete tabi olmuştur. O günlerde emsali görülmemiş kahramanlıklar sergileyen büyüklerimizi rahmetle anıyoruz."
Oltu Belediye Başkanı Ziyrek ise Oltu Şura Hükümeti döneminde halkın baş eğmeden kahramanca mücadele ettiğini vurgulayarak, milli ruh heyecanının bu topraklar üzerinde tekrar gün yüzüne çıktığını söyledi.


Oltu hükümetinin, yurdun bağımsızlığını ilan etmesini beklediğini belirten Ziyrek, "Nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuş ve Oltu Şura Hükümeti de devlete katılmıştır. Bu gururu her zaman iftiharla taşıyacağız" ifadelerini kullandı.


Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Orhan Taşkın, Yusuf Ziya Beyin kızı Aliye Hanım ile geçmiş yıllarda yapılan bir röportaja ilişkin slayt sunumu yaptı. Toplantı kapsamında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kale Meydanı’nda TRT sanatçıları Mehmet Çalmaşur ve Didem Dilara Duman’un verdiği konserle program sona erdi.


Kaynak: AA

Yorumlar
Mesaj Yaz 9.7.2013 16:53:56
Oltuda yapılan toplantıya ben de katıldım. Şura hükümetini tanıma fırsatı elde ettim. Organizasyonu düzenleyen Ervak ve Atatürk Üniversitesi yetkililerine teşekkür ediyorum.


Yorum Yapın

Erzurum'da "20. Sultan Sekisi" Toplantısı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.