ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Açlıktan ölüyorsan, dost sana kapısını açıyor, seni sofraya götürüyor, senin için süt tasını dolduruyor, ekmeği bölüyorsa, içtiğin şey gülümsemedir. EXUPERY Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Türk tiyatrosunun acı kaybı

Ünlü tiyatro sanatçısı Şirin Devrim, hayatını kaybetti

8.3.2011

Türk tiyatrosunun acı kaybı

ürk tiyatrosunun usta ismi Şirin Devrim, 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. Tiyatronun efsane kadını Şirin Devrim’in cenazesinin cumartesi günü Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde gerçekleştirilecek törenin ardından, Büyükada’daki aile kabristanına defnedilmesi planlanıyor.

ŞİRİN DEVRİM KİMDİR?
1926’da İstanbul’da dünyaya gelen Şirin Devrim, yazar İzzet Melih Devrim ve ressam Fahrelnisa Zeid çiftinin ikinci çocuğu, ressam Nejat Devrim’in kızkardeşidir.

Annesi ikinci evliliğini Irak Kralı I. Faysal’ın kardeşi Emir Zeid ile yaptığı için çocukluğu İstanbul’da ve Bağdat’ta geçen Devrim, üvey babasının görevi yaptığı Avrupa kentlerinde bulundu. İstanbul’da Amerikan Kız Koleji’den mezun olduktan sonra tiyatro öğrenimi için New York’a gitti. İlk evliliğini tiyatro öğrenimi sırasında Amerikalı bir başka öğrenci ile yaptı. Yale Üniversitesi’nin tiyatro bölümünü bitirdi.

Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda oyuncu ve rejisör olarak görev yaptı.Bu kurumda sahneye oyun koyan ilk kadın sanatçı oldu. İkinci evliliğini mühendis Şehsuvar Menemencioğlu, üçüncü evliliğini Mücap Ofluoğlu ile yaptı. Muhsin Ertuğrul’un Şehir Tiyatrolarından ayrılması üzerine 1966’da bu kurumdan istifa etti ve ABD’ye gitti. ABD’de pek çok tiyatroda oynama fırsatı buldu. Standford, Carnegie-Mellon ve Wisconsin Üniversiteleri’nde ders verdi. 1970’de Robert Treir ile evlendi.

Yorumlar
Mesaj Yaz 9.3.2011 20:33:26
allah mekanını,cennet etsin? Ruhu şad olsun..

Mesaj Yaz 9.3.2011 00:02:29
"İNSANIN EN BÜYÜK ESERİ KENDİSİDİR..."

eserleriyle yaşayacak,,,

mekanı cennet olsun,,,


Mesaj Yaz 8.3.2011 17:36:27
Ruhu şad olsun.
Kısa bir özgeçmiş.Ve dopdolu bir hayat hikayesi okudum...



Yorum Yapın

Türk tiyatrosunun acı kaybı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.