ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hayat tramvay gibidir... Tam yer bulmuş, oturacakken bir de bakmışsın son durağa gelmişsin. Camillo Sbarbaro Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dünyanın en uzun şiş kebabıyla doyurdu

Washington'daki geleneksel Türk Festivali'ne yoğun ilgi gösteren Amerikalılar, kolbastıyla coştu, kahve falı baktırıp, Yeniçeri giysileriyle fotoğraf çektirdi. Dünyanın en uzun şiş kebabı rekoru da kırıldı.

4.10.2010

Dünyanın en uzun şiş kebabıyla doyurdu

DC Türk-Amerikan Derneği (ATA-DC) tarafından 8’incisi bu yıl düzenlenen Türk festivali, başkentin kalbinde, Beyaz Saray’a iki blok ötedeki Freedom Plaza’da yapıldı.

Bu yıl, ’’Washington DC’nin Kalbinde Türkiye’nin Harikalarını Keşfedin’’ temasıyla düzenlenen festival, Amerikalılara, hem kıtalar arası yolculuk yapıp ’’jet lag’’ olmadan Türkiye’nin tarih, kültür, sanat ve yemeklerini keşfetmenin keyfini, hem de hafta boyu süren yağmurun ardından eğlenceli bir hafta sonu yaşattı.

WASHINGTON’DA ’’KOLBASTI’’ COŞKUSU

Türkiye’nin Balkanlar, Ortadoğu, Kafkaslar ve Ortaasya ile eşsiz bağlarını vurgulayan, zengin çeşitliliğe sahip Türk müziği ve halk oyunlarının yine büyük ilgi çektiği festivalde, özellikle çocukların sergilediği son zamanların gözde oyunu ’’kolbastı’’, hem Amerikalıları hem de festivale gelen Türkleri coşturdu. Türk müziği eşliğinde dans eden Amerikalılar, gösterilere alkışlarla tempo tutup, sık sık fotoğraf çektirdi.

Kültür ve turizm çadırında, hat, ebru, çini, minyatür ve halı dokuma gibi Türk sanatının seçkin örneklerini izleyen Amerikalılar, anı olarak isimlerini hat sanatçılarına yazdırmayı da ihmal etmedi.

Özellikle kadınlardan yoğun ilgi gören Türk pazarında da takı, el dokuması kumaşlar ve çömlek gibi Türk el sanatı ürünleri görücüye çıktı.

Amerikalıların, festival sırasında bol bol Türk bayraklı tişörtler aldıkları da görüldü.

YENİÇERİ HATIRASI

Festivalde, Yeniçerilerin tanıtıldığı özel bölüm de yer aldı. Yeniçeri kıyafetlerine dair sunumların büyük dikkatle dinleyen Amerikalılardan bazıları kıyafetleri deneyip, fotoğraflar çektirdi.

Bunun yanında, geleneksel Türk giysileriyle de fotoğraf çektirilen bölümün de Amerikalıların ilgisini çektiği festivalin en renkli konuklarından biriyse, Sivas’ın ünlü Kangal köpekleri oldu. Ziyaretçilerin, endamlarıyla dikkatleri üzerlerine çeken Kangal köpeklerini sevmek için adeta sıraya girdikleri gözlendi.

Girişin ücretsiz olduğu festivale gelenler ayrıca, Türk mutfağının leziz yemeklerini Washington DC ve çevresindeki Türk restoranlarının mutfağından tattı. Kebap, döner, çörek, gözleme, sebze yemekleri ve tatlıların satışa sunulduğu stantların önünde uzun kuyrukların oluştuğu festivalde, Amerikalılar, yemekten sonra da kahve evinde Türk kahvesi içip, fal baktırdı. Özellikle Amerikalıların fal talebine, festival falcılarının yetişmekte zorlandığı görüldü.

Festivalde, çocuklar da unutulmadı. Çocuklara, Türkiye’yi tanıtan soruların sorulduğu Bonbon Çarkıfelek’ten, Atatürk Okulu’na kadar öğretici ve eğlendirici oyunlar sunuldu. Çocuklar, kendileri için kurulan çadırda, Türk el işi sanatlarını, uzmanların rehberliğinde öğrenip, kendi el işi örneklerini yaptı, oyun minderinde eğlenceli dakikalar geçirdi.

DÜNYANIN EN UZUN ŞİŞ KEBABI

Festival, bu yıl bir Türk girişimcisi tarafından gerçekleştirilen başarılı rekor denemesine de sahne oldu. Murat Aksu adlı girişimci, festival sırasında ’’dünyanın en uzun şiş kebabı’’nı yaparak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandı.

Aksu, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, şiş kebap ile geleneksel Türk yemeklerinin tanıtımını yaptıklarını söyledi.

Amerikalıların bu rekor denemesine çok büyük ilgi gösterdiğine değinen Aksu, herkesin ’ne kadar uzun olacak’ diye çok merak ettiğini söyledi. Aksoy, Amerikalı kadınların bu kebabı neden yaptıkları, erkeklerin ise kebabın şişini nereden bulacaklarını ve nasıl pişireceklerine yönelik sorular sorduklarını dile getirdi.

Rekor denemesi kapsamında şiş kebabın uzunluğunun, yapılışından önce ve sonra olmak üç kez resmi olarak ölçüldüğünü anlatan Aksoy, pişirildikten sonraki son ölçümün 2012 yılındaki Guinness Rekorlar Kitabı’na gireceğini kaydetti.

Aksoy, neden böyle bir rekor denemesi yaptığının sorulması üzerine, oğlunun Guinness Rekorlar Kitabı’na göz atarken Türklerin hangi rekorları kırdığına baktığını belirterek, şunları kaydetti:

’’Birisinin kesinlikle şiş kebap ya da döner yapmış olabileceğini düşündük ancak maalesef rekorlar kitabında böyle bir deneme görmedik. Karate, tekvando gibi alanlarda Türklerin kırdığı rekorlar var. Önce dünyanın en büyük yoğurdunu mu çalsak veya Türk kahvesini mi yapsak diye düşündük, sonra şiş kebapta karar kıldık. Bu bakımdan Türkiye’nin reklamını yapmak, Türk yemeklerinin tanıtımını yapmak için bu işe koyulduk.’’

’’HEM REKOR KIRILDI, HEM KARINLAR DOYDU’’

Şiş kebabın isteyenlere dağıtıldığını ve kısa sürede tükendiğini belirten Aksu, ’’Hem rekor kırıldı, hem insanların karnı doydu, hem de eğlendiler’’ ifadesini kullandı. Rekor denemesinin 3-4 bin dolar civarına mal olduğunu da anlatan Aksu, Coca-Cola Başkanı ve Üst Yöneticisi Muhtar Kent’in kendilerine sponsor olduğunu sözlerine ekledi.

Festivale Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ve eşi Fügen Tan da katıldı. Festivaldeki stantları dolaşan ve ABD’de yaşayan Türklerle sohbet eden Tan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken de festivalin her yıl giderek güçlendiğini ve büyüdüğünü söyledi.

Amerikan Türk toplumunun çok iyi işler başardığını belirten Tan, bu festivalin de onlardan biri olduğunu ifade etti.

Yorumlar
Mesaj Yaz 6.10.2010 04:35:15
Evet yukaridaki yazida anlatildigi gibi harika guzel bir festival oldu .Her zaman icin Washington da
yapilan eglenceler bir baska guzel olmakta etraftaki universitelerde bulunan turk gencleri ve bu eyaletin civarindaki komsu eyaletlerden gonullu olarak gelip calisanlarin katkisi ile dahada baska bir guzellik kazanmakta.Gundemde olan konu sis kebabi gunlerdir konulmakta.gozlemlerime gore buyuk bir cogunluk yabanci idi donercilerin onunde kuyruklar metrelerce uzunlukta idi.



Yorum Yapın

Dünyanın en uzun şiş kebabıyla doyurdu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.