Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
Aysel AKSÜMER
Aysel AKSÜMER

VARLIK İÇİNDE AMA MERHAMET İÇİNDE Mİ?

Yorum

VARLIK İÇİNDE AMA MERHAMET İÇİNDE Mİ?

10

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1324

Okunma

VARLIK İÇİNDE AMA MERHAMET İÇİNDE Mİ?

VARLIK İÇİNDE AMA MERHAMET İÇİNDE Mİ?

Merhametin yürek dolusu doldurulduğu büyük bir istasyon olsaydı keşke. Yetkili ruh, usulca yanaşan yüreğe "Az sağa yanaş! Sana merhametin hasını doldurayım. Üstelik birinci kalite! Ömrün boyunca yol alırsın. Kimseyi de yarı yolda bırakmazsın! Hayat yolculuğun iyiliğe ve güzelliğe doğru su gibi akar! Gözün arkada kalmaz" diyebilseydi.

Merhametsizliğin yuva yaptığı ruhlara belediye ekiplerince umumi bir temizlik yapılsaydı! Baca bakımı gibi mesela. Ya da toplu olarak arıtma tesislerinden geçirilselerdi. Tortu, kir ve pas muadili kabul edebileceğimiz acımasızlık, düşüncesizlik, bencillik gibi bütün kötülükler bedene karışmadan kaldırılıp çöpe atılabilseydi. Özde; hep şefkatli, sevgi dolu, yufka yürekli insanlar kalabilseydi.

Cam bir bardakta, tüm saflığı, duruluğu ve temizliğiyle kendini zerre kadar saklama ihtiyacı duymadan gösteren su gibi açık olabilseydi bütün insanlar. İçi ve dışı tamamen bir. Kirli bir suya nasıl ki elimizi uzatmıyorsak, merhametsiz bir insana da hiç mi hiç yanaşmazdık. Dolayıyla herhangi bir zarar da görmemiş olurduk.

Ya da merhamet denilen bu asil duygu adil bir biçimde paylaşılabilseydi. Yani hiç merhameti olmayana, çok olup da yüreğinden neredeyse taşıyor durumda olan " Yanlış anlamazsanız eğer ben de merhamet zebil gibi! İsterseniz sizinle paylaşabilirim" diyebilseydi.

Piyasayı canlandırmak için neredeyse her güne bir kutlama kılıfı hazırlayanlar yılda bir günü de "Dünya Merhamet Günü" ilan etselerdi. O gün bütün insanlar yüreklerini birbirlerine menfaatsiz ve koşulsuz sonuna kadar açsalardı.

Merhamet damarları çatladığı için anasını, babasını huzurevine, çocuklarını yetimhanelere bırakanlar bir gün de olsa merhamet pelerinlerini giyip iyilik taçlarını takarak sıcacık evlerinin kapısını vakti zamanında terkettiklerine "hoşgeldin yuvana" demek için aralasalardı. Bir de af dileselerdi. Ne kadar da güzel olur du değil mi?

Merhamet; uzayda değil, kıtalar ötesinde hiç değil. Mevsimi de yok! Ulaşmak için herhangi bir vasıta da gerekmiyor. Bize o kadar yakın ki. Elimizi göğsümüze koyduğum yerde! Bazıları iyilikten maraz doğar demişse de insanı insan yapan değerlerden uzaklaşmamak adına merhametimizi gerektiği yer ve zamanda cömertce kullanabilmeliyiz.

Aç ve açıkta olana gücümüz ölçüsünde yardım eli uzatabiliyorsak, başta yaşlı ve çocuklara iyi davranabiliyorsak, sevgi ve saygımızı gösterebiliyorsak, yastığa başımızı koyduğumuzda vicdanımız rahatsa o zaman ne mutlu ki bize "Biz İnsanız".

Aysel AKSÜMER

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Varlık içinde ama merhamet içinde mi? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Varlık içinde ama merhamet içinde mi? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
VARLIK İÇİNDE AMA MERHAMET İÇİNDE Mİ? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Gülayşe DELEN
Gülayşe DELEN, @gulaysedelen
10.2.2011 22:45:46
10 puan verdi
Allah' ın merhameti o kadar büyüktür ki onca hatamıza hatta görevlerini yerine getirmrmize rağmen her zaman ardına kadar kapısı açıktır. biz insanlarsa merhamet şöyle dursun dişe diş diyerek öcümüzü alacağız diyerek sevgi dolu kalbizimi karartmakla meşguluz ne yazıkki... oysa bu dünyadan ne han ne saray nede dünyayı götürebileceğiz bunu düşünerek bile yüreğimizin sesini dinleyerek iyilik ve pozitif düşünçeleri sevdiklerimize aşılamalıyız...başta güven duygusunu ve en zayıf anında birgün başına kakmayarak ... seygilerimle eksik olan yanımızı harika anlatmışsın canım...
canandemirel
canandemirel, @canandemirel
10.2.2011 22:35:24
eğer merhemet duyguları yoksa o insan insanlıktan çok uzaktır..
sevgililer gününde herkes aç bir canlı doyursa keşke...
yazınız yine çok güzel Aysel hanım , tebrik ediyorum
sevgiyle kalın..
Etkili Yorum
yesilsu
yesilsu, @yesilsu52
10.2.2011 21:05:14
10 puan verdi
Artik cogu insan iyilikten maraz dogar diye iyilik ve merhamet göstermiyorlar. Aslinda hersey yüce yaradanin rizasi icin yapilsa, karsilik beklemeden...ve basa vurmadan. Benzetmeliriniz güzeldi ve basarili bir yaziydi konusu zaten harika tebriklerimle
Sevgi Salman
Sevgi Salman, @sevgisalman
10.2.2011 20:17:06
Merhamet duygusu olmayan bir insan, sevgiden de uzaktır. Arkadaşım yüreğine, yazan kalemine sağlık.

Sevgilerimle...
Nermin Kaçar
Nermin Kaçar, @nerminkacar
10.2.2011 19:40:49
7 puan verdi
Çok önemli bir konu. Merhamet sadece insanlara mahsus bence. Yine güzel bir anlatım, yine güzel bir konu. Tebrikler canım benim sevgilerimle
incidal
incidal, @incidal
10.2.2011 12:57:42
Çok güzel bir paylaşım.Merhamet ! Bir çok insanın varolduğunu söylediği ama baktığımızda göremediğimiz ...Bazen merhametimizi kullananlarda olabilir ama ben hep gösterilmesinden yanayım.Paylaşım için teşekkürler, güzel bir duyguyu anımsattınız.Sevgiler
AYSE 09
AYSE 09, @ayse09
10.2.2011 12:38:33
güzel di anlatımın kutlarım
sevgi saygımla rabbim merhametimizi eksik etmesin
bekir güçlüer
bekir güçlüer, @bekirgucluer
10.2.2011 11:03:23
Dikkat çekici ve uyarıcı yazınız dolayısıyla sizi kutlarım.
Beğenerek okudum.
saygılarımı sunarım.
Bedri Tokul
Bedri Tokul, @bedri-tokul
10.2.2011 08:27:33
Aysel Hanım... O asil duygu sizde olmasaydı böylesine güzel bir yazı yazabilirmiydiniz ?...
Yüz iç dünyanın aynasıysa, kalemde hasletlerin aynasıdır...
Tebrikler merhametli, asil kardeşim...
tacettin yıldırım
tacettin yıldırım, @tacettinyildirim
10.2.2011 06:50:21
insanın en büyük erdemi.....merhamettir....ondan yoksun kişilerde .....felaket içinde olması kaçınılmazdır....hem kendine hem etrafındakilere yine bir güzelliğe imzanı atmışsın dost saygılar
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL