Yinsani
628 şiiri ve 567 yazısı kayıtlı Takip Et

Panda Suda Yürür, Kurt Kanatlanır mı?




Nerede başlasan başı yok, nerede bitecek sonu yok.

Babiller dünya yaşam döngüsünü ;
Tufan Çağları,
Vahşi Hayvan Çağları,
Kıtlık Çağları ve
Salgın Çağları olarak 4 bölüme ayırmış olabilirler mi?

Aztekler dünya yaşam döngüsünü;
Koniztal Çağı (Tufanla sona eren çağ),
Koneuztuque (Altın Çağ -Bolluk Bereket Çağı)
Kırmızı Çağ ( Fırtınalar- İklim Değişikliği Çağı) ve
Kara Çağda da kötülüklerin depremler ve kıtlık çağları olarak ayırmış mıdır?

Yunanlılar dünya yaşam döngüsünü;

Altın- Cennet Çağı,
Gümüş- Ahlak Düşkünlüğü ile ibadetlerin reddedildiği çağ,
Bronz-Savaş Çağları
Demir -Anarşi ve Terör Çağları (Günümüz) olarak bölümlere ayırmışlar mıdır?

Hintliler dünya yaşam döngüsünü;

Kritha Yuga Çağları (insanların alım-satım işleri yapmadığı, kimsenin zengin veya fakir olmadığı, çalışmaya gerek olmayan, dünyevi hırs ve arzuların, üzüntü, korku, hastalık, nefret ve kötü düşüncenin olmadığı bir dönem)

Bronz-Kırmızı Çağ (Treta Yuga)

Altın-Sarı (Dvapara Yuga)

Demir-Siyah Çağ (Kali Yuga) (Günümüz.) Olarak dörde bölmüşler midir?

Kuzey Amerika Yerlileri dünya yaşam döngüsünü;

Navaho halkı;

Çağ ; zaman ataların yeraltından yeryüzüne çıktığı dönem ,

Kahramanlar Çağı : Yeryüzünde düzenin kurulup, ışığın ortaya çıktığı ,

Tanrılar Çağı : Tüm canavarların yok edildiği

ve Navaho halkının kalabalıklaştığı Son Çağ olmak üzere dörde bölmüş olabilir mi?

Yine;

Oregon civarına yaşayan Tualati halkı da zamanı insanın varoluşuna göre 4 çağa;
Yıldız,
Taş,
Balık
İnsan formlarının çağı olarak dördü bölmüş müdür?

Türkler, Çinliler, Araplar, Romalılar gibi diğer kültürlerinde dünya zamanına bakışını araştırmalı mıyız?

Genel olarak "Çağlar" denince aklımıza gelen;

Taş -Tunç Devri 2,5 Milyon öncemiz ile MÖ 3300
İlk Çağ (İkinci Tunç Devri) MÖ 3300- MS. 5. yy
Orta Çağ Ms 5-7 Yy- 1453
Yeni Çağ 1453-1789
Yakın Çağ. 1789- Günümüz

Kozmolojik çağlarımız ise

Planck Dönemi
Büyük Birleşme Dönemi
Eflasyonist Dönem
Elektrozayıf Dönem
Kuark Dönemi
Hadron Dönemi
Lepton Dönemi
Foton Dönemi

Sufi kozmolojisi
İlahi alemler (Alem-i Haahut, Alem-i Yahut, Alem-i Lahut),
Yaratılmışların evreni ise Alem-i Ceberut, Alem-i melekut, Alem-i nasut’tan oluşur.

***
İnsanlar çocukluğunda oynadığı oyunlar ile zihnini geliştirir. Günümüz çocuklarının çizgi filmlerinde, bilgisayar oyunlarında, metaevren oyunlarında yığılmış bilgi ile oluşturulmuş onlarca oyun, oyunlarda bakış açısı, hayal gücü bulunuyor.

Siz günümüz çocuklarını Ortaçağ anlayışına göre veya Kenan Anlayışına göre yetiştirir iseniz bu anlayışların ötesinde yetişen çocukların kölesi olacaklardır.

Yani aklımızı başımıza almak durumundayız, Zebur, Tevrat, İncil, Kuran çağları ve anlayışları günümüzün anlayışı olamaz. Çöl Mitolojisi bile bizim Ortaçağların anlayışında daha ileride. Kabenin kutsal mekan addedilmesi sadece arap aşiretlerin üstünlük mücadelesinin bir yansıması, bir nevi başkentlerin değişmesi gibi. Araplar bile çok hızlı bir şekilde din kültürünün etkisinden kurtulurken ve arap olmayan insanları, aynı Yahudilik de olduğu gibi farklı şekillerde ve hiyerarşilerde değerlendirirlerken, kalkıp da Türkü; Arabın ve Din çağlarının kültürüyle yetiştiremeyiz. Yetiştirmeye devam edersek kaybolur silinir, unutulur gideriz.

Panda suda yürür, vur saksağağın beline kazmayı mı? Karga karga bak dedi... Çıktım baktım dala Tilki kandırdı beni ...

Dünyanın düz olduğunu kabul edenlere karşı ne anlatabilirsiniz.. Şüphe; yoksa kutsal denilen kitaplardaki gibi dünyamız düz mü, ben dünyanın sonuna gitmedim. Sahi siz gittiniz mi?

Her çağda bilgi değişiyor biraz biraz. Yaşam ve Zaman döngüsünü dini tarifle yapmaya devam edersek vah bizim halimize...

Her dönemi kendi içinde değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Kendi dönemimizi, bizden öncekilerin anlattıkları ile kavramaya çalışmanız cahillik ise; kendi dönemimizde eski dönemleri de yargılamamız aynı cahilliktir.

Çocukluğumuzda, ilk gençliğimizde aldığımız bilgiler ile çok hızlı değişen ve durmadan yeni bilgi, bulgu ve kayıtların çıktığı dünya üzerindeki yaşamımızı çocukluk bilgilerini akademik ve dini ukalalıklarla besleyerek kurban etmemiz bize ne katabilir ki..

ozhanozturk.com/2018/03/25/mitolojide-caglar-ve-cagalra-gore-yasamis-insan-soylari/

dergipark.org.tr/tr/download/article-file/734227

tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87a%C4%9F#Kozmolojik_%C3%87a%C4%9Flar

Vb vs.. Vb Vs...


Beğen

Yinsani
Kayıt Tarihi:26 Mayıs 2023 Cuma 01:20:22

PANDA SUDA YÜRÜR, KURT KANATLANıR Mı? YAZISI'NA YORUM YAP
"Panda Suda Yürür, Kurt Kanatlanır mı?" başlıklı yazı ile ilgili
düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi diğer okuyucular ile paylaşın.


YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış.

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Edebiyatdefteri.com'u kullanarak Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.