Bu kitabın orijinal adının serüveni de ilginçtir. İlkin Türkçe'de bildiğiniz adıyla, 10 little niggers olarak çıkar (1939). Roman Amerika'da basılmaya başlandığında bu isim sosyal gelişmelere ayak uyduramadığı için değiştirilir ve 10 little indians'a çevirilir (1946). Ama bu sefer de zenciler yerine kızılderililere dokunulmuştur. Öte yandan İngilizler nigger'ı 1980 lere kadar kullanılırlar (Nigger: TRT tercümelerinde deki Pis Zenci). En sonunda isim tekerlemenin sonundaki And then there was none'a (Ve o zamanda kimse kalmadı'ya) dönüşür.
İki nokta. İlki yazarla ilgili: Stephen King iyi bir yazardır, özellikle de fantastik konulara girmediği zaman (Garip ama gerçek). 'O' ise fantastik bir konu üzerine kurulu olsa da güzel bir okumadır, türünün temsilcisi olarak tavsiye ederim.
Ama Altın Kitaplardan çıkmış bir 'O'yu kimseye tavsiye etmem. Orijinal eserin dörtte biri uzunluğundadır. Aynı yayınevi Mahşer'i orijinalinin beşte biri uzunluğunda basmıştır.
Sefa/cefa ikilemine girmeden değerlendirmek lazım. Hiç bir yönetici görevdeyken anılarını yazmaz (Farah Pehlevinin eş olması da bir devlet görevidir). Bu her zaman bir emeklilik uğraşıdır. Kendisi oğullarını büyüttü, karşı devrim çabaları sonuçsuz kaldı, sıra anılara geldi. Batının en eski krallığının sonunun hikayesi.
syf:544