ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Her yeni fikir, başlangıçta diğerleri arasında azınlıkta kalır. Thomas Carlyle Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA
YusufZiyaKarahasanoğlu

YusufZiyaKarahasanoğlu

21.12.2008 16:42:32

Hangi edebiyat sitesi olursa olsun, günün şiiri seçilen her şiirin altında olmak ( yorum olarak ) bazı arkadaşlar için bir ayrıcalık, bir fark edilme ve mesaj verme yeri olarak kabul edildiğini biliyoruz. Bana göre bu çok da yadırganmamalı. Bu sayede bizler de bazı konulara vâkıf oluyoruz..

Hiçbir şiir eksiksiz şiir değildir. Şiirde mükemmeliyet esası görecelidir. Daha iyisi yazılamayacak şiir de yoktur. Şiirin içeriğindeki mesaj ve duyguları paylaşan ile onlara muhalif olanların bakış açısı aynı da değildir. Ama, ortada bir ürün varsa bize yakışan en azından tarafsız bir gözle bakmak olmalıdır.

Bu şiirin şairinin yaşının genç olmasını önemsemeyenler olabilir muhakkak ama, ben önemsiyorum. Buradan yola çıkarak, şairlik vasıfları arasında vehbî özelliklerin ( doğuştan verilen yetenek) çok önemli olduğunu ama yeterli olmadığını, bunları geliştirmek için yapılacak çalışmaların da önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum.

6+5 hece öçlüsü ile yazılan bu şiirdeki en belirgin husus ayak kafiyelerinde kolaycılığa kaçılmaması ve yarım kafiyeye düşülmemesi. Sitelerdeki benzer hece şiirlerine bakıldığında bu özelliğe uyan çok şiir göremiyoruz. Ve, şiirin tamamında bir tane bile yarım kafiye kullanmayan şair; kafiye zorunluluğu adına anlamsal derinliği bozmamış, mesajını en güzel ve edebî üslûpta vermiş, akıcılığı ve sesi sekteye uğratmamıştır.

“Efendim, kelimeler Türkçe değil” denilebilir. (denildi zaten)

İyi de, yabancı dillerden dilimize geçen öyle kelimeler var ki, sanki bizden olmuşlardır ve konuşma dilimizde rahatlıkla konuşulup, anlaşılmaktadır. Bunları sırf kökenleri Türkçe değil diye dışlarsak kaç kelimeyle şiir yazacağımızın da hesabını iyi yapmalıyız. Günümüzde yazılan bazı şiirlerin nerede ise birkaç yüz kelimeden ibaret olduğunu düşünürsek, kelime dağarcığımızın ne kadar zengin olduğunu (!), şiirlerde tekrar zorunluluğunun nereden geldiğini daha kolay anlayabiliriz. Bu şiirde, sözlüğe bakmak zorunda olduğumuz bir kelime var mı? Yok! Eğer bakanlar varsa ve şiir yazıyorlarsa kendilerini geliştirmek zorundadırlar.
Ayrıca, imlâ kurallarına dikkat etmesi de şiire gösterdiği özeni bizlere göstermektedir.

Genç şair Uğur Benek beyi ben bir başka siteden de tanıyor ve şiirlerini beğeniyorum.
Şiirinin, yerini hak eden bir şiir olduğunu düşünüyor, Edebiyat Defteri’ne hoş geldiniz diyorum.

Başarılarınızın devamı dileği ile..

Şiir Bilgi

*Gülbaz* Uğur Benek

*Gülbaz* Uğur Benek

Meczup Diyorlar


Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.