Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
Aysel AKSÜMER
Aysel AKSÜMER

HAYALLERİMİZ VE BİZ

Yorum

HAYALLERİMİZ VE BİZ

5

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1548

Okunma

HAYALLERİMİZ VE BİZ

HAYALLERİMİZ VE BİZ

Bizim bütün masallarımızın başlangıç cümlesi olan "Bir varmış, bir yokmuş" ; ne var, ne de yok, ya da bir görünen bir kaybolan, aslında olmayan ama olmasını düşlediklerimiz midir acaba? Bütün masallarımız bu cümleyle başlamadı mı?

Nice büyük aşkların masalına en ılık sesiyle evsahipliği yaptı bu ifade... Ve kimini kitapların arasında güz mevsiminin gizemli sarı ışıltısında soldurdu, kimini kuğu gibi salındırdı, kimini kalplerin şiddeti büyük depremlerinde sarstı, ya da bir öteye erteletip savsaklattı.

Hayallerimiz değil miydi? bizi zemheri soğuğunda, sıcacık bir günü yaşatan, kara bulutları taşan bir sütün köpürmüş kaymağı kadar beyaz bulutlara dönüştüren, kısır topraklara sevgi ve bereket tohumları serpen..

Hep gerçeklerin günyüzüne itildi hayallerimiz... Ne zaman bir hayal kursak; birileri bizi engelledi ve güldü. Ama Mark Twain’in "Düşlerinizi kovmayın, çünkü onlar gidince belki siz kalırsınız ama artık yaşamıyorsunuz" sözünü bilmiyorlardı ki.

Hayata geçirmek istediğimiz hayalleri söyleyince; "Kargalar bile güler, çık artık hayal dünyandan" demediler mi? Ama onlar J.Bernard’ın "Büyük şeylerin hayali ile yaşa, hiç olmazsa daha küçük şeyleri yapmak imkanı bulursun" sözünü duymamışlardı ki,

Lisedeki beden öğretmenim derdi ki; "Setlerde atacağınız vuruşlarınızın, gözünüzün önünde hayali ilk atışını yapın" bu sözü; William Russell’in "En büyük işler, büyük hayaller kurma özelliği olan insanlarca başarılmıştır" sözü doğrulamıyor mu? Yani çok büyük işler bunu başarma hayaliyle yanıp tutuşan insanlardan çıkmadı mı?

Ama zaman zaman hayal kırığına da uğramıyor değiliz. İşte o zaman içimizde ne büyük fırtınalar oluşur, yaralar açılır. Schiller’in dediği gibi "Hava için gökgürültüsü neyse, insanın ruhu için hayal kırıklığı da odur". Kendimize uzun süre gelemeyiz.

Ama sırf hayal kurmak; amaçlarımıza ulaşmak için yeterli değil, çaba ve gayret de lazım. Joubert "Hayali kuvvetli olan ama bilgisi olmayan kimsenin kanatları vardır. Fakat ayakları yoktur" sözünü ne de güzel söylemiş.

Bazen insanlar büyük yanılgıya uğrarlar. Hayal ettiği şeylere ulaşınca hiç düşlerindeki gibi olmadığını farkederler. En kötüsü de bu değil mi ? O kadar yol alıyorsunuz ama bir arpa boyu yol katetmemiş oluyorsunuz.

Ama yine de hayallerimizden vazgeçmemeliyiz. Yahya Kemal’in dediği gibi "İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar" Yani hayallerimizin bittiği anda aslında bir de bakmışız yokolmuş gitmişiz. Yani yazımın başına dönüveririz "Bir varmış, bir yokmuş" misali.


Aysel AKSÜMER





Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Hayallerimiz ve biz Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Hayallerimiz ve biz yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
HAYALLERİMİZ VE BİZ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
handan akbaş
handan akbaş, @handanakbas
6.4.2010 00:25:02
Sevgili Aysel çok güzel yazmışsın,düşünün bir kere,hayal etmeden hayatın tadı çıkar mı?Çocuktuk, büyümeyi hayal ettik,genç kız olduk,seveceğimiz biriyle tanışıp evlenmeyi,evlendik sağlıklı çocuklarımızın olmasını,bu böyle sürer gider.
Sağlıklı insanlar hayal ettikleri sürece mutlu yaşarlar,tebrikler,sevgiler.
Emine UYSAL (EMİNE45)
Emine UYSAL (EMİNE45), @emineuysal-emine45-
5.4.2010 21:59:23
Simyacı hayallerinin ve rüyalarının peşinden koşmasaydı asla piramitleri göremezdi.

Biz de hayal edelim ve gerçekleşmesi mümkün olan hayallerimizin peşinden de koşalım bence...

sevgilerimle...
Davidoff
Davidoff, @davidoff
5.4.2010 21:40:28
Güzel bir yazı okudum...

İyi ki kaçırmamışım,çok üzülürdüm.SEVGİLERİMLE.
Eser Akpınar
Eser Akpınar, @eserakpinar
5.4.2010 21:00:17
Hayallerimiz...Olmazsa olmazlarımız...Yeter ki gerçekmiş gibi yaşamayalım..Gerçekmiş gibi kendimizi kaptırmayalım..Hayal'in hayal olduğunu unutmayalım.......

Güzel bir yazıydı..Kutluyorum..Saygılar
feray soydan
feray soydan, @feraysoydan
5.4.2010 16:12:51
Yazınızı zevkle okudum, tebrikler

Sevgiler ve Saygılar,
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL