Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
Futurat
Futurat

Mitridates

Yorum

Mitridates

( 3 kişi )

2

Yorum

2

Beğeni

5,0

Puan

1989

Okunma

Mitridates

M.Ö. Giresun ve çevresinde Pontus’un kurucusu ve Kralı olan Mitridates (Mithridates), kızına aşık olan çobanı, Aretias (Giresun Adası) da kiraz ağacına astırarak öldürtmüştür. Bu olaydan kısa bir süre sonra ağır bir hastalığa tutulmuş, yatağa düşmüştür. Aretias Adasında kendisi için hazırlanan odasında uzun yıllar büyük acılar çekerek ölmüştür. Öyle ki, inilti ve feryatları Giresun’un yaylalarından bile duyulmuştur. Halk, kralın ’’sevda ahı’’ aldığına, çobanın lanetinin adada dolaştığına inanır... Mitridates’in ruhu da her gece oradadır ve hala acılar içinde kıvranmaktadır. Bu inanış dilden dile günümüze kadar gelmiştir.

*Hiçbir dayanağı olmayan bazı anlatılarda çobanın çınar ağacı veya söğüt ağacına asıldığı söylenir. Mitoloji, Giresun ve ağaç bir aradaysa, bütün ağaçlar kiraz ağacı olmalıdır! Kirazın anavatanı denir Giresun için, çınarın anavatanı değil. Mitolojik bir öykün var elinde, kirazın anavatanı olduğunu pekiştirmek yerine, salkım söğüt işgüzarlığı yapmak pek akıllıca değil doğrusu!

Ağlamamış
Kıvır kıvır kıvranmış
Sızlanmış içten içe
Kepaze bir ölünün rengi varmış yüzünde
Kıvrık günahkar çizgileriyle
Depreştikçe iblisleşen yüzünde.

Adını sormuşlar, bilememiş
Titremiş dudakları da
’Bir yudum su’ diyememiş.
Geceler çökmüş üstüne
Gecelerce çökmüş içine
Kralmış ama,
Bir sevdanın kitabını dürememiş

Hangi gönlün ahını aldın Mitridates
Tanrı çobanı korumaz mı sandın Mitridates
Kiraz ağacına bir sevda astın Mitridates
Karadeniz sularına acı yaktın Mitridates

Çocukken dinlediğim bu buruk hikayenin
Bir de bedduası vardı dudaklardan dökülen
’Kanın içine aksın andır kalasıca’

O zamandan beridir her gece bir uğultu gelir Aretias’tan
Bir haykırış...
Sevdası yüreğinde kalmış Çepniler duyar yalnız.
Yatağında doğrulur, kulak kesilir canikli kızlar ve delikanlılar
Anlarlar ki
Çettüğüm olmuş bir sevda hala yaşıyor
Ve hala Mitridates kıvranıyor.
Dudaklar kımıldar yavaşça:
’Kanın içine aksın andır kalasıca’

Ali Güçtaş

Paylaş:
2 Beğeni
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (3)

5.0

100% (3)

Mitridates Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Mitridates şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Mitridates şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Futurat
Futurat, @futurat
8.6.2014 22:53:02

Çok teşekkür ederim...selam ve saygılar.

Futurat tarafından 6/8/2014 10:54:08 PM zamanında düzenlenmiştir.
Vagif Seyyah Hüseynov
Vagif Seyyah Hüseynov, @vagif-seyyah-huseynov
8.6.2014 18:19:15
5 puan verdi
Şiir ve hiyayesi çok güzeldi

tebrikler

selam ve saygılar
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL