Bir iyiliği yapan değil, iyiliği gören hatırlamalıdır. cicero
bdbedri
bdbedri

​Kal, Gitme!

Yorum

​Kal, Gitme!

( 10 kişi )

9

Yorum

16

Beğeni

5,0

Puan

151

Okunma

​Kal, Gitme!

​Kal, Gitme!

Gözümüz görmedi belki,
Gönlümüzle sevdik seni.
Bize yaşamın gönül insanı lazım,
Bu haksızlıklara karşı duracak...
Mutlu bir rüyamızdan uyanmışçasına,
Kal, gitme!
​Ayrılık teğet geçsin yanımızdan,
Otur şöyle yanı başıma,
Aynı ömrün eşiğinde birlikte kocayalım.
Sen saçlarıma düşen akları okşa,
Ben gözlerinin derinliğinde ömrümü seyredeyim.
​Kal, gitme!
Terk etmek kolaydır, kaçanların kârıdır;
Sen yüreğinle, cesaretinle tutun bana.
Ben ki geriye kalan her günümü,
Adına adanmış bir miras sayarım.
​Kal, gitme!
Gül kokulu bahçelerde kaybolalım seninle,
Aynı yolu adımlayıp geceyi karşılayalım.
Sırtüstü uzanıp gökyüzüne,
Yıldızları tek tek devşirelim.
Işığını aydan alıp,
Hilalin gölgesinde aydınlansın yüzümüz.
Bakacak’tan Bakalım doğacak tan vaktine.
​Gitme!..
Kalmak yakışır bize,
Gitmek neyin nesi, kime, ne için?

Bedri Demirpençe

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (10)

5.0

100% (10)

​kal, gitme! Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz ​kal, gitme! şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
​Kal, Gitme! şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Sabitlendi
Pakize Sultan
Pakize Sultan, @pakize-sultan
14.8.2026 15:12:59
5 puan verdi
Saygıdeğer üstadım Bedri Demirpençe Bey;

“Kal, Gitme!”, yalnızca bir ayrılığa karşı söylenmiş söz değil; sevginin, sadakatin, cesaretin ve birlikte yaşlanma arzusunun içten bir ifadesi olmuş.
Şiirin her bölümünde “kalmak” kavramı biraz daha derinleşiyor; sevgilinin yanında kalmaktan, aynı ömrün eşiğinde birlikte yaşlanmaya, hayatın güzelliklerini ve zorluklarını omuz omuza karşılamaya uzanıyor.

Özellikle “Sen saçlarıma düşen akları okşa, / Ben gözlerinin derinliğinde ömrümü seyredeyim.” dizelerinde sevginin en güzel hâli yakalanmış.
Burada aşk, geçici bir heyecan olmaktan çıkıp zamana, yaşanmışlığa ve ömür ortaklığına dönüşüyor.

“Kal, gitme!” tekrarları ise şiirin duygusal nabzını tutuyor.
Her tekrarda başka bir özlem, başka bir umut ve başka bir tutunma duygusu beliriyor.
Son bölümdeki “Kalmak yakışır bize” sözü de bütün şiirin özünü tek cümlede topluyor.

Şiirin bana göre en güzel yanı, sevgiyi sadece istemekle yetinmeyip ona cesaret, vefa ve emek yüklemesi.
Çünkü bazı insanlar hayatımıza yalnızca sevilmek için değil, birlikte bir ömür kurmak için gelir.

Yüreğinize kelâmınıza sağlık üstadım
Bu şiirde “gitme” diyen yalnızca bir gönül değil; kalmanın, vefanın ve sevmenin değerini bilen bir yürek konuşuyor.
Selam ve saygılarımla 🌹
Aşk ile ...
Etkili Yorum
Celil ÇINKIR
Celil ÇINKIR, @celilcinkir
14.8.2026 17:39:40
5 puan verdi
RUSAMER – Ruh ve Us Sağlığı Ayarı Merkezi

UNESCO EDEBİYAT ŞEHRİ KAHRAMANMARAŞ

Gitmeye Niyetlenenler, Ayrılığı Teğet Geçirenler ve Yıldızları Dalından Devşirenler Salonu

Kalburabastî Efendi Hazretleri salona bir elinde GİTME levhası, ötekinde yıldız toplamak için meyve sepeti, omzunda battaniye, cebinde de saç beyazlarını okşamak için küçük bir tarakla girdi. Bedri Demirpençe’nin Kal, Gitme! şiirini okuyup Ayrılık teğet geçsin yanımızdan dizesinde cetveli çıkardı: Bedri Bey, ayrılık teğet geçecekse geometriden anlayan bir ayrılık gönderin! Bizimkiler doğrusal geliyor; gönüle bodoslama girip çıkışta kapıyı da söküyor!

Ozan Duranoğlu Köşesi’nde Israrcı Saadet, Kal, gitme sözünü üçüncü kez duyunca kapının önüne sandalye çekti: Hocam garantiye alalım, kapıyı da kilitleyelim. Kalburabastî anahtarı kaptı: Saadet, sevda gönüllülük işidir! Sen böyle yaparsan Kal, gitme şiiri üç kıta sonra Alıkoyma suçuna dönüşür!

Âşık Feymani Köşesi’nde Emekli Berber Şevket, Sen saçlarıma düşen akları okşa dizesinde tarağını çıkardı: Akları okşamak tamam da boya isterlerse fiyat değişir! Kalburabastî tarağı elinden aldı: Şevket, adam birlikte kocayalım diyor, sen kuaför paketi satıyorsun! Bırak saçlar ağarsın; aşkın nüfus cüzdanıdır onlar.

Ozan Avanoğlu Köşesi’nde Yıldız Toplayıcı Münevver, Yıldızları tek tek devşirelim dizesini duyunca sepeti kaptı: Hocam hangileri olmuş? Şu iri olanı koparayım mı? Kalburabastî dürbünü elinden çekti: Münevver, yıldız domates değil! Hem tek tek devşirmeye kalkarsanız sabah tan vaktine değil, kıyamete yetişirsiniz!

Ozan Dermani Köşesi’nde Bakacaklı Rıfkı, Bakacak’tan bakalım doğacak tan vaktine dizesinde dürbünü ters tuttu: Bakacak’tan bakıyoruz da tan hangi taraftan doğacak? Kalburabastî dürbünü düzeltti: Rıfkı, yerin adı zaten Bakacak! Oraya gidip de bakamazsan seni Görmeyecek diye başka köye göndeririz. Şair coğrafyayı bile kelime oyununa çevirmiş, sen hâlâ yön soruyorsun!

Kalburabastî Efendi kapıdaki GİTME levhasını indirip hükmü verdi: Kal, Gitme!, sevdiğini yanında tutma arzusunu yalnız bugüne değil, birlikte yaşlanmaya kadar götüren sıcak bir sevda şiiri. Özellikle aynı ömrün eşiğinde birlikte kocayalım düşüncesi şiirin gönül merkezini oluşturuyor. RUSAMER tetkikinde ise geometrik hesapla teğet geçirilen ayrılık, zorla kapıda tutulan sevgili, okşanmayı bekleyen ak saçlar, sepetle devşirilen yıldızlar ve adı gereği herkesi bakmaya mecbur bırakan Bakacak tespit edilmiştir. Bedri Bey Gitmek neyin nesi? diye soruyor. Haklı! Bu kadar hazırlıktan sonra yar giderse yıldızları kim yerine asacak? Münevver yarısını sepete doldurdu bile!

Özün sözü budur. Vesselam.

Ser Feyzlizof Kalburabastî Efendi Hazretleri – Celil ÇINKIR / Delibal

Celil ÇINKIR tarafından 14.8.2026 17:43:52 zamanında düzenlenmiştir.
Tercanlı24
Tercanlı24, @tercanli24
14.8.2026 16:25:15
5 puan verdi
Güzel şiir
kaleminz daim olsun
kutlarım emeğ
Selam ve saygılarımla
Hikmet-Metin
Hikmet-Metin, @hikmet-metin
14.8.2026 15:49:21
5 puan verdi
“Kal, gitme!” çağrısı şiirin bütününe güçlü bir duygu yüklemiş. Sevginin yanında vefa, cesaret ve birlikte direnme duygusu da öne çıkıyor. Özellikle “Aynı ömrün eşiğinde birlikte kocayalım” dizesi, aşkı gelip geçici bir heves değil, ömürlük bir yol arkadaşlığı olarak çok güzel anlatmış. Finaldeki “Kalmak yakışır bize” ise şiirin bütün duygusunu tek cümlede topluyor. Kaleminize ve yüreğinize sağlık.
Etkili Yorum
Tamer Karakaş
Tamer Karakaş, @canim-benim
14.8.2026 14:38:35
5 puan verdi
Bedri Bey, 'Kal, Gitme!' şiiriniz serbest nazmın tüm imkânlarını kullanan, buram buram samimiyet ve sadakat kokan muazzam bir çağrı. 'Aynı ömrün eşiğinde birlikte kocayalım' mısrasındaki o asil ömür ortaklığı arzusu ve 'Terk etmek kolaydır, kaçanların kârıdır' diyerek cesarete yaptığınız vurgu şiiri çok güçlü bir felsefi zemine oturtmuş. Özellikle 'Bakacak’tan Bakalım doğacak tan vaktine' dizesiyle o eşsiz coğrafi manzarayı ve o mekandaki umudu mısralara nakşetmeniz harika bir lokal dokunuş olmuş. Gitmenin kolaylığına inat, kalmanın asaletini bu kadar duru ve estetik savunan kaleminize sağlık. Tam puanımla tebrik ederim.
Rabia Asya Öztürk
Rabia Asya Öztürk, @ozturkasya
14.8.2026 14:30:53
5 puan verdi
Kaleminizi sizi kutluyorum
Gönül sesiniz hiç susmasın
Kaleminiz hüzünden kederden değil
İlhamdan umuttan ve güzellikten konuşsun
Nice güzel dizelere
Selam ve saygılarımla hocam
Ahmed HaniYar
Ahmed HaniYar, @ahmet-hani
14.8.2026 14:26:26
5 puan verdi
Gül kokulu bahçelerde kaybolalım seninle,
Aynı yolu adımlayıp geceyi karşılayalım.
Sırtüstü uzanıp gökyüzüne,
Yıldızları tek tek devşirelim.

Bedri Demirpençe

Çok güzel
Çok anlamlı

Kaleminiz daim olsun
Emeğinize yüreğinize sağlık

Selam ve saygılarımla
Etkili Yorum
Gülüm Çamlısoy
Gülüm Çamlısoy, @gulum-camlisoy
14.8.2026 14:23:29
5 puan verdi
Çok içten ve samimi bir çağrı
Gitmek olur mu hani böylesi bir çağrı ertesi?

Hasret kaldığımız çok şey var şu sefil dünyada bu yüzden şiirler ve sevgi bize yoldaş

Erken asmanıza da sevindim geç oldu mu yetişemiyorum bazen

Nicesini yazsın kaleminiz değerli Bedri Bey ve artık kimseler de bir yere gitmesin yeteri kadar terk edildik

İçten selamımla kocaman yüreğinize
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL