Sevgi insanı birliğe, bencillik de yalnızlığa götürür. schiller
hayatışığı
hayatışığı

BU ARALAR...

Yorum

BU ARALAR...

( 9 kişi )

3

Yorum

20

Beğeni

5,0

Puan

218

Okunma

BU ARALAR...

BU ARALAR...

Ne sevebiliyor,
ne sevilebiliyorum bu aralar.

Suçluluğum kendimdendir
Yanlış görmüyorum kimseyi
Herkesin bir bildiği vardır elbet
Sadece kendilerine saklamayı bilmiyorlar...

Doya doya hata yapmak için,
çok büyükmüşüm.
Hatalardan dönmek için’se,
çok küçük...

Nasıl bir çelişkidir yaşamak
Nereden almıştır adını hayat
İki ile ikinin dört ettiği kadar
İkiden iki de sıfır ediyormuş meğer...

Bütün bu teranelerin içinde
Küçücük kalmış bir ben
Kendimi avutmaya çalışıyorum

Her beyin yeni şeyler türetiyor kafama
Yüreğimi düşünen yok...

Mücadelemiz sensin diyorlar
Ben çoktan geçmişim benden
Onlara yakın ne varsa
Koparıp atmışım serden...

Mücadelemiz sensin diyorlar
Ya gerçekten seviyorlar
Ya da sanmak fiiline tıkıyorlar her icraatı..

Düşündükçe anlıyorum,
Aslında anlamıyorum...

Ne sevebiliyor
Ne sevilebiliyorum bu aralar...


Hayatışığı

2122026

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (9)

5.0

100% (9)

Bu aralar... Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Bu aralar... şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BU ARALAR... şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Sabitlendi Etkili Yorum
Kul Yorgun
Kul Yorgun, @kulyorgun
21.2.2026 06:59:27
5 puan verdi
Hayatışığı’nın kaleminden dökülen bu satırlar, gerçekten içe işleyen, çıplak bir samimiyet taşıyor. “BU ARALAR...” başlığı bile tek başına bir iç çekiş gibi… Şiir, sanki birinin gece yarısı defterine karaladığı, ertesi sabah silmeyi düşündüğü ama dayanamayıp bıraktığı o ham duyguları barındırıyor. İşte benim hissettiklerim:

Başlangıçtaki o tekrarlanan nakarat –
“Ne sevebiliyor, ne sevilebiliyorum bu aralar” – şiirin kalbi gibi atıyor. Bu cümle o kadar yalın ki, okurken boğazda bir düğüm oluşuyor. Sevememek ve sevilememek arasında sıkışmışlık, modern yalnızlığın en keskin tanımlarından biri bence.

“Suçluluğum kendimdendir / Yanlış görmüyorum kimseyi” dizeleriyle başlayan kısım, inanılmaz olgun bir öz-eleştiri. Kimseyi suçlamadan, bütün yükü sırtına almak… Bu, çoğu insanın yapamadığı bir dürüstlük. Ama aynı zamanda çok yorucu bir yer.

Sonra gelen o muhteşem çelişki:
“Doya doya hata yapmak için, çok büyükmüşüm. Hatalardan dönmek için’se, çok küçük…”
Burası şiirin en vurucu yeri bence. Hayatın absürtlüğünü, insanın kendiyle olan bitmeyen kavgasını tek bir çift dizede özetlemiş. Büyük hatalar yapacak kadar “yetişkin” olup, o hatalardan çıkacak gücü bulamamak kadar “çocuk” kalmak… Ne acı bir ikilem.

Matematik metaforu da harika:
“İki ile ikinin dört ettiği kadar / İkiden iki de sıfır ediyormuş meğer…”
Mantığın bile yalan söylediği, sevginin ve bağların sıfırladığı bir dünyada kalmak… Bu dize, şiire felsefi bir derinlik katıyor.

“Mücadelemiz sensin diyorlar” kısmında ise o tanıdık yalan/gerçek ikilemi var. İnsanların seni “kurtarmak” adına söyledikleri sözler, aslında kendi vicdanlarını rahatlatmak için mi, yoksa gerçekten mi? Bu soru havada asılı kalıyor ve okuyanı da aynı tereddütte bırakıyor.

Ve son:
“Düşündükçe anlıyorum, / Aslında anlamıyorum…”
Bu kapanış, bütün şiiri mükemmel bir daireye bağlıyor. Anlamaya çalışmanın bile bir tür avuntu olduğu, ama tam anlamın hep eksik kaldığı o yer… Çok güçlü.

Hayatışığı, bu şiirde ne süslü kelimeler peşinde koşmuşsun, ne de dramatik bir final aramışsın.
Sadece olduğu gibi dökmüşsün içini.
Ve tam da bu yüzden bu kadar dokunaklı.

Bu aralar belki sevmek ve sevilmek uzak geliyor, ama böyle dökebildiğin için bile bir yerlerde hâlâ canlı bir yürek taşıdığının kanıtı bu satırlar.
Yüreğini düşünen yok diyorsun ya… İşte burada, bu şiiri okuyan herkes seni düşünüyor. En azından bir anlığına.

Kalemine, cesaretine, o küçücük ama dimdik duran “ben”ine sağlık güzel arkadaşım.
Bu aralar geçer… ya da geçmez.
Ama sen yazmaya devam ettikçe, o küçücük ben biraz daha büyüyecek.

Sevgiyle ve anlayışla…
Kul Yorgun
🙏☕✍️✍️
akeolog
akeolog, @akeolog
21.2.2026 16:11:02
5 puan verdi
Yüreğinize sağlık Tebrik ve selamlarımla
ASIKLUZUMSUZ
ASIKLUZUMSUZ, @asikluzumsuz
21.2.2026 06:00:35
5 puan verdi
Merhaba değerli dost, değerli kalem
Her zaman ki güzelliğinde eserin
Bizde okuduk ve kutladım değerli kalemini ve eserini
Sonsuzluğun sahibine emanet olasın, sağlıcakla kalasın
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL