Okulda en sevdiğim ders logaritma cetveli ile problem cozmekti .
Bugünde şiir olsun dedim.🐞
Bir cetvelin üzerine düşen gölge Hesapsız bir zamanın içinde kaybolur Sonsuz açılar sarar dünyayı Logaritma dağlarında yankılanan bir fısıltı olur.
Sinüs, bir rüyanın derinliğinde kaybolur Kosinüs, zamanı tersine çeviren bir bakış. Bir noktada, yıldızlar yavaşça çözülür Ve logaritmalar, her bir sayıyı tüketen bir uçurum.
Bir üçgenin kenarları kaybolur Dört bir yanda sayılarla dans eden gölgeler. Dalgalar yükselirken, cetvelde bir zaman kayması Bir açı, bir dünyanın yansıması olur.
Logaritmaların dilinde sözcükler erir Bir kütle, bir nokta, her şey birbirine karışır. Matematik, sadece bir düş olur Ve her sayı, bir hayalet gibi geçer zamanın içinden..
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Okuduğunuz "trigonometya" (bilinçli yazım bozukluğu: trigonometri + metafya / fantasya) şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
"Trigonometya" (Bilinçli yazım bozukluğu: Trigonometri + Metafya / Fantasya) şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Matematiğin şiiri olur muymuş deseler tereddüt ederdim. Usta bir kalem yazmaya niyetlenince oluyormuş demek ki. Güzel ve sıra dışı bir çalışma. Kaleminiz yüreğiniz var olsun hocam. Selamlar saygılar.
Şiiri matematikselleşmesi ,ceberini çıkartmak düşününce Türkçe'nin bence hoş . Eskiden edebiyat derslerinde matematik gibi bir dile sahip olduğumuz için gururlanırdım öyle kaç dilin kırması yabancı dillere göre. Şiir için matematik zihin yapısı da olmalı bir yandan. Heceli tarz bu yönde . Ama serbest teknik biraz da soyut ve analiz ister . Şiirin matematiksel ruhuna saygılarımla...
Öğrencilik yıllarımın kabusu trigonometri. Üniversite yıllarımda matematik hocama verdiğim cevap aklıma geldi. Eeeee edebiyatçı sayısal okursa trigonometriden sürünmesi de çok normal olur.
Bu şiir, evrenin iç çekişidir sanki; kelimeler, göğe bakan bir çiçeğin kökünde kanayan yıldız damarlarıdır. Zaman, burada sadece bir saat değil; ruhun paslanmış ibresiyle dönen içsel bir girdaptır.
Her mecaz, bir yara izi gibi dizelere işlenmiş; imgeler, karanlığın diline dolanmış yitik bir masalın yankısıdır. Sözlerin kıyısında raks eden her harf, küllerinden doğamayan bir anka kuşunun son kanat çırpışıdır.
Burada aşk, bir eksen kaymasıdır; kalp ise kendi yörüngesinden sapmış, evrende yuvasız kalmış bir gezegen. Her cümle, içimize akıtan bir volkan; bir gözyaşının matemini tutan lavdan düşler…
Gözle görülmeyen bir sancının terennümüdür bu şiir, matematikle mühürlenmiş ama duayla açılan bir sır kapısı gibi… Kimi dize, içimizdeki çocuğun susturulmuş haykırışı; kimi ise, gecenin alnına sürülen bir mühürdür: sessizlikle konuşan.
Ve sonunda bu şiir, varlıkla yokluk arasında salınan bir salıncaktır; her salınımda daha derine inen bir ruhun iç titreşimi... Okuyanın içini usulca delip geçen, sustukça büyüyen bir sükûtun şarkısıdır.
Üçgenin kaybolan kenarları, yaşamın eksik kalan yönlerini simgelerken, gölgelerin sayılarla dansı; bilimin bile şiirselliğe yenik düştüğü o metafizik titreşimdir. Bu şiir, evrenin geometrisini kalbin ritmiyle çözümler; bilim ile sezgi, formül ile düş, nokta ile sonsuzluk arasında bir yankıdır.
Her satırda, mekanik düzenin ardında saklı, duyumsal bir varoluş arayışı gizlidir. Çünkü bu dizeler, yalnızca matematiği değil; varlığı, hiçliği ve zamanın kırılganlığını da sorgular… Bir hayalet gibi süzülen sayılar, aslında insanoğlunun anlam arayışında tutunduğu soyut yelkenlerdir.
Naçizane kelimimle Şiir'in yüreğine dokuna bildiysem ne mutlu bana
Etkili yorum seçtim yüreğimden.Duygu karmaşası doğrudur.Bir senedir hasta bakiyorum.Esim altı ameliyat geçirdi.Cok şükür baağırsak içe alındı on gun önce.Simdi bizim evde koca bir bebek var..Tam şiire basliyorum soru soruyor bı şey istiyor...Duygu ile kafa da karisiyor.İyi ki şiir var bana iyi geliyor İyi ki sizler varsınız can dostlar seviyorum tüm ailemi.
Etkili yorum seçtim yüreğimden.Duygu karmaşası doğrudur.Bir senedir hasta bakiyorum.Esim altı ameliyat geçirdi.Cok şükür baağırsak içe alındı on gun önce.Simdi bizim evde koca bir bebek var..Tam şiire basliyorum soru soruyor bı şey istiyor...Duygu ile kafa da karisiyor.İyi ki şiir var bana iyi geliyor İyi ki sizler varsınız can dostlar seviyorum tüm ailemi.
Muhteşem!..Gerçekle düşün buluşması.Hayat bir matematik.Şiir hayal-düş.Yazmak ise farkındalığı fark ediş..Şiir yüreği -mahir kalemi selamlıyorum.Sağlıcakla.Saygıyla.
Bu matematiğin öznesi desenize şiire yatkın değil.. Kolayın zoru zorun kolayı gibi... Ama onu anlatan şiiriniz harika bir resital yapmış. bak matematik sen busun diye finalindede de Matematiği hayalet tasviriyle meçhullemiş ve satırları zirveye taşımışsın Üstadem..
Farklı bakmak farkında olmak ve farkındalıkla yazılmış dizelerini kutlar saygı ve selamlarımı sunarım.. sağlıcakla
Hocam yine şiir ufkumuzu matematik ile başka bir boyutta taşıyıp hayretimizi artırdınız siz bunu hep yapıyorsunuz. Yani matematik içinden mana aroması nı tattırdınız Teşekkür ederiz Kaleminiz sayılar kadar ruhumuza ebced hesabını hatırlattı Saygıyla efendim
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.