0
Yorum
1
Beğeni
5,0
Puan
2624
Okunma

Kur’anı Kerim’in 7. Suresi olan A’râf Suresinin 11-18 ayetlerinde iblisin şeytanlaşma sürecini anlatılır. İblis kendi yaratılış özünün üstünlüğü iddiasıyla Allah’a karşı gelir. Burada da kalmaz bu huzurdan kovulduktan sonra bu yaptıklarının Allah’ın kaderi olduğu söyleyen 16. ayette geçen "...beni azdırmana karşılık..." diye bir ifade ile bu azgınlığının haşa Allah’ın sebep olduğunu bunda kendi dahlinin, suçunun olmadığını söylüyor. Kaderci bir ahlak anlayışına sahip olan iblis yani her şeyin ezelden yazıldığını kimin iyi kimin kötü olduğunun baştan belli olduğunu söylüyor. Kader gerçek anlamda Allah’ın koyduğu ölçülerin kuralların adıdır. Allah herkese bir hareket sahası vermiştir. Bu alanda iyi ya da kötü olmak insanın tercihine bırakılmış, iylik ederse insan cennetle mükafatlanacağı kötülük ederse cehennemle cezalandırılacağı bildirilmiştir.
Burada kötülüklerin iki büyük kaynağı görüyoruz: Kendine doğuştan verilen yeteneklerle insanlardan üstün olduğunu iddia etmek ve yaptığı kötülüklerin sorumluluğunu almayarak bunların yazılmış kaderde olduğunu kendisinin suçlanamayacağını söylemek.
Alak suresinde de insanın kendini müstağni gördüğünde, kendi kendine yeterli gördüğünde de azdığı anlatılır.
Rabbimiz bize kendimizi tanımamız için ayetleriyle yol gösteriyor. Hep deriz ya bu işin arkasında ne var. Yok onu yapanlar aslında şu insanlar. Böyle ilerler sonra bazı ideolojileri, bazı izmleri gelir işin ucu. Bundan da ötede insanın iç dünyasında ona vesvese veren onu azdıran bir şeytan var. Elbette Rabbimiz insanı şeytana karşı korumak için tertemiz bir fıtrat üzre yarattığını ve bu fıtrat üzre bozulmadan kalması için kitap ve peygamber gönderdiğini buyuruyor. Zaten şeytanın hiçbir güçü yoktur. O sadece vesvese verir kötülükleri fısıldar. Ona uyup uymamak, onu dinleyip dinlememek insanın iradesinde olan bir şey.
Nahl Suresi 98. emir bize temiz bir kalp ve akıl ile şeytanın vesvesinden uzak bir Kur’anı Kerim okumamızı emrediyor:
Kovulmuş olan şeytanın şerrinden Rahman ve Rahim Allah’a sığınırım
"Bundan böyle Kur’an okuyacağın zaman, öncelikle kovulmuş şeytandan Allah’a sığın."
Bu ayet bile her zaman şeytanın vesvesine maruz kaldığımızı ve bundan ancak Allah’a sığınarak Allah’ın buyruklarına uyarak korunacağımız bildiriliyor.
Kovulmuş olan şeytanın şerrinden Rahman ve Rahim Allah’a sığınırım
11-Sizi yarattık, sonra size biçim verdik, sonra da meleklere: "Âdem’e secde edin!" dedik; hepsi secde ettiler, yalnız İblis etmedi, o secde edenlerden olmadı.
12-(Allâh) buyurdu: "Sana emrettiğim zaman seni secde etmekten alıkoyan nedir?" (İblis): "Ben, dedi, ondan hayırlıyım. Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın."
13-(Allâh) buyurdu: "Öyle ise oradan in, orada büyüklük taslamak senin haddin değildir. Çık, çünkü sen aşağılıklardansın!"
14-(İblis) dedi: "(Bari) bana (insanların) tekrar dirilecekleri güne kadar süre ver."
15-(Allâh) buyurdu: "Haydi sen süre verilmişlerdensin."
16-"Öyle ise, dedi, beni azdırmana karşılık, and içerim ki, ben de onlar(ı saptırmak) için senin doğru yolunun üstüne oturacağım."
17-"Sonra (onların) önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından onlara sokulacağım ve çoklarını şükredenlerden bulmayacaksın!"
18-(Allâh) buyurdu: "Haydi, sen, yerilmiş ve kovulmuş olarak oradan çık. Andolsun ki onlardan sana kim uyarsa (bilin ki) sizin hepinizden (derleyip) cehennemi dolduracağım (azdıran sizler de, size uyup yoldan çıkan insanlar da cehenneme gireceksiniz)!"
Bir ihtilal istersen eğer
Gönlünü imana aç
Başka türlü söylemler
Uzak ol durma ordan kaç.
Bilirsin ey Batuhan
İlk ırkçı şeytandır
Demişti ya benim özüm ateş
Ben üstünüm yapısı toprak insandan.
Eğer seni üstün kılan,
Sana değer katan,
Bir doğduğun yerse eğer
Bunu bir daha düşün ki,
O yerden kahramanda çıkar
Zalimler de;
Sen değerini,
Kendi yaptıklarından alırsın
Değil mi?
Adaletin, iyliğin
Elbette düşmanı olur
O düşmanlar başka milletten de
Kendi milletinde de bulunur.
Hayatına yön verecek
Benim şanlı tarihim dersen eğer
O tarihi yazan insanların gerçek değerleri
Ölüm saçmaları, kin kusmaları mı?
Yoksa adalet üzre olup
Tekbir Allah diyerek
Mazlumun yanında olmaları mı?
Yok diyeceksin
Bunlara karnım tok
Görmüyorsun her yerde
Bu milletin düşmanı
Hepsini bilmezden gelip
Yan gelip yatmak mı
Söylediğin bu mu yani.
Evet elbette bilirim
Düşman kim
Kim dost
Öyle bilirim ki
Dostu düşmanı
Ta içimden görürüm önce
Yalancı günahkar nefsimi
Ve nankör vesvese veren şeytanı.
Kaynak belli değil mi
Bunca kötülüğün kaynağı
İnsanın asıl düşmanı olan
Şeytanı bilmemesi.
Rabbimiz buyurmadı mı
Daha Hz Adem ve Hz Havvaya
Şeytan sizin düşmanınız
Sakın ona uymayın
Yalanlarına kanmayın ha
Diğer insanlar kim
Çinlisi Rusu, Ermenisi
İngiliz olanı
Arapları daha say sayabildiğin kadar
Onların farklı dilleri
Farklı renkleri olması mı
Düşman yapıyor bizi
Yoksa,
Tarihten gelen bir kan davasını
Sürdürmek mi niyetin
Bütün bunları bırakıp
En başta Allah’ın yarattığı
İnsan kardeşim diyerek
Eksik yanlarımızı tamamlamak
Yoksunluklarımıza gidermek gerekmez mi?
Bir kötülük yapan varsa
Herkese kötüdür
Lakin
Her millet
Ne toptan iyi
Ne toptan kötüdür.
Bunlar bilinen hikaye değil mi?
Kanın kaynamalı çoşmalı insan
Etrafta kan mı görmek ister ki?
Onca yara açan onca zalim varken
Yaraları sarmaya talip olmak dururken
Bu vampir çığırkanlıklar niye
Bu dünya az mı geldi kötülük yapan
Neden iylikleri çoğaltmak için çalışmaz insan.
(Haziran 2016)
5.0
100% (2)