"Şiir yazanın değil, ihtiyaç duyanındır" diyordu bir ünlü şair.
Aslında olumsuzlukların bu denli kol gezdiği günümüz dünyasında, belki de en fazla ihtiyaç duyduğumuz şeylerin başında gelmeli şiir. Ama yaşadığımız olumsuzluklar bizi tüm içsel değerlerden kopardığı gibi sanat ve edebiyattan da koparmış durumdu.
Konuşma..»»
Orhan Süreyya artık yaşamıyor.
Aslında o bildiğimiz anlamda hiç yaşamadı.
Ama bizim bildiğimiz yaşam boyutlarından
ayrılışı, bilmem kaçıncı intihar şiirini yazdıktan
sonra, şakağına dayadığı bir Baretta'dan çıkan
9 kalibrelik bir merminin patlamasıyla oldu.
Başkası olsaydı mutlak kurtulurdu bu ölümden,
ama o kurtulamadı. Y..»»
Her insanın bir yaşam boyutu vardır, bunu hepimiz biliriz ve kabul de ederiz. Acı, sevinç, aşk, umut, kaygı gibi yaşamsal biçimler, hayatın çeşitli dönemlerini değerlendirir, bu zaman parçalarına hayat verir. Eskilerin deyimiyle "insanı pişirir." Boyutları kendi değerleriyle algılamak ve bu değerlerle birlikte kabul etmekse yaşamın olmazsa olmaz k..»»
Şemsi Belli adı, Anadolu insanının yüreğine her ne kadar "anayasso" şiiri ile çakılmış olsa da onun edebiyat dünyasında fırtına gibi estiği yıllarda ürettiği diğer şiirler gibi, yaşamının son döneminde toplumsal duyarlılığının bir sonucu olarak ortaya koyduğu şiirler de en az "anayasso" kadar etkileyici ve yaşama dairdir. Yaşadığımız ülke..»»
Şemsi Belli´nin bu dizelerle son bulan "Anayasso" şiiri, edebiyat dünyasında yarattığı depremin yanısıra, metropollerde kendi içine dönük yaşayan kozmopolit burjuva yapının da yüzünü bir anlığına da olsa, Hakkari´ye, Tunceli´ye, Siirt´e çevirmesine neden oldu. Bu şiirle birlikte ortaya çıkan; Hasso´l..»»
Ölüm Ötesinde Pilo
bir kaşık al da gel
Memiş.
baban yememiş
anan yememiş.
kavurmalı pilo
kaymaklı yoğurt
bir kaşık al da gel,
Memiş
bu yollarda mayın yok
»»
Umudu aşkla, aşkı acıyla, acıyı yaşamla, yaşamı tüm insansı değerler bütünüyle birleştiren insandır şair.
İnsanı insan yapan, yaşamı anlamlandıran, kimi zaman geceyi gündüz, kimi zaman gündüzü gece yapan, susturan konuşturan, ağlatan ve güldüren, sevindiren, korkutan ve öldürendir şiir.
..»»
İletisi, küçük insanların dünyasından yana olan ve onların gelecek güzel günleri için sorumluluk taşıyan bir şairin şiirleri bunlar. Şairi gibi olan insanların seveceği, karşı dünyanın insanlarının burun kıvıracağı bu şiirler, yarınımızda yer alacaktır.
Altıncı kitabıyla, soluk soluğa bir şiir koşucusunu izleyeceğiz. Zaten yaşamın ..»»
Türkülerle bezenmiş bir yaşam özlemi...
Yüreği taşma noktasına gelmiş bir memleket duyarlılığı...
Yitirilen değerler toplamına övgü...
Halk şiiri geleneğinin çağdaş yaşamla bütünleşmiş çığlığı...
Kent yorgunluğunun verdiği, kentte kaybolmuşluğun acıtan duyguları...
Tüm bunlarla sarmaş dolaş şiirler toplamı...
..»»
Duygularınızı nasıl ifade edersiniz?
İsteklerinizi, kırgınlıklarınızı ve kızgınlıklarınızı nasıl ortaya koyarsınız? Kendinizi nasıl anlatırsınız insan soyuna?
Bunları yaparken, kırıp döktüklerinize acıdığınızı, geiye dönüp baktığınızda pişman olduğunuz olur mu?
Olumsuz gibi görünen olayların gücü karşısında direncini..»»
- Kız Hatçe şu güğümleri doldur, ben bir koşu Senem'i yoklayıp geliyorum.
- Senem iyileşmiş be abla, iş çok, ellerim morardı valla, sırtım sucuk gibi, bu dağ taş çamaşır biter gibi değil, sen de el atsaydın.
»»
Edebiyatdefteri.com, 2021. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Edebiyat -
Şiirler -
Kitap
Edebiyatdefteri.com'u kullanarak Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.