Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
ismail karaosmanoğlu
ismail karaosmanoğlu

Tanıdığım Ünlüler MEHMET KAPLAN

Yorum

Tanıdığım Ünlüler MEHMET KAPLAN

( 1 kişi )

0

Yorum

2

Beğeni

5,0

Puan

361

Okunma

Tanıdığım Ünlüler  MEHMET KAPLAN

Tanıdığım Ünlüler MEHMET KAPLAN

Mehmet KaplanA Anıları Tanıdığım Ünlüler MEHMET KAPLAN



Tanıdığım Ünlüler

MEHMET KAPLAN

Onu ilk defa Komünizmle Mücadele Derneği çalışmalarında fark ettik. Türk toplumu onu ilk defa bu derneğin yayın organındaki yazılarıyla tanıdı

Sonra edebiyat kitaplarındaki yazılarını okuduk. Bu yazılar onu bize tanıttı. Eserlerini aldık. Nesillerin Ruhu’nda onu kendimize yakın hissettik.

Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğrencisi olduk. Şiir tahlilleriyle şiire başka bir açıdan bakmayı öğrendik ve bu tahlilleri çok sevdik. 1. ve 2. Kitapları ders kitabından öte benimsedik.

Hikaye tahlillerini okuduk. Edebiyat Araştırmaları dolu dolu bir şeyler kazandırdı bize. Derslerinden haz aldık.

Tam bir entelektüeldi. Hem hoca hem de tam anlamıyla entelektüel bir hocanın öğrencisi olma şans ve mutluluğuna erdik.

Bu bizim için bir baht ve talih işiydi. İkinci yıl emekli oldu. Üzüldük. Keşke birkaç yıl daha erken gelebilseydik, fakülte eğitimi boyunca öğrencisi olmak mutluluğuna erebilseydik.

Artı onu anfide bize ders anlatırken göremeyecektik. Fakültedeki tek modern entelektüel hocadan da mahrum kalacaktık.

Tanpınar’ı onunla tanıdık. 19. Asır Türk Edebiyatı’nı onun anlatımlarından izledik. Şahsi zaaflarına da tanıdık olduk.

Gıyaben tanıdığımız kişilik yerine bambaşka bir kişiliğiyle karşılaştık. Ama onu böyle de kabul ettik. Bu yeni kimliğiyle de yanımızda değerliydi. Çünkü o farklı bir kişilikti. Entelektüel eğitmen olarak farklıydı. Eleştirilerin odağındaydı kişilik olarak, ama değerliydi. Berna Moran ‘onun için sağcı materyalist yakıştırmasını yapmıştı. Bunu yadırgamamıştık. Onu böyle de kabul etmeye hazırdık. En azından yanlış tanımadan kurtuluyorduk. Ve ona bu gerçek kimliğiyle dünyamızda yer veriyorduk.

Bize gerçeğe en uzak yoldan varmalı anlamında sözler naklediyordu Alain’den.

Alain’i onunla tanıdık. Sevmedik, sevemedik ama tanıdık. Onun Alain’i bu kadar yüceltmesini anlayamadık. Ama ondan aktardığı düşünceleri dinledik ve yararlandık biraz da olsa.

Asistanlarıyla özel yaşantısının dedikodusunu yapmaktan biz de kurtulamadık.

Tanpınar’ı onunla tanıdık ve sevdik. Onun şair, hikayeci, romancı ve edebiyat tarihçisi yönünü onunla öğrendik.

Onun derslerin yoklama yapmadığı halde aşkla koştuk.

Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 31.3.2014

Paylaş:
2 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (1)

5.0

100% (1)

Tanıdığım ünlüler mehmet kaplan Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Tanıdığım ünlüler mehmet kaplan yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Tanıdığım Ünlüler MEHMET KAPLAN yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL