Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
Ozlem Pala
Ozlem Pala

Edip / Sizsiniz

Yorum

Edip / Sizsiniz

( 8 kişi )

5

Yorum

7

Beğeni

5,0

Puan

1575

Okunma

Edip / Sizsiniz

Edip olmak benliği halk ile alt etmeli
Halkı hakir göreni deyin ne halt etmeli!




Taş yerinde ağırdır atmadan önce düşün
Başı ağrıtır amma yarası geçmez döşün
Ağzın sapan olsa da olmasa da gülüşün
Edep ağzın içini kalple gusül etmeli !



Ağzından alev çıksa cürmün kadar yer yakar
Kimi şakşağa durur kimi esefle bakar
Gök kızar sesi gelir sonra şimşeği çakar
Gürültünün kurusu yağar nasıl etmeli ?



Aptal dediğin insan belki abdalın teki
Beyninde mi dolaştın kim akılsız kim zeki ?
Be hey muhteşem şair (!) sen insansın biz ne ki
İnsanda hayâ ile edep hasıl etmeli !



Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (8)

5.0

100% (8)

Edip / sizsiniz Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Edip / sizsiniz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Edip / Sizsiniz şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ahmet Bektaş
Ahmet Bektaş, @ahmetbektas
2.11.2012 12:53:39
5 puan verdi
Az evvel bir yazı yazdım paylaşıyorum ama ilk burada olsun. Taşlamalar taşı gediğine koyunca güzel oluyor. Beğendim. Yorum yazımla olsun. Selam ve saygılarımla.
Denge Sırat


Asıl olan denge, sırat! Artı da eksi de aşırı olduğunda sorun. İyi, kötü göreceli.

Melek olmasa şeytan olmazdı! Şeytan olmasa din olmazdı!

İyi olmasa kötü olmazdı! Beyaz siyahta, siyah beyazda görünür...

Bu boyutta her şey zıddıyla açığa çıkıyor.

Zıtlar birbirini doğurur, denge olduğunda her unsur hakkıyla görünür. Denge bozulduğunda dengeyi bozan dahi görünmez. Misal: Siyah ve beyazın denge halinde bulunduğu bir kağıt üzerinde siyah ile beyazın kavgası olsa ve siyah, kağıdın tamamını ele geçirse; ortada bir beyaz olmadığından siyah dahi kendini ispatlayamaz. Beyaza göreceli olan varlığını dahi gösteremez!

İyilik kötülük dahi böyledir. Evrende aslen "Kötü" yoktur. İnsanlar tercihlerine göreceli olarak İyi-kötü açığa çıkar. Yani tercih edilen iyi, tercih edilmeyen kötüdür şeklinde... Faydalı olan iyi zararlı olan kötü... "Hayır ve şer Allah'tan" denmesi bu nedenle. Yani "Şer" tercih edilmeyene verilen addır. Bir boyutta "Şer" olarak tanımlanan başka boyutta "Hayır" olarak yansır! Bu boyutta bile şer, hayırı açığa çıkararak vazife görür! Sonuçta her şeyde hayır var. Sadece dengesizlikte şer var! Kararında yağmur bitkiye fayda, fazlası afet, kökünden söker! Denge önemli, "Sırat" ile ifade edilir.

Evrende artı eksi denge halinde işler, denge bozulduğunda kaos çıkar! Denge nasıl bozulur?
"İyi kötü göreceli" demiştik, evet; insanların menfaatlerine uygun davranması varlıklarını sürdürme güdülerinin bir gereğidir. Bu nedenle "İyi, kötü" olarak tanımladıkları davranışlara ihtiyaçları var. Yani yaşam felsefelerinde menfaatlerinin görüldüğü noktada bulunan her şey "İyi" kapsamındadır! Menfaatının olmadığı her şey "Kötü" kapsamındadır. Cennet isteği Cehennem korkusu da bu nedenle geliştirilir... İnsan göreceli olarak menfaat veya iyilik olarak tanımladığı şeylerde aşırılık edince denge bozulur! Aşırı iyimserlik aşırı kötümserlik... Cömertlik savurganlığa, tutumluluk cimriliğe döndüğünde başlar sorunlar...

Son tahlilde; evrende denge, sırat önemli! Hayır ve şer de göreceli. Her şey denge halinde olduğunda "Hayır" açığa çıkıyor. Aşırılıkta şer var. Aşırı duygusallıktan tutun da aşırı iyimserliğe, yardımseverliğe dek aşırı olan her şeyde zarar var! "Merhametten maraz doğar" Çünkü aşırılıklar zıddı ortadan kaldırarak kendi fonksiyonunu dahi görünmez hale getiriyor!
Sözün dahi aşırısı kafa karıştırır, kısa kesiyorum.


Selametle,
Ahmet Bektaş
f.liz
f.liz, @f-liz
1.11.2012 21:14:37
5 puan verdi


Hakikaten çok güzel bilhassa ilk iki mısra ,şiirin kıyısında az oturup düşünülmeli..
Tebriğimle.

Kalimera.
Kalimera., @kalimera-
1.11.2012 20:28:51
5 puan verdi
edep ile edepsiz ediplere indirilen incecik bir tokat

anlayıp kendine gelenlerden olsunlar

.....şahaneydi.
deniz-ce
deniz-ce, @deniz-ce
1.11.2012 20:14:30
5 puan verdi
çok beğendim.
tebrikler
sevgiler.
sairin_göz_yasi
sairin_göz_yasi, @sairin-goz-yasi
1.11.2012 18:51:19
güzel dizeler okudum kaleminiz daim olsun saygılar..
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL