Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
YUSUF ASIM
YUSUF ASIM

5-- anlat derdini marko paşaya

Yorum

5-- anlat derdini marko paşaya

( 8 kişi )

4

Yorum

8

Beğeni

5,0

Puan

1045

Okunma

5-- anlat derdini marko paşaya



Anlatılana göre Marko Paşa, Sultan Abdülaziz zamanında yaşamış ünlü bir Rum hekimmiş. Aynı zamanda devletin bürokratik kademelerinde de bulunmuş. Marko Paşa halk arasında çok kısa sürede ünlü olmuş çünkü kimseyi başından savmaz, herkesin derdini uzun uzadıya dinlermiş. Ama gel gör ki halk çözemeyeceği dertleri de ken­disine getirir olmuş. Hatta gün gelmiş hastalık dışındaki sıkıntıları da paşaya taşımaya başla­mışlar.

Marko Paşa’nın gönlü kapısına geleni başından göndermeye hiç razı olmazmış. Karşısındakine derdini çözemeyeceğini de söyleyemezmiş. Derdi dinler dinler, hastanın konuşması bitince, “Anladım anladım, ama ne?” diye sorarmış. Hasta da şaşırırmış tabii. Başlarmış baş­tan anlatmaya. Yine anlatır, anlatır, lafın sonu gelince aynı tepkiyle karşılaşırmış: “Anladım anladım, ama ne?”

Üçüncü anlatmadan sonra paşa yine aynı tepkiyi verince karşısındaki çaresiz kalır, en sonunda pes eder, evine geri dönermiş. Kısa zamanda Marko Paşa hekimliğiyle değil de hiçbir şeye çözüm bulmamasıyla anılır olmuş. İnsanlar o günden beri çözülemeye­cek bir işle karşılaştıkları durumlarda “Derdini Marko Paşa’ya anlat” diyerek konuyu kapat­maya başlamışlar.

İşte böyle, alt yanı çıkmaz sokak olan, bir itin öteki ite, onun da kuyruğuna buyurduğu, için­den çıkılmaz durumlar için kullanılır bu deyim.

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (8)

5.0

100% (8)

5-- anlat derdini marko paşaya Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz 5-- anlat derdini marko paşaya şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
5-- anlat derdini marko paşaya şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
İsmailoğlu Mustafa YILMAZ
İsmailoğlu Mustafa YILMAZ, @ismailoglumustafayilmaz
31.8.2019 22:33:21
5 puan verdi
Dost Şair;

Her şeyin güzelliği şiirle ölçülür…
Şiir yaz, şairi sev…

.................................................... Saygı ve selamlar..
Osman NALBANT
Osman NALBANT, @osmannalbant
30.8.2019 11:19:15
5 puan verdi

Adını kalem yazmaz melek misin şeytan mı
Ham meyveyi dalından koparıp fırlatan mı
Soyun sopun belirsiz iblis senin atan mı
Derdimden çığlık atsam dinlemez Marko Paşa
Gözyaşlarım sel olsa inlemez Marko Paşa

Şaştım yanıldım bir kez verdim sana onayı
Bana zırnık düşmedi aldın en büyük payı
Karşı gelince bastın anamıza kalayı
Yokluk ile aramı açar mı Marko Paşa
İlenmek de çaresiz kaçar mı Marko Paşa

Nice can yakan gördüm hepsinin ölüm sonu
En sonunda giydiler dikişsiz beyaz donu
Haklılar patlatacak şişirdiğin balonu
Ya martta ya nisanda donasın Marko Paşa
Uçuyorken toprağa konasın Marko Paşa



Güzel desem yetmez çok güzel bir şiir okudum. Şairimi KUTLUYORUM...
Işık  Mehmetali
Işık Mehmetali, @isikmehmetali
23.2.2019 18:39:39
5 puan verdi
Anlatımı güzel şiirdi severek okudum usta
Yüreğine emeğine sağlık
______________________________Selamlar
Tevfik DÖLEK
Tevfik DÖLEK, @tevfikdolek
23.2.2019 16:21:10
5 puan verdi
...Şiir yazmak gönül işi
.....Şair duygulu kişidir
.......Şiir kalpte bir göz
.........Aşkın çok tatlı aşıdır
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
.Sayfaya iz vuran güzel bir şiiri
..Ve bu güzel şiiri yazan usta Şairi
...Tebrik ediyorum ÜSTADIM
.....Duygularınız hakikat üzre olup
.......Kaleminiz hiç susmasın
...........Başarılar diliyorum

SELAM VE DUA İLE
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL