Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
Muhammed MANAP
Muhammed MANAP

ÇOCUK DEDİĞİN

Yorum

ÇOCUK DEDİĞİN

3

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1217

Okunma

ÇOCUK DEDİĞİN

Acımsı , buruk ve talı bir rüzgar esti odamın en taze yerinde . Gece ilerliyordu tabi gündüzün seyrine doğru. Yeşeren ümitlere , geçmişin salkım saçak izleri yansıdı bir anda. Yazmak geldi içimden çocukluk şarkılarını söyleye söyleye çocukluğumu… Ahh dedim düşünürken, ahh !


Çocukluk!


Masum hayallere sandal süren bir gemici!


Çocukluk; ay parlaklığında doğan tatlı bir aşkın sesi!


Çocukluk ; sevmek bir kediyi!


Şimdi yaş devirmiş tabi yirmileri. Ne hayal kalmış geriye ne de sımsıkı sarıldığımız sıcacık oyunlar. Tek derdimiz kırmızı renkli sınavlar. Sanki sonunda ölüm var ! Ne vardı hani çıkıp şöyle büyümüş bedenimize rağmen saklambaç oynasak! Çok büyük gelmez sanıyorum kırgınlıklarımıza bu istek.


Çocukluk!


Çocukluk hatırlatabilmektir geçmişin oyunlarını!


Çocukluk oyunları…


Ben gidince eskinin hayat sürdüğü kıyılara, saklambaç adı konmuş bir oyuna rastladım. Yazın karnelerin rahatlığıyla evden izin alıp, dışarı çıkmanın neşesinde oynanan bir oyun bu. Ebe adı verielen talihsiz kişilere yapılan haksızlıklar , bağrışmalar tuzla biber misali. Önce ebe yüze kadar sayar ve sonra önüm, arkam, sağım, solum sobe der ve elleriyle oluşturmuş olduğu kilidi çözerek başlar kurbanlarını aramaya! Mahallede bir ses cümbüşü , bir çocuk koşuşturmasının resmi yankılanır!


Toplu oynanan oyunlar arasında ‘Simit’ adlı oyunu unutmamak lazım. Çemberinden çıkarak , tüm nefesiyle siiimiiiiiiiiiit diye bağıran kişinin nefesinin kesilmesiyle uçuşur havada yumruklar. Çemberde ebe olma şerefini (!) üstlenen kişinin çehre rengi tene bakmnaksızın kırmızı olur birden. Sonrası kaçınılmaz tabi , gözyaşı ! Dayak yiyen gururlu genç sakin bir adamsa mahalleyi küfür kaplamaz tabi. Ama ya sakin biri değilse ? Sorunun cevabnı size kalsın !


Ha unutmadan geçmeyelim ! İki mahalle arasında taş direklerle oynanan maçlar vardır. On golde devre olur yirminci sayıda maç biter. Ancak öyle bir maç olur ki bu sayı asla on sekizden yukarı çıkamaz. On sekinci sayıdan sonra emin olun her gol adayı pozisyonun kaderi büyük olaylardır. Maç ne olursa olsun berabere biter! Immm maç erkeklerin oyunu olduğu için bu oyuında tekme ve tokatla perdeyi kapatır. Mühim detay!


Belki bazılarınızın hiç hatırlamayacağı oyunlardan birisi de gazoz kapağı oyunudur. Büyük bir zanaat olan gazoz toplama işi çilelidir. Lokallerin mutfaklarından , kahvelerden geçer bu oyunu oynamanın yolu . Köşeleri ezilecek gazoz kapaklarını yoksa nerden bulabilir çocuklar ? Neyse , hazırlıklar tamamlanınca bir dikdörtgen resmi çizilir ve ezik kapaklar oralara dizilir. Eşit kuvvetteki taşlarla , kapakları yuvadan çıkarmak dünyanın en önemli işi olur o an. Ne demiştik?


Çocukluk !


Toprak ne aziz şey değil mi ? Kuyuların oluşma vesilesi mesela. Hatırlıyorum , babam bir gün eve geldiğinde isyan ediyordu . Senin ve o arkadaşlarının yüzünden artık mahallede yürüyemez olduk, ne o misket kuyuları , iki adımdan birinde ayaklarımız o lanet kuyulara giriyor,çabuk kapatın o kuyuları diye ! Bembeyaz misketlerle, löp sesleri gelen kuyular ! Ne tatlıydılar !


Hani tasolarda vardır bilirsiniz. Hani üç beş cips paketinin içinden çıkarlar. Uğruna eskiden ne çetin savaşlar verilirdi hatırlayanınız var mı ?


Boncuklu tabancalarla yapılan savaşları, cümbür cemaat yapılan mahalle kavgalarını , evlerin duvarlarına çamur atmaları unutmak zor oluyor her ne kadar günümüzde örnekleri olmasa bile. Elbiselerin kirden pastan geçilmemesi ve eve giderken yaşanan telaş. Şimdi sanki pc başlarında unutulmuş ve küçümsenmiş.


Ayrıca hem çocuk dediğin biraz yürekli olmalı . Mesela Fatma Teyze’nin bahçesinden erik çalmalı. Bazen korksada belli etmemeli bence. Büyüdüğünde arkada komik anılar bırakmalı.
Çocuk dediğin dayak yemeli babasından. O kadar erik çalıyor , kavga ediyor , yapıyor ve yapıyor. Damların tepesinde herkül misali gezerken dizlerini kanatıp azar işitmeli.


Çocuk dediğin çocukça sevmeli!


Çocuk dediğin!

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çocuk dediğin Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çocuk dediğin yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÇOCUK DEDİĞİN yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Aysel AKSÜMER
Aysel AKSÜMER, @ayselaksumer
20.1.2011 22:12:53
Çok ama çok güzeldi. Tebrik ederim. Çocukluk bambaşka. Selamlarımla...
SEVİLAY DİLBER
SEVİLAY DİLBER, @sevilaydilber
20.1.2011 11:02:08
çok güzeldi....
çocukluğuma götürdünüz beni.her şey ne kadar farklı ve güzeldi...
eskiden..
nedendir bu...eskiye olan özlemlerimiz....
elinize sağlık...
canandemirel
canandemirel, @canandemirel
20.1.2011 10:21:25
Çoçuk dediğin okuldan üstü başı toz içinde gelir, pantalonun dizleri yırtık
Çoçuk dediğin körebe oynar, mendil kapmaca daha neler ....
Ya bilyeler..ben bile oğullarımla oynadım, renkli yuvarlak cam..renkli dünyalara yol alırdık , bilye dedim de aklıma geldi bilyeler hakkkında bir öykü yazmalıyımm
E n kısa zamanda yazacacağım..
Muhammet kardeşim başarılar keyifli bir yazı okudum
sevggiler..
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL