Biz ancak bize hayran olanları can ve yürekten överiz. la rochefaucauld
Güneşin Kızı Zehra
Güneşin Kızı Zehra
VİP ÜYE

KURU İLE YAŞ

Yorum

KURU İLE YAŞ

( 10 kişi )

4

Yorum

17

Beğeni

5,0

Puan

696

Okunma

KURU İLE YAŞ

KURU İLE YAŞ

Ormanın bir köşesinde, biri yaş biri kuru iki ağaç vardı. Yaş olan, gür dallı bir çınardı. Yaprakları parlak, gövdesi gururluydu. Kuşlar onun dallarında neşeyle öter, sincaplar orada yarış yapardı.
Kuru olan ise kabuğu dökülmüş, sessiz bir ihtiyardı. Dallarında yaprak yoktu, gövdesi içten içe çatlamıştı. Ama hâlâ dimdik ayaktaydı.
Bir sabah yaş çınar, kuruya seslendi:
— “Hey kuru! Neden hep susuyorsun? Artık bir işin yok, gölge veremezsin, kuşlar bile sana uğramıyor.”
Kuru meşe usulca cevap verdi:
— “Ben de bir zamanlar senin gibiydim. Dallarımda kuşlar yuva kurar, yapraklarım rüzgârla dans ederdi. Ama öğrendim ki, gürültüye değil, sabra değer biçilir bu ormanda.”
Yaş çınar güldü:
— “Sabrın ağaca ne faydası var? Yeşil değilsen, yoksun demektir.”
Kuru ağaç sessiz kaldı.
Gün geldi, gökyüzü karardı. Şimşek çaktı. Uzaklardan duman yükseldi. Ormana yangın gelmişti!
Alevler koştukça rüzgâr taşıdı, yaş çınarın yemyeşil yaprakları önce savruldu, sonra tutuştu. Kuşlar panikle uçtu. Gür çınar, çıtır çıtır yandı. Alevler ona aşkla sarıldı.
Ama kuru meşe… Hiç kıpırdamadı. Onun içi çoktan yanmıştı yıllar önce. Artık verecek bir şeyi kalmamıştı ateşe. Sadece durdu.
Yangın geçtikten sonra, ormanda yanan dalların ve küllerin arasında sadece kuru meşe ayakta kaldı.
Aylar sonra ormanda yeni filizler bitti. Kuşlar geri geldi. Ve bir gün bir çocuk kuru ağacın dibine oturdu.

— “Bu ağaç neden yanmadı?” diye sordu babasına.
Babası gülümsedi:
— “Çünkü o, gençliğini vermişti bu ormana. Şimdi bilgeliğiyle koruyor onu.”
Ve o günden sonra çocuk her gün o ağacın altında kitap okudu. Yaş çınarın kibri unutuldu, ama kuru meşenin sessizliği kulaktan kulağa anlatıldı.

Kibir geçici, tevazu kalıcıdır.

Güneşin Kızı

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (10)

5.0

100% (10)

Kuru ile yaş Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kuru ile yaş yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KURU İLE YAŞ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Şair Mehmet Demirdelen
Şair Mehmet Demirdelen, @sair-mehmet-demirdelen
17.12.2025 11:23:16
5 puan verdi
Çok güzel hikaye gibi yazılmış harika,
Yüreğinize sağlık kaleminiz daim olsun.
Zehra hnm saygılar 👍🙏
bfbfatihbilen
bfbfatihbilen, @bfbfatihbilen
26.6.2025 13:43:23
çok güzel
UFFUK
UFFUK, @uffuk
25.6.2025 12:29:01
Şeytan, kibrinden kovuldu.
Sabır ve sükut.
Müjgan Akyüz
Müjgan Akyüz, @mujganakyuz
25.6.2025 12:15:01
5 puan verdi
Emeğine sağlık, candan tebrikler
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL