Fehmi Tazegül
2266 şiiri ve 1004 yazısı kayıtlı Takip Et

MAHPUSHANE.



MAHPUSHANE.

CEZAEVİ VE TUTUKLULAR.
Tutuklu ve hükümlülerin cezalarını çektiği infaz kurumları Türkiye’deki genel adı cezaevi. Buranın hem kendine has bazı kuralları var hem de devlet tarafından koyulmuş bazı kurallar var. Nedir, ne değildir, inceliyoruz.
Cezaevlerinde tutuklu veya hükümlülerin, aileleri tarafından yatırılan paradan haftada belirli bir limite kadar kullanma hakları vardır. Tutuklu veya hükümlünün kıyafetleri ve iç çamaşırları aileleri tarafından cezaevinin ilgili birimine teslim edilir. Fakat bu kıyafetlerin jandarma yeşili veya gardiyan mavisi olması durumunda cezaevi tarafından kabul edilmez. Aynı zamanda kıyafet sayısı da cezaevinin belirlediği limitler dahilinde kabul edilir. örneğin tutuklu veya hükümlünün 5 pantolon, 3 kazak hakkı var olabilir, aile kıyafetleri teslim ederken bir form doldurulur (2 pantolon 1 kazak getirdi) ve buna göre kimin ne kadar ve hangi cins kıyafet hakkı olduğu anlaşılır (3 pantolon 2 kazak hakkı kaldı). iç çamaşırında sayı limiti yoktur. Bunun dışında şampuan, tras köpüğü gibi market ihtiyaçlarını tutuklu veya hükümlüler cezaevi kantininden ailelerinin yatırdığı parayla, gardiyanlara ihtiyaç listesi vermek suretiyle karşılarlar.
Tutuklu veya hükümlünün ayda 1 açık görüş, ayın diğer haftalarında haftada bir olmak üzere kapalı görüşleri vardır. Açık görüşte kantinden aldırdıkları yiyecekleri ailelerine ikram etme gibi durumları olabilir. Kapalı görüşlerde ailelerle bir cam arkasından telefonla görüşürler. Belli dereceye kadar akrabalar yine sayı sınırlaması aşılmaması şartıyla açık ve kapalı görüşlere (akrabalık durumlarını belgeleyen evrakları sundukları takdirde) girebilirler. Bunun yanında tutuklu veya hükümlü, ailesi dışında 3 kişinin ismini ceza evine bildirir. bu şahıslar da gerekli evrakları getirdikleri takdirde görüşlere girebilirler. Ayrıca akraba veya bu 3 kişi kategorisinde olmayan şahıslar da adliyede cezaevi savcısından aldıkları izinle tutuklu veya hükümlüyle kapalı görüş yapabilir.
Tutuklu veya hükümlünün haftada bir telefon hakkı da vardır. Bu telefonun süresi de bellidir ve bu süre kesinlikle aşılmaz. Bu hakkın kullanılması için yine ceza evine birçok evrak ibraz edilmesi gerekir.
Bunların dışında her cezaevinin kendine has yazılı olmayan işleyiş kuralları vardır ve bu kuralları görmezden gelenler hoş karşılanmaz ve sıkıntılı bir cezaevi sürecine davetiye çıkarmış olurlar.

Beğen

Fehmi Tazegül
Kayıt Tarihi:4 Şubat 2023 Cumartesi 22:20:50

MAHPUSHANE. YAZISI'NA YORUM YAP
"MAHPUSHANE." başlıklı yazı ile ilgili
düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi diğer okuyucular ile paylaşın.


YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış.

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Edebiyatdefteri.com'u kullanarak Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.