Paranın öldürdüğü ruh, kılıcın öldürdüğü bedenden fazladır. walter scott
Serap IRKÖRÜCÜ
Serap IRKÖRÜCÜ

“SEN”!

Yorum

“SEN”!

9

Yorum

7

Beğeni

0,0

Puan

1505

Okunma

“SEN”!

“SEN”!

“SEN”!

Her Kimsen…

Eşim – dostum, sevdiğim, akrabam, arkadaşım, ahbabım, komşum, tanıdığım. Her kimsen!
Ben uygun gördüğüm için hayatımdasın… Uygunluklarımız devam ettiği sürece benim için varsın. Sen ‘benim’ seçimimsin.

Paylaştıklarımız olduğuna göre doğaldır ki ben de senin için öyleyim.

Bu paylaşımı götürürken ben;

- Her zaman ‘sen’i senden tanımayı yeğledim, başkalarının bakış açılarından ve düşüncelerinden hiç etkilenmedim hatta sırasında tepki almama rağmen sana başkalarının gözüyle bakmadım.

- ‘Sen’ en az ‘ben’ kadar değerli olduğun için üzerine titredim. Benden kaynaklanan hiçbir yanlışın sonucu olmaman için çok dikkatli davrandım. Saygıyı her zaman sevginin yanı başında taşıdım, büyük bir özenle.

- Yardımıma ihtiyacın olduğunu hissettiğim her an yanındaydım, her zaman dillendirmesem de. Elimden geleni yaptım, gelmeyene çare aradım ama senden hiçbir şey beklemedim.

- Kimsenin senin hakkında konuşmasına izin vermedim, yüzüne söyleyemeyeceğim hiçbir şeyi arkandan söylemedim. ‘Dost acı söyler.’ kuralını uyguladım…

- Eksiklerini ve hatalarını fark ettiğimde daha başkaları görmeden düzeltmeye çalıştım, senin eksiğini görüp kendimi üstün hissetmedim, senin üstünlüklerinin yanında da ezilmedim, ‘sen’inle gurur duydum.

- Yağmurda yürürken şemsiyeyi kendime tutmadım. Ben ıslansam da seni korumaya çalıştım.

- ‘İstemek’ zor şeydir bilirim. O nedenle kimseden bir şey istemem. ‘Sen’ de öylesindir diye gözünün içine bakıp, sesinin tınısını dinleyip bana ihtiyaç duyduğunu hissettiğimde sana hemen ulaşmaya çalıştım.

- Kaldıramayacağım hiçbir yükü ‘sen’in omuzlarına yüklemedim çünkü beni ‘yük’ hissetmeni hiçbir zaman istemedim. Hatta sana kıyamadığım için yükünü bile zaman zaman almaya çalıştım.

- Hatamı her fark ettiğimde, ‘sen’ benden küçük müsün büyük müsün diye bakmadan, hiç gocunmadan, büyük bir içtenlikle ‘özür diledim’. Bana yapılan her iyilik için de her zaman ve yürekten hep ‘teşekkür ettim’.

Bu konuda Temel Aksoy : ‘İnsanlarla iyi iletişim kurmanın temeli onlara değer verdiğimizi hissettirmektir. Bir kişiden özür dilemek ya da ona teşekkür etmek “Sen benim için önemlisin, seninle ilişkime değer veriyorum.” anlamına gelir.’ demiş.

Bunları yapmış olmanın vicdani rahatlığı içindeyim.

...............

Yaşamdaki karşılaşmalarımızı ‘tesadüf’ zannetsek de ‘büyük sarmal’ın kuralına göre birbirimize karşı görevlerimiz var, o nedenle bedenlenmişiz. Tasavvufta buna ‘tevâfuk’ denir, ‘olması gereken, planlanmış karşılaşmalar’. İşte bu nedenle bir dönem hayatlarımıza dokunuruz ve görevimiz bitince sessizce çıkarız birbirimizin hayatından. Önemli olan bu süredeki görevimizi nasıl yerine getirdiğimiz, o ’yüreklere’ nasıl dokunduğumuzdur.

Seçimlerimiz zaman zaman değişir, buna da sadece ‘saygı duyarım’. Bu konuda önemli olan ‘yanlışların’ benden kaynaklanmamasını sağlamaktı, sadece onu yapmaya çalıştım. Benim için en önemlisi de ‘başkalarından önce kendime vereceğim hesaptır’ çünkü, kendimizle, ‘yüklerimizle’ ömür boyu yaşarız ve o ‘yüklerle’ gideriz.

Sözün özünü Mevlâna söylemiş:

“İnsanı ateş değil, kendi gafleti yakar.
Herkeste kusur görür, kendisine kör bakar.
Neye nasıl bakarsan, o da sana öyle bakar.”

……………………..

“Sen”!

Aynı şeyleri kendi çevrendekiler için söyleyebiliyor musun?



Şimdi düşünme sırası sende.


15.08.2017 Serap Irkörücü


Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
“sen”! Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz “sen”! yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
“SEN”! yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
ironi
ironi, @ersinbasegmez
25.6.2020 23:35:31
Hayatım boyunca benden önce sen diyen hatta senden önce sen diyecek kadar sen’leşen biri olarak yazının içinde uyuyup ben’imi bulmak isterdim.

Hayatın şu acımazdım devir daiminde bu sen’den yaşadığım kayıplar o kadar çok ki aynaya baktığımda kendime bazen yapıştırdığım sıfatları buraya yazsam sanırım en uzun yorumum olur.

Elbette; çoğu insan senden önce ben deyip tersini iddia etse de benim söylediğim kesinlikle iddia DEĞİL gerçek. Hatta; bazen insanlar senden önce sen dediğim için içten dışa rahatsızlık BİLE duyarlar.

Ama karakter tıbcası ise her neyse değişmiyor; ben bundan dolayı kazık üzerine kazık yiyorum. Kader deyip geçmek en iyisi sanırım...

Beni oldukça saran bir konuydu...

Saygılarımla Serap Hocam
MÜSLÜM BAYRAM
MÜSLÜM BAYRAM, @m-sl-mcbayram
14.11.2019 16:30:53
Düşünme sırasının kendinde olduğunun haberi var mı acep???
Veya dostluk adına düşünmeyi felsefesi şiarı olan kaldı mı ki!
çok hassas duyguyla yazılmış zarafeti içinde barındıran bir yazı
sizleri okumak bence ayrıcalık değerli öğretmenim
nice saygılarımla
Etkili Yorum
Fatma Oral
Fatma Oral, @fatmaoral
4.3.2019 16:44:29
İncelikler ile dolu bir yazı. İnsan olmanın verdiği insanca yaklaşım ve insanca gelişimin sonucunda olması gerekenler. Çocukluğumuzda bize öğretilenler. Ne yazık ki günümüzde gerek iletişim araçlarının gerek sosya ekonomik sorunları neticesinde insan ilişkileri zaman içerisinde daha sığ ve yüzeysel olmaya bu tarz düşünsel özelliklerin zaman zaman bilinçli zaman zaman da bilinçsiz olarak atlanmasına neden olmaktadır. İdeali ne? elbette olması gerekenler bu anlattıklarınız.

Saatleri geriye döndürebilirmiyiz. Bilemiyorum. Çünkü öyle hızlı bir akış var ki insanoğlu bu akışa kaptırmış gidiyor. Ne depramlar, ne de doğa üstü olaylar insanları kendine getiremiyor. Diğer taraftan da sizin ve sizin gibi düşünen bizler de zaman içerisinde hızlı bir erezyon ile yok olmaya mahkum ediliyoruz. İşte ben bunlara Hayat içinde tutamadıklarım diye adlandırıyorum.

Güzel yazınız için için çok teşekkür ederim.

Sevgilerimle.
Den(iz)
Den(iz), @den-iz
4.3.2019 13:47:04
Sevgili Serap Hocam ,
Sorgulatıcı bir yazı olmuş. Bu kadar hassas davranışlarla insanların birbirine yaklaştıkları düşünmüyorum.Kendim hakkında diyebilirim ki insanlar için yapabileceğim en iyi şey onları uzaktan sevmek. Çok yakınken sevmekte vazgeçiyorum ben.Bu sevgisizlik onlar için iyi bir şey yapma dürtümü ortadan kaldırıyor. Ben iletişimsizliğin bir çözüm olduğunu (kendim için) fark ettim. Yani en azından fiziksel olarak durum bu.

Sevgilerimle..
KurşunKalem
KurşunKalem, @kursunkalem2
4.3.2019 01:30:30
İnsan gibi insan olmak!
Eski zamanlarda sayıları çok daha fazladır eminim şimdiki zamana kıyasla.

Kendi adıma düşüncemi harbi söyleyim mi? Beş yıl öncesine kadar aynen yazdığın gibiydim, seve seve, sadece aile içi değil, herkese karşı aynıydım, verdiği huzurla yaşamak yetiyordu bana, mutlu oluyordum birilerinin işine yaramaktan :)))

Şimdi mi ? cıkss... Niye de :))
Valla olsa dükkan senin derler ya öyle işte, son yıllarda olana, bitene acı bir gülümse kaldı elimde onu da kimse istemez :))

Çok güzeldi paylaşım, kutluyorum arkadaşım, sevgiyle

Mevaa
Mevaa, @mevaa
2.3.2019 16:13:34
Neye nasıl bakarsan oda sana öyle bakar

Yazı bütünüyle çok güzel ve ders verici nitelikteydi. Bir kaç defa okudum ki sindirip uygulayabileyim diye
Ve mevlanın sözünün son cümlesi ki tüm yazının özeti gibiydi. Harika bir yazıydı şairem öyle dolu öyle güzel
Yoruma yazacak bişey bırakmamış kalemin

Sevgilerimle
LEWEND
LEWEND, @lewend
2.3.2019 11:18:06
Hatayı örtebilmek büyük maharet
Dost dost ise görmeli sezmeli ve söylrmeli, yermeden
İncitmeden
Kırıp dökmeden
Kendini yüceltmeden hatayı söylemeli
Sır gibi saklayarak, üçüncü kişiye aktarmadan
Dostça muhabbet ederek söylrmeli..

Hocam ustaca yazılan her satıra ne yüklem getirsem az
Çok çok beğenerek okudum
Selam ve en derin hürmetlerimle
Necati  Kavlak
Necati Kavlak, @necatikavlak
2.3.2019 10:30:17
Önce final cümleyi kopyalayarak yatıştırayım
!
(“Sen”!
Aynı şeyleri kendi çevrendekiler için söyleyebiliyor musun?)
Sonra mı?
Kısaca derim ki, maddeler halinde yazılan güzel sözler, Kamil İnsan seviyesine çıkanların düşünüp kurabileceği cümleler!
Eskilerin esfal-i safilin diye tanımladıkları kişilerden böyle cümle beklemek imkansıza eş değer.
Ellerine sağlık Serap Hocam!
Severek okunacak, ders alınacak eğitsel bir yazı!
Saygılarımla.
Aşkar...
Aşkar..., @askar2
2.3.2019 00:27:57
10 puan verdi

Merhaba Sayın Yazar

Çok güzel bir paylaşım

İnsanlara teşekkür etmek ve özür dilemek evet
Ne buyurur Allah’ın Resulü;
‘İnsanlara teşekkür etmeyen Allah'a da şükretmez'
Hatalıyken özür dilemeyenin tövbe etmeyeceği gibi

Ve tasavvufi anlamda
Şu zamanda anlatılan şu günümüzde yaşanılan değil de
gerçek anlamda İslam ve inanan ölçüsünde
Asırlar öncesinden Allah’ın Resulü’nden;
“Sizden biriniz kendisi için sevip arzu ettiği şeyi din kardeşi için de sevip arzu etmedikçe gerçek anlamda iman etmiş olmaz.”

Ölçüsü
Ve hz. Ömer dilince;
‘Hatamı kusurumu bana söyleyen benim gerçek kardeşimdir’
İsyan ahlakında N. Topçu fikrinde hz. Ebu Zerr fikrince

Daha fazla uzatmadan bir daha okuyup çok beğendiğimi ifade edeyim
Saygı ve esenlikle değerli Yazar


Elbruz.



© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL