Biz ancak bize hayran olanları can ve yürekten överiz. la rochefaucauld
aytekin hoca
aytekin hoca

BİZİM YEŞİLÇAM

Yorum

BİZİM YEŞİLÇAM

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

673

Okunma

BİZİM YEŞİLÇAM

YEŞİLÇAM VE BİZ

Oldum olası film izlemeyi severim. Küçükken babamla sık sık sinemeye giderdik ve ben film artisti olmayı kurardım kafamda.
Ben böyleydim de başkaları farklı mıydı? Hep birlikte :”Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete” dedikleri gibi hepimiz aynı yolun yolcusuyduk velhasıl.
Dürüstlüğün ne olduğunu, mertliği, kahramanlığı Yeşilçam’ın penceresinden gördük. Kahraman, Cüneyt Arkındı; kimi zaman Kara Murat olarak, kimi zaman Malkaçoğlu olarak. Kartal Tibet vardı bir de, Karaoğlan olurdu, Tarkan olurdu. Daha birçok kahraman vardı hayal perdemizde. Biz kahramanlığı onlardan öğrendik. Mesela kahraman, düşman ne kadar güçlü olsa da tek başına savaşırdı onlarla. Hiçbir zaman arkadan vurmazdı ne kadar haklı da olsa.
Sonra kadınlar vardı perdede. Önceleri çok namusluydu hayal kadınlar. Türkan, Fatma, Filiz Hülya derken onlara benzenleri de çıktı namus yönünden. Hatta Türkan öpüşmedi bile filmlerinde.
O dönemlerde iyi ve kötü diye iki kutup vardı bizim dünyamızda. İyilerin temsilcilerini sever kötüleri sevmezdik. Hatta öyle sevmezdik ki onları çarşıda görsek dövmeye bile kalkardık. Kötülerimiz vardı, meşhurdular onlar. Bilal İnci, Erol Taş, Tecavüzcü Coşkun, Aliye Rona’larımız vardı.
İçki kötüydü, diskotekler de bir o kadar kötüydü. Hatta birilerinin elinden gazoz içmezdi bizim kızlar sonunun ne olacağını filmlerden gördüğü için.
Şimdi bakıyorum da ne kadar uzağız onlardan. Bizin kahramanlar yaşlandıkça biz korkaklaştık, bencilleştik. Namuslu kadınlarımız perdeden çekilince bedenlerini satan, bu görüntülerle para kazanan kadınlar çıktı ortaya. Biz de aynı oranda namustan o kadar uzaklaştık.
O günlerin öcüleri bizim ideallerimiz oldu. Artık sokaklarda Cüneyt’ler değil Erol Taş’lar dolaşıyor. Kızlarımız namus timsali Türkan’a değil Paris Hilton’a özeniyorlar.
Kafa yormadan edemiyorum. Eğer Yeşilçam eskisi gibi gitseydi biz hala namus timsali olur muyduk? Bizi Yeşilçam mı bozdu? Yoksa biz mi Yeşilçam’ı bu hale getirdik?
İşin aslı şu ki, Yeşilçam bizi bir yerlere götürmek istemiş olabilir. Ama inanın ki onu bu hale getiren biziz. Biz Yeşilçam’ın ta kendisiyiz aslında.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bizim yeşilçam Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bizim yeşilçam yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BİZİM YEŞİLÇAM yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL