Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
Afet İnce Kırat
Afet İnce Kırat

Mihrünnisa Hatun'a Mektup

Yorum

Mihrünnisa Hatun'a Mektup

10

Yorum

4

Beğeni

0,0

Puan

2977

Okunma

Mihrünnisa Hatun'a Mektup

Mihrünnisa Hatun'a Mektup




Akşamın serin sesi türkü söylerken pencereme en içten dualarımla yazıyorum bu cümleleri. Ulaşır mı bilmem, ulaşsa da yazdıklarımı anlar mısın bilmem. Nasıl ki ben senin yazdıklarını sözlüğe bakmadan anlayamıyorsam sen de benim yazdıklarımı anlayamayabilirsin. Dilimiz çok değişti, zamana uyduk, hata mıdır, kolaylık mıdır hâla anlamış değilim.

Yeşil vadinin nefti karanlığında Harşena’nın kloş eteklerinde, yarım kalan düşlerin yılgın ezikliğiyle yaşadık aynı mekanda. 500 yıldan fazla zaman olsa da aramızda aynı şehrin kızıyız.

Buluttan örülmüş bir perdenin arkasında anıyorum seni. Sunak etmiş Yeşil Irmak varlığını bu şehre; alını, yeşilini, beyazını… Tertemiz aşklara gebe cümleler döküldü asırlarca bu topraklara. Hepimiz nasiplendik. Zaman gibi çok gerindeyim biliyorum. Sen şehzade muhitlerinde şiirlerini terennüm ettin, bense yasaklar içinde yapayalnızdım. Sen bakmaya kıyamadığımız yalı boyu konaklarında çayını yudumluyordun ben iki odalı kerpiç bir evde yokluğu paylaşıyordum kardeşlerimle. Sen bir evliyanın torunuydun ben Deli İmam’ın. Zaman gibi çok geriden başladım hayata. Sana erişmem mümkün değil biliyorum ama elimden geldiğince bıraktığın bayrağını taşımaya devam ediyorum.

Az önce şehrimizden bahsettim ya o şehir bildiğin gibi değil artık. Teknolojinin bütün nimetlerinden yararlanıyor ikamet edenler. Senin gördüğün doğallık, hayran eden güzellik olmasa da yine de çok şehrimizden daha güzel. Seni ve aileni de unutmadık, hemşerilerimiz, ziyaretçiler deden evliya Pir İlyas efendiyi ziyaret ederken seni de anıyor dualarından nasiplendiriyorlar.

Sen gittikten sonra hakkında çok şey yazıldı söylendi, hangisi doğrudur bilmem ama sen aşkı dizelere sığdıran kadındın. Sen okuyan, yazan, eğitimli, aşık olunan bir güneştin Amasya’ya.

Dönemin bütün ilimleri ile yakından veya uzaktan bir şekilde ilgilenmiştin. Hatta senin hakkında Evliya Çelebi;
“yetmiş cild kitâb-ı muteberi hıfzedüp cümle ulemayı mübahase-i ulüm ve fünunda aciz bırakmış.” (yetmiş cilt önemli kitabı okuyup bütün bilginleri bilim ve fende aciz bırakmıştır) diyerek iltifat etmiştir.

Güzelliğinin yanında iffetinden de ödün vermemiştin ki adının gereğini yapmıştın. Sana Mihrünnisa ( kadınların güneşi) adı takılmıştı.

Arkandan söylenen çok karalama vardı belki de edebiyat dünyası kendini aklamak istercesine sana övgüler dolu şiirler, methiyeler yazdı. İki örnek vermek istiyorum.


Gelibolulu Ali
“Zen-i dehr firîbine aldanmayup dünyaya merdânelikle geldi gitdi.” (Zamanın geçiciliğine aldanmayıp dünyaya mertçe gelip gitti.)

Kınalı-zâde Hasan Çelebi:
“Gerçi Mihrî, yaşadığı dönemde, zarifler ve şairlerle sohbette, dostlukta sevgi ve şefkat üzre olurmuş, lakin mühürlü kesesinin güneşine yabancı eli ermemiş ve namus ve iffet perdesine harak eli değmemiştir.”

Sen kadın şairlerin öncüsüydün, mertçe şiirlerini duygularını şehzade meclislerinde paylaştın. Adını ve kimliğini saklamayan ilk kadındın.

Geç de olsa seni tanıdık, seni anıyoruz, görmesek de seni seviyoruz. Mekanın cennet olsun Mihrünnisa Hatun.

Paylaş:
4 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Mihrünnisa hatun'a mektup Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Mihrünnisa hatun'a mektup yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Mihrünnisa Hatun'a Mektup yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Onur BİLGE
Onur BİLGE, @onurbilge
10.11.2020 11:17:02
Allah rahmet eylesin!Niceleri geldi, baktı, geçti bu pencereden. Teşekkürler... Sevgiler... :)
AyKıRıSaNaT
AyKıRıSaNaT, @aykirisanat
9.8.2018 17:38:54


Hayat, gözlerinden öpülemeyecek kadar kısaymış. Bunu anlamak için sadece bir şiir okumak yeterli ...


saygılar
ASIKLUZUMSUZ
ASIKLUZUMSUZ, @asikluzumsuz
30.6.2018 23:18:08
Merhaba değerli kalem
Harika bir mektup
Sizin sayeniz de biz de tanımış olduk, Mihrinnisa hatunu, "güneş kadını"
Kutluyorum yürekten
Gönlüne, ömrüne bereket
Allaha emanet olasın sağlıcakla kalasın
.
yasarkarcioglu
yasarkarcioglu, @yasarkarcioglu
15.1.2018 23:17:57
"Mekanın cennet olsun Mihrünnisa Hatun." Varislerin çok olsun!
yok,sul
yok,sul, @yok-sul
15.1.2018 22:50:33
vay be...

çok güzeldi, tebrik ederim

saygılarımla
Etkili Yorum
muhacir bozkurt
muhacir bozkurt, @muhacirbozkurt
15.1.2018 20:26:27
Aynı zamanda hemcinsiniz olan bir hemşehrinizi tanıtan yazınızı okuyup müstefîd olduk Afet Hanım. Allah (C.C.) razı olsun. Keşke bu tür tanıtım yazıları daha sık paylaşılsa bu sayfalarda.
Edebiyatımıza hizmet edenleri tanımak ve eserlerinden örnekleri okumak hem onların ruhunu şad etmeye, hem de bizlerin bilgisini genişletmeye hizmet eder.
Bu vesîle ile tekrar teşekkür ediyor, sıhhat ve ömrünüze bereket diliyorum.
mehmetmacit
mehmetmacit, @mehmetmacit
15.1.2018 20:03:28
bir güzel insanımızı tanımamıza vesile olan Hanımefendiye teşekkür ederim.
daha ne çok kadın ulemamız vardır isimleri kaybedilmiş.
En kötüsüde kadınlarımızın büyük çoğunluğu okumaktan alıkonulmuş asırlarca.
saygılarımla
Den(iz)
Den(iz), @den-iz
15.1.2018 16:10:05
10 puan verdi
Bu yazıyı ''kadın'' isimli forumumda paylaşmak isterim. Çok güzel bir dokunuş olmuş kadın dünyasına. Kendi adıma teşekkür ederim.

Sevgilerimle...
zaralıeren
zaralıeren, @zaralieren
15.1.2018 15:56:19
10 puan verdi
Güzelliğinin yanında iffetinden de ödün vermemiştin ki adının gereğini yapmıştın. Sana Mihrünnisa ( kadınların güneşi) adı takılmıştı.

saygıyla yad ediyorum paylaşımınızla tanımış oldum emeğinize sağlık
kamil karaağaç
kamil karaağaç, @kamilkaraagac1
15.1.2018 15:53:51
Kalemin daaim olsun hocam
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL