belkibirharfimben
58 şiiri ve 716 yazısı kayıtlı Takip Et

Bıraktığın ellerle barış



Bıraktığın ellerle barış

Günün Yazısı
Okuduğunuz yazı 28.12.2017 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.

"Gitmek zenginleşmektir" diyor Feridun Andaç Geçen Zamanın İzinde: Kentler kitabında. O bunu ’seyahat etmek’ bağlamında kullanıyor fakat ben ’fanilik’ bağlamında da kullanabilirim. Çünkü böyle düşünüyorum: Herşeyin yokolup gidiciliğidir ki bizi yeni yeni şeylerle muhatap kılıyor. Kabımız küçük. Dünyamız kocaman. O koca dünyadan daha çok şey biriktirmenin, öğrenmenin, tatmanın, tanımanın ve hatta sevmenin yolu kabımıza bir ’saklama kabı’ olarak değil bir ’aktaraç’ olarak bakmakta. Yani onu tas değil kaşık kılmakta.

O böyle olursa içindekini sonsuza kadar aynı şekilde tutmasına da gerek kalmaz. Hep güzel, hep yakışıklı, hep genç, hep mutlu, hep heyecanlı, hep keyifli hep... olması gerekmez. Yükümüz azalır. Tablonun kendisi değil çerçeve olduğunuzu kabul ettiğinizde ’içinizden geçenler’ aslında ’içinize sığanlara’ dönüşür. Kayıplar kazançlaşır. Göçebe için taşıyamadığı hiçbirşey zenginlik ölçüsü değildir. Musluk ile havuzun zenginlik ölçüleri bu noktada farklıdır.

Ne kadar çok akıtırsanız kalbinizden o kadarı sizin olur. Hem sizi de o sığdırdıklarınız için severler. Çünkü sığdırmak zenginleştirir. Hepsi sizde kalmasa bile. Bir kerecik uğrayıp gitse bile. Kendinizi aslolmaktan kurtararak kaybettiğinizi sananlar tam da bu noktada hata ederler. Aslında kendinizi aslolmaktan kurtararak dair olduğunuz herşey olmuşsunuzdur.

Bu borunun zenginliğidir. Bu ’dair olanlar’ın zenginliğidir. Bu harfin zenginliğidir. İsimler bunu anlamaz. İsmine takılan aslında parçalılık içindeki sanal bütünlüğüne takılmıştır. Çünkü kendisine o şey olma hakkı veren bir bütünlüğün namıdır isim. ’O şey’ olmak yani ’bizzat mevcut olmak’ öyle şehvetli birşeydir ki kainatın bir parçası olmaktan vazgeçirir. ’Tanınmak için’ olan ’ayrılmak için’ kullanılır. Bir kitap anlattığı kadardır ama bir harf içinde yeraldığı kelimeler kadardır. Çoktur. Hiçbirşey olmuştur. Ama aynı zamanda herşey olmuştur. Tıpkı Cennet Krallığı filinde "Bu şehir neden önemli?" sorusuna Selahaddin-i Eyyübi karakterinin verdiği cevap gibi: "Hiçbirşey... Herşey."

Evet. Hiçbirşey oluruz böyle geçip gitmekle. Fakat evet! Herşey olabiliriz böyle geçip gitmekle. Bir hava zerresi varolduğu ilk günden itibaren milyonlarca canlının vücuduna uğrayabilir. Dünya üzerindeki her dağı görebilir. Her ağaca dokunabilir. Her denizi öpebilir. "Ben buradayım ve hep burada kalacağım!" diyen dağlar yapamaz bunu. Sanki hava kadar geçip giden olmamak taşı sınırlamıştır. Şu dünyada hayat sahibi olmak da geçip gidicilerden olmaktır aslında. Hatta hayatını en çok yaşadığını hissedenler en çok geçip gidenlerdir.

Belki yaşadığımız ayrılıklara böyle bir teselli var. Birşeyleri arkamızda bırakarak yeni şeyleri misafir etmeyi başarıyoruz. Büyüyoruz. Olgunlaşıyoruz. Yetişiyoruz. Elbette her ayrılığın bir acısı var. Çünkü insan içinden geçenleri kendisine dair kılmayı duygularıyla başarır. Mesafe böyle alınır. Ve duygular tutucudur. Tutmaya çalışırlar içlerinden geçenleri. Demek ki biz, bir tırtılın yüzlerce dokunacı veya sineğin vantuzları gibi hem yürüyoruz hem tutunuyoruz. Yürümeyi tutunmakla başarıyoruz. İlerleyişimiz bırakmakla oluyor. Sen de seni terkeden güzelliklerle barış arkadaşım. Onlar elini bırakmasa başka elleri tutamazdın.

Beğen

belkibirharfimben
Kayıt Tarihi:27 Aralık 2017 Çarşamba 18:13:09

BıRAKTıĞıN ELLERLE BARıŞ YAZISI'NA YORUM YAP
"Bıraktığın ellerle barış" başlıklı yazı ile ilgili
düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi diğer okuyucular ile paylaşın.


YORUMLAR
Den(iz)
28 Aralık 2017 Perşembe 11:41:14
Yorgunum ben.... Tablo falan da umurumda değil... İyi şeyler ,güzel şeyler..?

Sevgilerimle..

Cevap Yaz
Denizce
28 Aralık 2017 Perşembe 08:38:26


"elim hep üstünde" dememin bir sebebi varmış di mi..?

küsmek de neymiş ki.?

peh...




Denizce tarafından 12/28/2017 8:23:10 AM zamanında düzenlenmiştir.

Cevap Yaz
Rüzgâr
27 Aralık 2017 Çarşamba 21:43:27
Hiçbirşey ve herşey arasında hepimiz bir çerçeveden ibaretiz. Kimse tablonun ortasındaki ana renk, ana tema, ana konu olarak kalamıyor.

Elim el.

Cevap Yaz
lacivertiğnedenlik
27 Aralık 2017 Çarşamba 21:12:08
Bir şeyler yerli yerinde kalsaydı değişimin kendisi olmazdı.

Cevap Yaz
dedim ki
27 Aralık 2017 Çarşamba 20:52:18
ne çok'tan geçti ömrümüz. eyvah! bir harf kanattı dudağıma işte. ne yok'tan geçti. anla işte.

Cevap Yaz
ressam12
27 Aralık 2017 Çarşamba 20:20:11
..

ressam12 tarafından 1/2/2018 1:30:07 PM zamanında düzenlenmiştir.

Cevap Yaz
ressam12
27 Aralık 2017 Çarşamba 18:37:00
.

ressam12 tarafından 1/2/2018 1:29:14 PM zamanında düzenlenmiştir.

Cevap Yaz
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Edebiyatdefteri.com'u kullanarak Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.