Sevmek birbirine değil, birlikte aynı noktaya bakmaktır. exupery
aytekin hoca
aytekin hoca

NEZAKET

Yorum

NEZAKET

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

583

Okunma

NEZAKET


Türk sanat müziği dinliyorum, sanatçının okuduğu şarkının müziği bir huzur veriyor içime. Sonra sözler başlıyor. “Bir bahar akşamı rastladım size/ Sevinçli bir telaş içindeydiniz/ Derinden bakınca gözlerinize/ Neden başınızı öne eğdiniz?” ta ruhuma işliyor. Müzikle birlikte sevgilisine hitap eden şairin inceliği dikkatimi çekiyor. Allahım, diyorum, bir insan bu kadar inci alabilir mi, bu inceliğin gereği nedir? Sonra anlıyorum ki, bu tip ifadeler, karşısındaki insana verilen değerin bir göstergesi. Hani biz öğretmenlerimize hitap ederken “siz” diye başlarız ya söze, öğretmenimize saygımıza göstermek için.
Sonra neden garibime gidiyor,diye düşünüyorum. Alışık olmadığımı çıkarıyorum. Çevreme bakıyorum, bu kadar incelikle birbirine seslenen insanları görmek o kadar zor ki. Eşine, sürekli “Zeki Bey” diye hitap eden bir yengemiz geliyor aklıma. Çevrenin bu tip konuşmayı benim gibi yadırgadığını hatırlıyorum. Yadırgasak da doğrusu bu değil mi? Bu ölçüde bir nezaketle hitap eden bir bayan, eşinin kalbini kırmaya, eşi ise kendisine bu kadar saygılı olan karısına karşı kırıcı olmaya cesaret edebilir mi? Sanmıyorum.
Ben “siz” döneminden vaz geçtim, şimdi gençlerin birbirine “sen” diye hitap etmesi bile yeterli benim için. Ne yazık ki “sen” dönemi de bitmiş, “lan” dönemindeyiz artık. Şimdi bu sözün bir erkek tarafından söylendiğini sandınız herhalde, yanıldınız. Hiç yakışmasa da bir bayanın ağzından çıkıyor, kız arkadaşına veya erkek arkadaşına seslenmek üzere.
Yeni nesil nezaketi bilmiyor. Eskilerin bir deyimi var kadınlar için ”cins-i latif”. Yanı güzel cins, diyorlar. Nezaket, incelik, zarafet sözcükleri gül, fidan benzetmeleri ne kadar yakışıyor bir kıza. Benim sözünü ettiğim kız, günümüzün kızı değil elbette. Tankı andıran ayakkabılar, yırtık, kirli bir kot pantolon, şekilsiz bir tişört. Letafet bunun neresinde? Bundan da kötüsü; bu tip o kar çoğalmış ki, giyinenin kişiliğini örten, öldüren, şahsiyetsiz bir giyim.
Toplumdaki her olgu sanki bir zincirin halkaları. Hepsi birbirine bağlı, hepsi birbirinden etkileniyor.
Ne dersiniz, yukarıdaki şarkıyı; anlattığım tipteki bir kız için söyleseniz komik mi olurdu?

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Nezaket Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Nezaket yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
NEZAKET yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL