Kötülük etmeden pişman olmanın en iyi şekli, iyilik etmektir. bretonne

Web Zaman Damgası



"Yüz bin insan, Victor Hugo, Çev. Sunar Yazıcıoğlu" isimli şiir 21.5.2019 06:14:09 Edebiyatdefteri.com Web Zamanında
Edebiyatdefteri.com Sunucularına Yüklenmiş/Güncellenmiştir.
Edebiyatdefteri.com sunucularına yüklenen veya güncellenen şiirler web zaman damgası ile işaretlenir.
Web zaman damgası ile işaretlenen şiirleri sertifika zamanında yer alan bilgilere göre doğruluğunu taahhüt eder.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.


Şiiri Görmek İçin Tıklayın

Yüz bin insan, Victor Hugo, Çev. Sunar Yazıcıoğlu
11.5.2019 09:50:03
Mitralyözle ve obüsle parçalanmış yüz bin adam,
Yüz bin adam, savaş meydanlarında yatan,
Fleurus savaşında, Lodi savaşında ölenler gibi,
Yüz bin yigit asker, şehit ve gâzi,
Ölümleri yüceltilmiş, ülkeleri için can vermiş,
Yüce olayların çalkantısında ölüp gitmiş,
Oradan yükselir temiz ve mağrur Özgürlük,
Mutsuzluğu toplum için daha az büyük,
İnsanlık için, gerçek üzerine kurulan,
Bir musibet ki daha az yüksek, daha az derin olan,
Bir darbe, daha az ağlanacak ve daha az bahtsız,
Bir suçsuzdan, - hüküm giymiş bir tek suçsuz - ,
Zalim bir kılıç altında, kanı sel olup akan,
Kanı Greve* meydanın taşlarında buharlaşan,
Kanun ormanında katledilmiş dürüst bir insandan,
Ruhu haklı olarak Tanrı’ya : Gör ! Diye bağıran.

Victor Hugo
Çev. Sunar Yazıcıoğlu

Not : Paris’deki Greve* Meydanının, -bu günkü l'Hôtel de Ville Meydanı- beş asırdan fazla, idam cezalarının yerine getirildiği meydan olarak kötü bir ünü olmuştur.
1310 yılında ilk ölüm cezası mezhep sapıklığından dolayı Marguerite Porette’in meydanda diri diri yakılmasıyla yerine getirildi. 1372 de Turlupins mezhebinden Jeanne Daubenton aynı cezaya çarptırıldı, 1680 yılında cadılık suçlamasıyla Catherine Deshayes, 1721 de ünlü haydut Cartouche tekere bağlanıp kırbaçlanarak can verdi.
Ve bunun gibi pek çokları… S.Y.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL