(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
GÜNÜN İNCİLERİ:.. Yalnız seni sevenleri sevmek sevgi değil, değiş tokuştur. - Cenap ŞAHABETTİN - Sevgi saygı aşkın ilk ham maddesi. - İsmailoğlu Mustafa YILMAZ - Tek Bir Güne Sığmayan Tüm Öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun. - ADEBİYAT DEFTERİ -
Kalem susmasın en yorgun yerinde olsak ta yaşamın.Sevince rastlayınca daha da çok yazmalıyız yazmalısınız. Şiir hak ettiği ödülü almış .Bize kutlamak kaldı.Sevgi ve saygımla değerli kardeşim.
1891'de istanbul'un büyükdere semtinde doğdu; 15 mart 1939'da aynı şehirde öldü. jandarma yüzbaşısı yorgaki efendi'nin kızıdır. babası musikisever bir insandı; evine gelen konuklar için saz çalar, genç eftalya da babasının sazı eşliğinde şarkı söylerdi. "deniz kızı" lakabının ilginç bir hikayesi vardır. eftalya hanım genç kızlığında sıcak yaz gecelerinde bazen babasıyla, bazen de tek başına, büyükdere'den sandalla denize açılırdı. "mehtabiye" denilen musikili boğaz gecelerinin bu yüzyıldaki bir uzantısı sayabileceğimiz bu sandal safalarında eftalya gece boyunca şarkılar söylerdi. halk gece karanlığında yüzünü göremediği, sadece sesini uzaktan duyabildiği bu esrarengiz genç kıza "deniz kızı " adını takmıştı. aleko bacanos'un "gel ey denizin nazlı kızı " sözleriyle başlayan çok ünlü acemaşiran şarkısı eftalya için bestelenmiştir.
-------------------------KENDİ KALEMİNDEN EFTELYA---------------------- ben beş altı yaşından beri bu ismi taşırım. hatta daha garibi "eftalya" ismini yadırgarım. asıl ismim "deniz kızı" imiş gibi gelir. "deniz kızı" ismi bana nasıl verildi? çok küçüktüm. babam saza pek meraklı idi. misafirleri geldiği zaman o saz çalar, ben de şarkı söylerdim. büyükdere'de otururduk. mehtaplı gecelerde daima saz alemleri yapardık. o zaman babam bütün gece bana sandalda şarkı söyletirdi... sesim az zamanda bütün boğaziçi'nde meşhur olmuştu. geceleri mehtapta bizim sandalın arkasına 20-30 sandal takılır beni dinlerlerdi... fakat hiç kimse benim kim olduğumu bilmiyordu. halbuki incecik sesiyle şarkı söyleyen bu gece şarkıcısına bir isim takmak lazımdı... "deniz kızı"... "deniz kızı" demeye başladılar. işte bu "deniz kızı" beş yaşındaki eftalya idi. o zamandan beri deniz kızıyım...
)(-)(-)(-------EFTELYA----)(-)(-)(
Her akşam boğaz’ın serin suları Seni hatırlatır bana Eftelya Büyükdereden yaz akşamında Bir kayık açılır içlere doğru Nasıl yankılanır o güzel sesin Açıyor denizde akşam safası Büyeler herkesi güzel Eftelya
“Mehtabiye”denen sandalda safa Nedim’i aratmaz Altın boynuz’da İnsanlar sadece sesini duyar O güzel büyülü yaz akşamında “Deniz kızı”sanır herkes bu sesi Oysa “deniz kızı”sensin Eftelya
Seni dinleyenler hep aşık olur Her gece pişinden kırk sandal gelir Mehtap eşliğinde büyük haz alır Musuki merkezi Darülelhan’da Ne fasıllar geçti senli dönemde İlk bayan solistsin Türkiye’de sen Ata’ma da şarkı söylemişsin sen
Ey “ deniz kızı “güzel Eftelya Mehtaplı geçenin büyülü sesi Pek çok İstanbullu bilmez ki seni Haliç’te bu yürek nasıl atıyor Sen yoksun mah’ım çabuk batıyor O sakin boğazı görmek ne mümkün Köprüler,gemiler bilsen Eftelya
Şu taş plakta ki o sesin var ya Alıp götürüyor beni Eftelya
Kurşun sesi kadar hızlı geçer yaşamak.. Öyle zordur ki, kurşunu havada Sevgiyi de yürekte tutmak! .. Aşkın muhasebe defteri yoktur Yazacaksan kalbine ve Yüreğine yazacaksın Yüreğine İNSAN olmayı öğrete bilene SELAM olsun. Yüreğinize ve Kaleminze Sağlık, Kaleminiz Özgür ve Dik Olsun Candost..?
Duysun koca dünya duysunlar sesim Hep türkü söylerdim kesti nefesim Kalmadı dünyada aşk'ta hevesim İsmimin üstünü çiziver gitsin
İnsan uzaklarda kalınca nasılda kalemini konuşturuyor değilmi dost kalem.? Hem müzik hemde şiirin içeriği çok mükemmel olmuş. Gönülden kutluyor başarılar diliyorum..Herşey şiirlerde ve satırlarda kalması dileklerimle..
batu_41 tarafından 11/6/2015 1:40:28 AM zamanında düzenlenmiştir.
harika bir şiir, harika bir çalışma, yüreğini sesi var olsun efenim. kelimelerle anlatılmaz dizelerdeki duyguların, ancak yaşamalı onları, selam ve sevgiler olsun o kocaman dost yüreğinize saygılaırmla..
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.