Ödünç alınan son kuruşla ödenen ilk kuruş arasında tabii muazzam bir fark vardır. goethe
ASIKLUZUMSUZ
ASIKLUZUMSUZ

ŞARKI

Yorum

ŞARKI

( 20 kişi )

17

Yorum

24

Beğeni

5,0

Puan

1941

Okunma

ŞARKI

ŞARKI

Divan şiirine Türkler tarafından kazandırılan ve uygulamaya konulan nazım biçimlerinden biridir. Murabba’dan doğmuş bir nazım biçimidir. Şarkı, Türk Halk Şiirin de “türkü” ne ise Divan şiirindeki şarkı da odur. Türküler saz eşliğinde özel bir ezgiyle söylenirken Şarkılar da, farklı enstrumanlar kullanılıp, bestelenip yorumlanır.
Şarkılar dörtlükler halinde yazılır (tıpkı türkü gibi). Dörtlüklerde tekrarlanan dizelere “nakarat” adı verilir. Kafiye örgüsü : “aaaa bbba ccca…” ya da “abab cccb çççb…” şeklindedir. Şarkılarda konu olarak aşk, sevgi,bade, şarap, her türlü güzellik işlenmiştir. Lale devrinde çok yaygınlaşmıştır. Divan şiirinde en güzel şarkıları Nedim yazmıştır. Nedim’den sonra şarkı yazan şairlerimiz Enderunlu Fazıl ve Enderunlu Vasıf’tır. Cumhuriyet döneminde ise şarkılarıyla tanınan şairimiz Yahya Kemal Beyatlı’dır.

ŞARKI

Dün kahkahalar yükseliyorken evinizden,
Bendim geçen, ey sevgili, sandalla denizden!
Gönlümle, uzaklarda bütün bir gece sizden
Bendim geçen, ey sevgili, sandalla denizden!

Dün bezminizin bir ezelî neş’esi vardı,
Saz sesleri tâ fecre kadar Körfez’i sardı;
Vaktâki sular şarkılar inlerken ağardı,
Bendim geçen, ey sevgili, sandalla denizden!

Yahya Kemal Beyatlı

ŞARKI

Bir safâ bahşedelim gel şu dil-i nâşâda
Gidelim serv-i revânım yürü Sa’dâbâd’a
İşte üç çifte kayık iskelede âmâde
Gidelim serv-i revânım yürü Sa’dâbâd’a

Gülelim eğlenelim kâm alalım dünyâdan
Mâ-i tensîm içelim Çeşme-i Nev-peydâ’dan
Görelim âb-ı hayât akdığın ejderhâdan
Gidelim serv-i revânım yürü Sa’dâbâd’a

Bir sen ü bir ben ü bir mutrib-i Pâkize-edâ
İznin olursa eğer bir de Nedîm-i şeydâ
Gayri yârânı bugünlük edip ey şûh fedâ
Gidelim serv-i revânım yürü Sa’dâbâd’a


Nedim

ŞARKI

Aşkınla, canan oldun, yosunlaşmış, bu gönle
Bir leyl-i, sabadır yar, bu durmadan, esen yel
Ah bil se, nasıl sevdim, maşuk derler, eh anla
Bir leyl-i, sabadır yar, bu durmadan, esen yel

Görsün ki, bakışlardan, murat alsın, övünsün
Gönlüm se, biat etsin, sevip sarsın, avunsun
Vurgun sa, hayal edip, yaşar iken, sevinsin
Bir leyl-i, sabadır yar, bu durmadan, esen yel

Sadık DAĞDEVİREN

BU ŞİİR : Aşağıdaki ARUZ kalıbı ile yazılmıştır

( _ _ . ), ( . _ _ _ ), ( . _ _ _ ), ( . _ _ )

Mef’ûlü / mefâ’îlü / mefâ’îlü / fe’ûlün

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (20)

5.0

100% (20)

Şarkı Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Şarkı şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ŞARKI şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Kul Seyyah
Kul Seyyah, @kul-seyyah
12.6.2020 12:00:39
5 puan verdi
Güzel bir şiiri beğeniyle okudum.Başarılarınızın devamı dileğimle.Selam ve saygılar..
Özlem ÇETİN
Özlem ÇETİN, @ozlemcetin
11.6.2020 23:03:16
5 puan verdi
Değerli hocam,
Şarkı, türkü tarihçesi ve verdiğiniz örneklerle biz şiir yazarlarına çok faydalı bir bilgi olduğunu kendi adıma belirtmek istedim.
Paylaşımınız için çok teşekkürler. Saygılarımla..
Osman NALBANT
Osman NALBANT, @osmannalbant
11.6.2020 12:21:57
5 puan verdi

Şarkılarda kalır, benim izlerim
Yalnız kırmızıyı, görür gözlerim
Sevdanın yükünü taşır sözlerim
Heceler sal olur, dilden gönüle... Osman Nalbant

Bu güzel çalışmayı, örnekleriyle bize sunan Değerli Kardeşim Sadık Dağdeviren'i içtenlikle KUTLUYORUM.
Aksakal
Aksakal, @aksakal1
11.6.2020 11:51:54
5 puan verdi
Gerek klasik, gerekse neo klasik musikimizin şarkı türü; sevgili Şair Sadık DAĞDEVİREN Üstâdın kaleminde şair ve okuyucularına doğru güvenilir ve edebi bir yola konulmuş. Kendisine (naçizane) TRT Kurumunda otuz kırk yıldır okunmayan, fırsat eşitliği tanınmayan, TRT repertuarına kabul edilen birkaç eseri ile "bestekâr" payesi sunulan "Aksakal" kardeşiniz olarak ÂŞIK LÜZUMSUZ Usta'ya, Musiki konumuza da (bir yönüyle) açıklık getirme gayret ve teşebbüsüne girdiği için, medyunu şükran olduğumu ifade etmek isterim. Sakın Batı müziğinin süslenmiş, allanmış pullanmış ve de haddini aşmış büyütülmesine bakıp, Türk Musikisini iç ve dış yabancılar gibi küçümseyip, gönlünüzden düşürmeyin.Zira elimdeki ciltler dolusu eserler ve buna ait kitaplarla biliyorum ki; yüzelli'yi aşkın makam yapısıyla musikimiz, bin yılı aşkın bir devrin Türk bünyesinde büyümüş ve bu günlere ihtişamla uzanmış bir sanat devi durumundadır. Musikimizde beste yapım ve icrasının birçok tarzı vardır.Anlatmaya başlarsak buraya sığmayacak musiki tarz ve şekillerimizin en küçüğü, ancak en hareketlisi ve gönüllerde yer tutanı Sadık Bey'in tarifine girdiği "ŞARKI" tarzıdır. Bana göre de bu tarzın en büyük ve en dolu bestekârı (ikibinin üstünde eser veren) ve ancak otuzüç yaşına kadar yaşayıp, davet edildiği bir musiki toplantısı için gittiği, yine kıymetli bir musiki bestekârımız olan Rahmi Bey'in evinin kapısında geçirdiği kalp krizinden ölen kıymetli bestekârımız ŞEVKİ BEY'dir.Bendeniz neredeyse tüm bestekârlarımızın hayat hikâyelerini elli-altmış yıl kadar önce çeşitli gazete ve dergilerde yazmıştım. Rağbet görmüştü, ancak şimdiki gençler bunu bilmiyorlarsa da; şunu hatırlatmakta yarar var; halen hayatta olan bir tarihçimiz de bu hikâyeleri daha derli toplu, güzel kitapçıklar halinde yayınlamış ve bu yayınlar hayli rağbet görmüştü.Türk Musikisine, az dahi olsa, hizmeti geçen herkese, onu çok seven ve bu konuda da hayli emeği olan bir ağabey olarak minnet ve şükranla yaklaşıyor, göçenlerin cümlesine rahmet diliyorum...(Aksakal)
MÜSLÜM BAYRAM
MÜSLÜM BAYRAM, @m-sl-mcbayram
11.6.2020 11:08:23
5 puan verdi
TEBRİKLER OZANIM
SAYGILARIMLA
kul cihan
kul cihan, @kulcihan
11.6.2020 10:12:38
5 puan verdi
Güzel eserleri ile edebiyatımıza katkıda bulunan siz değerli kalemi
ve bu güzel eserinizi saygı ile alkışlıyorum, İlhamınız daim
Azminiz kayım olsun değerli üstad Aşık Lüzumsuz ,Saygılar sunarım.
Hasan Özaydın
Hasan Özaydın, @hasanozayd305n
11.6.2020 09:58:20
Ah o şarkıların gözü çıksın,tebrik ederim.
Sabri Koca
Sabri Koca, @skoca
11.6.2020 09:28:41
5 puan verdi
Hem bilgilendirme, hem de güzel şarkı sözlerinizden dolayı tebrik ediyorum, sağlıcakla kalınız. Selam ve saygılar...
Ahmet Coşkun 1
Ahmet Coşkun 1, @ahmetcoskun1
11.6.2020 08:48:40
5 puan verdi
usta ve bilge kaleminizi kutlarım
yüreğinize emeğinize sağlık efendim- kutlarım.
Gülseren Morkan
Gülseren Morkan, @bahar58
11.6.2020 03:22:47
5 puan verdi
Sizin şiirlerinizi okurken bu denli aydınlatıcı bilgilere mazhar olmak biz şiir sevenler ve okuyanlar için muhteşem bir bilgi dağarcığı ediniyoruz.Ve yine harika anlatımlı muhteşem bir şiir keyfi yaşadık.Tebrik ediyorum değerli üstadımı canı gönülden.

Selam ve saygılarımla...
Şentürk Dursun
Şentürk Dursun, @senturkdursun
11.6.2020 01:54:53
5 puan verdi
Konu anlatımlı test kitabı gibi. Açıklayıcı bilgiler ışığında şiir keyfi. Tebrikler hocama. Selam ve saygılar.
ABDULKERİM KAYA
ABDULKERİM KAYA, @abdulkerimkaya
11.6.2020 00:59:59
5 puan verdi
okudum,her zamanki gibi çok güzeldi,
çok acıklıydı, yüreğine sağlık Üstadım ,
sevda,özlem vardı,akıcı anlamlı
bilgilendirici,düşündürücüydü
kutluyorum Dualarımla selamlarımla
Mesut Tütüncüler
Mesut Tütüncüler, @mesut-tutunculer
11.6.2020 00:42:07
5 puan verdi
Teşekkür ederim hocam değerli bilgilerinizi paylaştığınız için Saygı ve selamlarımla Sağlıcakla kalınız
saf şiir
saf şiir, @safsiir
11.6.2020 00:27:07
5 puan verdi
Güzeldi, akıcıydı, duygu yüklüydü...
Şiirini tebrik ediyorum.
Selam ve dua ile.
se
sedat hünker, @sedathunker
11.6.2020 00:14:40
5 puan verdi
Çok güzel şiir kutlarim
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL