Bu yapıtın ilk üç baskısı, gerek lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerin, gerekse gazeteciliğe ilgi duyanların bu meslekle tanışmalarını, gazetecilik terminolojisiyle ilgili kavramları öğrenmelerini sağlamak için hazırlanmıştı. Kitabın dördüncü ve beşinci baskısında ise, ilk üç baskıda olduğu gibi, gazetecilikle ilgili temel kavramların genelde kitle iletişimiyle ilişkisi kurulmakla birlikte, gazetecilik ile haber sosyolojisi arasındaki bağ değerlendirilmişti. Ayrıca, tekelleşme olgusunun dünya ve Türk gazeteciliğindeki konumu, geleneksel gazeteciliğin değişime girmesi, magazinleşme olgusunun rolü ile önemi ve internet gazeteciliğinin getirdikleri, getirecekleri irdelenmişti.
Altıncı baskıda, ek olarak, dünya ve Türk gazeteciliğinde artan ölçüde belirleyicilik kazanan tekelleşmeye, magazinleşmeye, savaş gazeteciliğine, yurttaş gazeteciliğine, internet gazeteciliğine yer verilmişti.
Yedinci baskıda ise barış gazeteciliği, anılan gazetecilik türlerine eklenirken, yapılması gerekli görülen değişikliklere yer verilmekte, bu baskı altıncı baskıya göre bazı yenilikler içermektedir.
Temel Gazetecilik, Oya Tokgöz`ün otuz yılı aşkın süredir Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi`nde verdiği çeşitli lisans, lisansüstü dersler ile yayınlanmış bilimsel çalışmalarının ürünüdür.