Alçak ruhlu olanlar para arar, yüksek ruhlu olanlar ise saadet arar. ostrovski
Küçük Kalplerin Büyük Dersleri (Fabıl) Çocuklar için masal Hüseyin TURHAL
Sevgili Küçük Okur, Bu kitabı eline aldığın için ne kadar mutluyuz bilemezsin! Bu sayfaların arasında seni bekleyen sadece hikayeler değil; aynı zamanda yemyeşil bir orman, cıvıl cıvıl hayvanlar ve h...
8. Bölüm

5. Gölge Ağacı ve Dostluk Kuşu

9 Okuyucu
0 Beğeni
0 Yorum
5. Gölge Ağacı ve Dostluk Kuşu
Tema: Paylaşmanın ve dostluğun önemi.
Ormanın ortasında, yaprakları o kadar sık ve dalları o kadar geniş olan devasa bir Gölge Ağacı vardı ki, yazın en sıcak gününde bile altı her zaman serin ve gölgeli kalırdı.
Ancak bu ağaç, sahip olduğu serinliği ve gölgeyi kimseyle paylaşmak istemeyen cimri bir ağaçtı. Kim ne zaman yanına gelse, ağaç homurdanır ve dallarını sallar:
"Uzak durun! Bu benim serinliğim! Gidin kendinize başka bir yer bulun!"
Yaz çok sıcak geçmiş, diğer tüm ağaçların yaprakları kurumaya başlamıştı. Kuşlar ve küçük hayvanlar sıcaktan bunalmış, yiyecek ve su bulmakta zorlanıyordu.
Dostluk Kuşu Cici, herkesin yardımına koşan, cıvıl cıvıl bir kuştu. Uçarak Gölge Ağacı'nın yanına geldi:
"Sevgili Ağaç," dedi. "Lütfen, sadece bir tek dalının altındaki gölgeyi paylaş. Arkadaşlarım yorgunluktan uçamıyor."
Ağaç, sinirle dallarını titretti: "Asla! Ben de zor kazandım bu serinliği. Paylaşmıyorum, gidin!"
Cici, üzülerek oradan uzaklaştı ve arkadaşlarıyla birlikte daha az gölgeli, zor bir yere sığındı.
Birkaç gün sonra, ormanda tarihin en şiddetli fırtınası çıktı. Şimşekler çakıyor, rüzgar ağaçları kökünden sökecekmiş gibi esiyordu. Tam bu sırada, bir şimşek, cimri Gölge Ağacı'nın en kalın ve en güzel dalına isabet etti ve dal, büyük bir gürültüyle kırılarak yere düştü.
Kırılan dal, sadece ağacı yaralamakla kalmadı, aynı zamanda ağacın köklerini besleyen ana su damarını da tıkadı. Fırtına dindikten sonra, Gölge Ağacı yavaş yavaş kurumaya başladı. Yaprakları sararıyor, dalları çatlıyordu.
Ağaç, "Ölüyorum..." diye inlerken, yanına Dostluk Kuşu Cici ve arkadaşları geldi.
"Sana yardım edeceğiz," dedi Cici.
Kuşlar, sincaplar ve karıncalar hep birlikte çalışmaya başladılar. Kırılan dalın ağır parçalarını yavaş yavaş kenara çektiler. Tıkanan toprağı kazarak su damarını açtılar. Günlerce, en yakın dereden ağızlarıyla su taşıyarak Ağacı suladılar.
Bir süre sonra Gölge Ağacı güçlenmeye başladı. Yeni, küçük yapraklar açtı. Utançla, Cici'ye baktı:
"Ben size kötü davranmıştım. Gölgeyi bile esirgemiştim. Neden bana yardım ettiniz?"
Cici, Ağacın çatlak gövdesine kondu ve şefkatle gülümsedi:
"Bizim gölgemiz seninle, senin gölgen bizimle büyür, Ağaç. Dostluk, paylaştıkça büyüyen tek şeydir. Hiçbir zenginlik, dostluğun sıcaklığı kadar önemli değildir."
Ağaç, bu büyük dersi sonunda anlamıştı. O günden sonra Gölge Ağacı, gölgesini cömertçe tüm ormanla paylaştı ve altında toplanan neşeli seslerle daha da büyüdü, daha da yeşillendi.
Ders: "Sahip olduğun güzellikleri paylaştığında, onlar eksilmez; aksine, en ihtiyacın olduğu anda sana geri dönecek dostluklarla büyür."
Yazar: Hüseyin TURHAL
Yorum Yapın
Yorum yapabilmeniz için üye olmalısınız.
Yorumlar
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL