Eleştirme kültürü bizde farklı gelişmiştir. Kral çıplak hikayesi batıdan gelmiştir. Ama uygulaması bizdedir. Herkes çıplak bir insanın yüzüne baka baka elbiselerinin yakıştığını söylediği zaman, peşinde sıralanan herkes bunu tekrarlar - Elbiselerin harika acaba nereden aldınız?
Tam aksine giyimli bir insana çıplak nedildiğinde insanlar sıraya diziler ve şöyle derler - Utanmıyor musunuz böyle dolaşmaya?
Ben anket oranlarına bakıyorum. Büyük bir çoğunluk evet eleştirilmeliyiz diyor. Bunu söyleyen çoğunluğun büyük bir çoğunluğunun gerçek anlamda eleştirildiği zaman kırılacağını güceneceğini biliyorum.
Çünkü bizde eleştiriye karşı henüz bir bağışıklık kültürü yerleşmemiştir. Eleştirirken fikre değil kişiye saldırırız. Birisi sanatımızı veya politikamızı eleştirse kendimize saldırıldığını düşünürüz.
Şiirlerin ve yazıların altında bulunan yorum haneleri bu kültürümüzün gelişmesine katkıda bulunacağı inancındayım.
Bizim ülkemizde yapılan bu tür anketlerin sonucu her zaman yalancıdır.
Yoldan birini çevirin ve sorun. Boş zamanlarınızda ne yaparsınız? %90 ı kitap okurum der ama gelin görün ki bu memlekette kitabınız 1000 tane satarsa "heytttt beeee" diyebilirsiniz:)
Bu ne yaman çelişkidir ki burada da ezici bir çoğunluk eleştirileyim diye oylamış...
Neden kendimize bile yalan söyleriz bunu asla çözemedim. Öğrencilerime ilk öğrettiğim şey asla yalan söylemeyin olmuştur.
Burada 5000 üye olduğunu belirtmiş bir arkadaşımız. Böyle olduğunu düşünerek şiir okunma oranlarına baktığımızda yukarda yazdığım gerçeği görmek çok kolay olacaktır:)
Günün şiiri bile en fazla 150 kere tıklanmışsa (okunmuşsa değil...) değil 5000, 10000 üye olsa ne farkedecek...
Bizde herkes şairdir ama nedense ezici bir çoğunluğu şiir okumaz:) Bakın bunun gerçekliği ayan beyan ortadadır:)
Şiirlere yapılan yorumlara bakıyorum.
"Süpersiniz" leri bir kenara koyuyorum. Okuduğum en güzel şiirdi diye yazılan şiire bakıyorum. Şiir demeye bin şahit ister... Burada ortaya çıkan gerçek şu; ya bu şiiri değerlendirenin şiirden haberi yok ya da koca bir yalancı:)
Oysa yorumlar yol gösterici olsa, şiirler bol bol okunsa ne iyi olurdu değil mi?
Sevgilerimle...
unabellehistoire tarafından 5/13/2007 9:59:26 PM zamanında düzenlenmiştir.
-Şiir düşünsel yada yaşamsal alana dair bir sorundan mı çıkmış?
-Yeni bir şey söylüyor mu?
-Önceden kurulmuş şiire toprağa tohum serpercesine imgeler havadan mı bırakılmış?
- Kullanıla kullanıla yıpranmış ve eskimiş sözcükler çoğunlukta mı? Yani kendini tekrar eden bir şiir mi?
- Şairin gündelik dil üzerine "egemenliğini" kurup, onu aştığını gösteren yeterli şiir içi öğeler var mı? Yani deyim yerindeyse okurda farklı duygular uyandırmaya çalışan ve verili dili aşan bir çalışma mı?
- Bilinç altı şarkı sözleri şiire yansımış mı ?
-Şiirde ne nasıl söylenmiş .
-İma, betimleme, imge, senaryo, ses ve kurguya bakılmalıdır.
- Şiirde anlam bütünlüğü var mı?
-Yazım kurallarına uygunmu ve imla hataları var mı?
- Şiirde seslendirilmek istenilenlerin şiir diliyle anlatılıp anlatılmadığı, şiirin uyandırdığı duygular ve neyin algılandığı ,
-Şiirin verdiği mesaj.
GÖZÖNÜNDE BULUNDURULURSA yorum zenginleşir, hem yazana hemde diğer okurlara katkısı olur düşüncesindeyim.
Hatta şiir yazarken de bu hususlar gözönünde bulundurulmalıdır diye düşünüyorum...
Not; Bu görüşlerim YORUMLAR başlıklı formumda daha önce dile getirilmiştir.
Kardanadam ve diğer arkadaşların dediklerine katılıyorum.
ve Sn.Nail Yavuz'un bu konudaki hassasiyetine ve duruşuna saygılıyım ama maalesef görünen evet diyen "büyük çoğunluğun" içindkei azınlıktanım.
Sitede okurum ama az yorum yaparım. Geçen hafta biraz boş vaktim var diye benim bile şaşacağım sayıda yopruma girmişim :) zira msn den arkadaşlar -hayırdır, sen yorumlamazdın ! dediklerinde fark ettim.
Sonra yorumladıklarıma döndüm ki; Öznur ablanın şiiri idi özellikli olan ve kendisiyle de özelden mesajlaştık. Fakat orda öyle bir hava esti ki sanki ben çok kötü şiir yazmışsın, seni asarım keserim dedim msn de bunun kavgasını bile -senden daha eski şairim ben diyen biri özellikle- yapacak kadar ileri gidenler oldu. yuh yani !
ayrıca şiirin sahibi ile bir sorun yaşamazken, onun gibi şiire bakmadığım zat-ı muhteremlerin yorumuna saygı duyup aynısını mı yazmam gerekirdi ?
11 Mayis 2007 Cuma 08:53:56 tebrıkler Öznur hanım, kalemınız daim olsun.
11 Mayis 2007 Cuma 08:56:04 Camların ardından titrek bir alev üşür
Harika cümleler, harika bir anlatım... Tebrik ederim... Sevgiyle...
11 Mayis 2007 Cuma 09:34:10 'Gözlerimden mavi bir çocuk bakar göğe erer elleri.' Güzel dizeler.Tebrikler şaire.
*** 11 Mayis 2007 Cuma 09:58:25 "titrek bir alev üşür" lambada titreyen alev üşüyor / tırnak arasında belirtseniz - esinlenme olduğu aşikar-
-Kızıl bir gül açar kalemin ucundan Sürgün izinden söz geri gelir - yazılmamış onca şiirleri ifade etti bana. şiirde bulduğum "şiir tadı " tek yer bu.
Elimi uzattığım her yandan tozu ağar hasretin (Uzandığım her yanda tozu yağar hasretin) daha geniş düşünme alanı uyandırır gibi.
Susar sensiz siren sesleri ruhun, bedenin susar - siren (zaten ses çağrışımı okuyucuya) tekrardan ses diye belirtmek gerekli mi Öznur abla ?
Susar sirenleri vücudun...
şiirde ifadesi belirgin durumları bir daha kelimesiyle mühürlemek şiir -şiir dilinden uzaklaştırıyor. Zira bizler burda ne kadar kelime kullansak şiir o kadar güzel, o kadar anlaşılırlığıyla -iyi- olarak bakıyoruz ama şiiri biraz araştırınca böyle olmadığı ortada.
eski yazdıklarıma bakıyorum örneğin ; gözlerimde yaş, ağlarım... sanki ağlarım demesem okuyan ağladığımı anlamayacak... :)
o nedenle en azından bildiklerimizi ve öğrendiklerimizi yorumlarda paylaşırsak -kalemine sağlık- tarzı 70 yorumdan ziyade yerden yere vurulsa da gerçek eleştiri kaydeden bir iki yorum verilen emeklerin karşılığdır diye düşünüyorum.
Gözlerindeki güneş kaybolmasın.
sevgiler. **
Öznur Karayumak
11 Mayis 2007 Cuma 10:33:19 Teşekkür ederim değerli dostlarım
Sevgili Arzu Önerilerine teşekkür ederim. Hoş olacağını düşündüğüm bence uygun olanları değerlendirdim. Lakin ""titrek bir alev üşür" lambada titreyen alev üşüyor / tırnak arasında belirtseniz - esinlenme olduğu aşikar-" sözüne katılmadım. Çünkü hiç bir esinlenme yoktu, aklıma gelendi sadece. Böyle anlaşıldığını görüp tamemen değiştirdim. Haklısın bildiklerimizi paylaşmalıyız elbet. Ama şiirde bulduğun şiir tadının sence iki dizeyle sınırlandırılması da düşündürdü beni :) Teşekkürler öneri ve dileğin için sevgili kardeşim
Sevgiler
11 Mayis 2007 Cuma 11:00:19 gözlerimden mavi bir çocuk bakar.göğe erer elleri güneşi tutasıya debelenir...tuttu varsayın mor şafakta elleri...saygılarımla
11 Mayis 2007 Cuma 11:05:10 Seninle diğer kanadımı kuşanırsam ancak Çekilir demir duvar söker şafak Kızıl bir gül açar kalemin ucundan Sürgün izinden söz gelir geri...
tenrıkler yüreğine saklık ustat..
Gökhan Cengiz
11 Mayis 2007 Cuma 11:19:22 Özür dilerim, Haddim olmayarak bir konu izzah etmek istiyorum
belirttiğiniz dizede kuvvetle muteber bir esinlenme var bu doğru...
lâkin esinlenmeler belirtilme zorunluğu olan nüshası değildir şiirin, Kaldıki Şairin /Yazarın esinlenme hakkı pek tabiki vardır...
İmgeleme hususunda ise : hiç olmayabilirdi de... yada çok derin imgelemeler olabilirdi... Bu tamamen Şaire ve okurun mısralar içindeki yaratıcılık gücüne bağlı ( yaratıcılık yanlış anlaşılmasın ). Kaldıki Ahmed ARİH bilinen bir çok şiirinde hiç imgeleme yapmamıştır...
bu bağlamda şiir bence olumlu, Ve Öznur hanım Güzl bir çaba içerisinde her geçen gün şiir anlamında ( bence ) güzel bir yolda yürüyor, Daha güzel şiirler dövecek kalemi
kalemin koyusunda öznur dost.. bir gider iki gelirim şiir olup sayfaya düşen gözler mavi mavi uzanır gönüllere gökyüzü kıskanır bir kül utanır duman gölgesinde...
daha neler söylenir şiir sana... hep güzelce hep sevgiyle...
tebriklerimse en çoğundan...
Öznur Karayumak
11 Mayis 2007 Cuma 11:57:13 Değerli dostlarım. Teşekkürlerim o kadar çok ki...
Sizlerle değerlenir dizeler dost yüreklerinizin ışığında
Gökhan Bey, haklı söylemlerinizle şiire/şaire yol gösteren düşünce, deneyim derinliğinizle, kaleminizin ustalığından öğrenilecek çok şey var. (Ayrıca yorumdaki usatlığınızı da anmadan geçemeyeceğim, herkesçe malum, takdire şayan.)
Esinlenme konusunda ise haklı ısrarım sürmekte. O an birebir yazılmış olanı aklıma getirerek, düşünerek bulup yazmadığım bir dizeydi. Ancak, hem duygusal, hem ruhsal, hem zihinsel birkimimiz tabi ki önceden öğrendiklerimizle bizi bugünkü halimize getiren etkilerdir. Örneğin kelime dağarcığımız çevresel etkilerle, okuduğumuz kitaplarla gelişmiş değil midir?
Öneriler ve özellikle de gerçekten birikimi olan dostlardan gelen her eleştiri başım gözüm üstüne. Her anlamda gelişmektir aslolan amacımız. Ki birbirimize ışık tutabilelim şiir yolunda ilerlerken. Takdir ve güzel sözlerinize çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle
11 Mayis 2007 Cuma 12:08:31 imgeleri ve anlam yoğunluğu bakımından başarılı bir çalışma...
okuru hazıra konma açısından uyaran bir şiir.
çaba... emek...
ancak küçük bir düzeltme yapacağım bir de:
"ağar" ağır şeklinde.
dikkatimi çeken diğer bir nokta
"dirim" sözcüğünün yanılmıyorsam 3 şiirde sık sık kullanılması. tekrara düşülmesi konusunda bir tehlike bence. bir arkadaşım, daha kaç şiirde kullanacak şair bu kelimeyi - ki sık kullandığım bir imgeydi - diye eleştirmişti beni yorumunda. bence haklıydı.
nacizane fikrim tabi.
iyi çalışmalar diliyorum.
** 11 Mayis 2007 Cuma 12:21:59 Sevgili Gökhan aslında hiç birimizin haddine değil emekleri yorumlamak öyle değil mi...
esinlenme ile alıntı arasındaki çizgide kalan bir bölümdü bana göre. o nedenle alıntı ile de çalıntının bam teline takılamtansa da kendimce belirtinin olmasından yanayım. Bu kötü bir bakış açısı değil sadece zan altına girilmemesi adınadır.
hepimiz burda kendimizce güzel olanı paylaşıyoruz ve aynı şekilde de kendimizce doğru ve hataları da ortaya sunuyoruz ki -gelişme gösterelim, ya da doğru bildiklerimizin yanlışlığını- öğrenelim.
*** oktayzerrin
11 Mayis 2007 Cuma 12:24:36 size gelinceye kadar asıl eleştiriye muhatap olan bir yığın şair var arkadaşlar işe onlardan başlasalar daha adil ve doğru olacak...siz şiirdeki kariyerinizi ve rüştünüzü zaten ispatlamışsınız...güzel şiirinizi ve haklı şairliğinizi kutluyorum...sevgi ve saygımla...selamlar...
** 11 Mayis 2007 Cuma 12:46:12 Burda kimse adalet dağıtmıyor ve açıkçası hiç yorum almadan geçen onca da şiir var bilmem farkında mısınız ama Sn.Zerrin.
Şair kişiliği ispatlı diye eleştirmemeli miyiz sizce ? O zaman okuyup çok güzel tebrikler deyip geçmek mi gerekir her şiirin altına.
Sn.Ansızın yorum bölümünü kapatsın o zaman seçenekler koysun ; a) yüreğinize sağlık b) kaleminize sağlık c) aynı beni yazmışsınız d) çok güzel + puan e) beğenmedim f) yorumlamam bile benim şiirim daha güzel ..... klişeleşen yorumları görmek istiyorsanız Ansızın'a bu konuda öneri getirebiliriz.
ki ; burada konu ne şiir kariyeri ne de rüştün iptali değildir... biraz daha farklı bakmayı deneyin bence, bu kişiler neden bu şiire eleştiri yaptılar diye ... eminim aracın şiir değil AMACIN ŞİİR olduğunu görebilirsiniz.
saygılar***
11 Mayis 2007 Cuma 13:05:14 "Gözlerimden mavi bir çocuk bakar, göğe erer elleri " bu mısra şiirin omzunda nazar boncuğu gibi asılı dururken bana kutlamak düşer.saygılarımla...
11 Mayis 2007 Cuma 13:57:24 güzel dizelerin sahibi yüreğe ve kaleme selam olsun kutlarım saygılarımla
11 Mayis 2007 Cuma 14:10:44 Klişe olacak biraz ama çok güzel bir şiir okuduğumu söyleyip kutlayacağım sadece.Sebebi ise İnternet Cafe'den katılmam ve çok zamanım olmaması.Eğer her şiirden ne anladığımı , neresini zayıf, neresini sağlam bulduğumu belirtmeye kalkarsam tüm kazancımı Cafeye yatırmam gerek ve benim o kadar param yok maalesef... Yapıcı olmak kaydıyla, uzun yorumların da gerekli ve şiir adına güzel birşey olduğunu savunduğumu da bilmenizi isterim....Selam ve Saygımla.....
11 Mayis 2007 Cuma 14:23:52 Güzel şiir...
Tebrik ederim...
Saygılar sevgiler...
Yorumun kısası makbuldür:):):)
Öznur Karayumak Teşekkür ederim Değerli dostlarım
Sevgili Selin, "ağar" ağmak fiilinden Tekrarlanmak konusu da sanırım sık aralıkla yazılan şiirlerde rastlanıyor. Bu aralar dirimliğe ihtiyacım var ama ne yazk ki O olmayınca bu mümkün görünmüyor. Tam üç şiirdir :) Bazen bir süre şiir yazmayayım derim tekrarları farkedince. Yazmayayım mı? İstemez misiniz? :) Teşekkür ederim varlığınla hep yanımda görmek beni mutlu ediyor.
Sevgili Oktay Dost. Yüreğinizin güzelliği, kaleminizin kaviliğiyle, dost varlığınızdan onur duyuyorum daima. Var olun. Teşekkür ederim teveccühünüze değerli dost.
Gökhan bey olmazsa olmazlarımdan pozitif varlığıyla, edebi kimliğiyle de saygın bir noktada olan ve daima bana şiir adına yardımcı olmuş, ufkumu açan, varlığı benim için ayrı bir onur olan değerli bir isimdir. Buraya düşen en ufak bir gölgesi bile şereftir daima.
Sevgili Arzu kardeşim de önerileriyle göremediklerimi gösterdi sağolsun. Bundan memnuniyetimi kendisine belirttim. Daima gelişme adına açığım öneri ve desteklere. Teşekkür ederim bir kez daha.
Bizler şiir yolunda bir noktaya gelsek de birbirimize fikir vererek, göremediğini göstererek yardımcı olabiliriz olumlu yönde. Gelişmenin sınırı yok. En güzeli Atatürk'ün de vurguladığı gibi daha ileriye, daha ileriye olmalı ki bu benim düsturumdur daima.
Asıl gelişmiş, kendinden emin kişilik ve kalemler eleştiriyi kaldırabilir olgunca değil mi? Aksi olanlar ya da kendini tabu ilan edenler, bozulur, agresifleşir. Tabi bu çevresindeki bir kaç şakşakçının kumdan kalesiyle çevrelenerek gerçekleşmiş suni bir durum olduğundan hemen yıkılıverir egosu. Oysa sağlam kalemiyle kale gibi olanların telaşı yoktur bu yönde.
Doğru ve yapıcı eleştiri evet hepimize bu lazım. Beğeni de söylenebilir, gördüğümüz herhangi bir şeyde şiir adına rahatlıkla söylenebilir. En azından ben buna açığım.
Sevgili kardeşim Sahra: mütevazi ama sağlam kalem. Ayrıca teşekkür ederim.
Her birinize teşekkürlerim çokça.
Sevgilerimle.
11 Mayis 2007 Cuma 17:17:24 Sensiz ruhum kaçak...
Sevgili Dost… Benimde ruh kaçak bu ara nerde buluruz bilmem ama bildiğim bir şey var:) Şiir ruhtan söze uçmuş… Esinlenmeler birebir olmadığı sürece zararsızdır.
Şaşmadım :) Hissetim şiirini ve seni… İnsanların arasında uzaklar olsa da ruh uzak durmazmış. “Uzaklıklar küçük sevgileri yok eder, büyük sevgileri asla yok etmezmiş” der bir düşünür… Sevgimle kal, şiirle kal, hoş kal…
11 Mayis 2007 Cuma 17:52:09 Sensiz kül alev almaz Gün kuşanmaz dirimi Sensiz ben ben olmam Sensiz ruhum kaçak...
Eleştiri her zaman olacak yapıcı olduğu sürece ki gözlemlediğim şairi de hiç bir şey demeden yanıt vermiş saygı duymuş eleştirilere bir de sanırım bir nokta atlanıyor her şiirin herkes üzerinde aynı etkiyi göstermesini beklemek ruhunda aynı fırtınaları estirmesini beklemek sanırım çok yanlış .. Her şiirden okur almak istediğini almalı en güzeli şairin ruhunda estirdiği fırtınayı estirebilmesi şairin ruh halini yakalayabilmek bu yakalandığında şiir anlam kazanır bir okur için.. Kutlarım yüreğine sağlık sevgili Öznur sevgiyle ve sevdiklerinle kal her zaman sevgilerimle...
Tamam da bu ruh öyle bir yerlere gidiyor ki hiç dönesi gelmiyor. İzzet ikram görüyor zahir :) Çamlıca tepelerine de uğradı mı, ordan geçerken gördün mü? :)
Sana sevgimi biliyorsun.
Öznur Karayumak 11 Mayis 2007 Cuma 18:03:26 Çok teşekkür ederim Çınar Dost
siirde bana gore ustasiniz. sair herkesin kendi zevkine gore siir yazmasi mumkun degil...
yureigniz oyle yazmis, ne guzel ...
siir okudum usta yureginizden oznur kardesim
yurekten kutluyorum, mukemmeldi...
sevgilerimle usta sairemize
11 Mayis 2007 Cuma 18:29:23 Seninle diğer kanadımı kuşanırsam ancak Çekilir demir duvar söker şafak Kızıl bir gül açar kalemin ucundan Sürgün izinden söz gelir geri
Keyifle okuduğum ve takip ettiğim kalemlerden birisiniz...Kutluyorum yürekten.Sevgilerimle...
Öznur Karayumak
11 Mayis 2007 Cuma 18:41:34 Değerli Dost Direniş çok teşekkür ederim teveccühünüz efendim. Hep yanımda olan Dost yüreğine sevgiler
Ve Sevgili İleyda, bilmukabele zarif dost Sevgilerimle
11 Mayis 2007 Cuma 22:01:16 Hakikaten güzel...
11 Mayis 2007 Cuma 23:27:59 tebrikler güzel bir şiirdi şiirle kalın
Öznur Karayumak
12 Mayis 2007 Cumartesi 01:12:00 Teşekkür ederim değerli dostlar Var olun
sevgiler
12 Mayis 2007 Cumartesi 02:12:04 ağmak fiilini izah ederseniz...
Öznur Karayumak Sevgili Selin Senin için TDK dan aynen kopyaladım:
ağmak (I) -ar (-e)
1 . Sarkmak, aşağıya inmek: "Hiç konuşmadan güneş batıya ağıncaya dek çalıştılar."- R. N. Güntekin. 2 . Bir yana eğilmek, meyletmek.
ağmak (II) -ar (-e)
Yükselmek, yukarı doğru çıkmak: "Ay oldum âleme doğdum, bulut oldum göğe ağdım."- Yunus Emre.
Hasretin tozu uzandığım her yandan yükselir "ağar"...
şiirler mi yorumlanır,yorumlar mı hala öğrenemedim sanırım.
:) anlamak isteyene.
Şiir olarak yazılan her dizeye saygım var, emeğe de. Fakat bu kendimce yanlış olanı -doğru- olarak kabullenmemi gerektirmez ya da her yazılanı yazıldığı gibi beğenmemin zorunluluğunu sağlamaz.
Bizler yazdığımız hiç bir kelimeye kıyamıyoruz -şiirden çıkartmak için- sanki o kelime olmasa şiir hiç anlaşılmayacak gibi. Bu nedenle yorum yaparken kendi yazdıklarımda fark edemediğim hatalarımı başka şiirlerde çok net görebiliyorum, yaptığğım eleştiri bile bana katkı sağlayabiliyor.
ve hiç bir yorumum Şairin kişiliği ile olamaz / olmadı da. Birbirimizi ne kadar tanıyoruz ki, kişiliklerimizi yorumlayalım.
biraz saygı lütfen !
Altincicek tarafından 5/14/2007 10:22:54 AM zamanında düzenlenmiştir.
gerçekten aşağıya iniyorum iniyorum ve hala sizin yorumunuzu okuyorum.bi bitmedi derken bitti.gerçekten keşke olsaydı dediğiniz bir konu sanırım.İyi o zmn iyki açmışlar ne diyim bu kadar söyleyecek cümleleriniz varsa neden olmasın!!.
Bazı şiirlerin altında yapıcı eleştiriye örnek çok güzel yorumlara raslanmaktadır. Yazanı ve okuyanı geliştirici yönde olan bu yorumlar şiir sayfadan düşünce o kişinin sayfasında kalıyor ve sadece bu katkı koyan yorumlardan o gün o şiiri okuyanlar yararlanmaktadırlar. Bu tür nitelikli yorumların kalıcı olmasını sağlamak için FORUMLARIN şiir bölümünde YORUM ÖRNEKLERİ başlıklı bir forum açmıştım. Sevgili Arzu'nun da yukarıda belirttiği yorumlar da bu sayfada yer almıştır.
Aslında bizim biraz da "eleştirmek" kavramını yanlış anlamamızdan da kaynaklanıyor bence eleştirilmek istenmemek veya isteniyromuş gibi yapmak.Çünkü kime söyleseniz, eleştirmek hep kötü şeyler söylemek, ince eleyip nihayetinde kusurları ortaya çıkarmak demektir.Ama illa ki bir yazıyı, şiiri eleştirmek onun yanlışlarını ortaya koymak veya eleştiri yapmak uğruna olmayan bir takım kusurlar bulmak değilidr ki.Bir şiirin, bir edebi metinini ne kadar güsel olduğunu, ne kadar hatasız veya ne kadar yorumlayan kişinin fikrine uygun olduğunu söylemek de bir eleştiridir.Maalesef ki Türkiye'de eleştirmek hep karanlık bir kelime olarak sözlüklerde.Olmaması gerek ama yanlış anlaşılmalar hiç tükenmiyor.
Bir şiirde ki dizelere benzer yorumlar yapılabileceği gibi aynı dizelerde farklı çağrışımlar algılanıp farklı yorumlar da yapılabilir.
Bu da şiirin zenginliğidir.
Burada okuyucunun düş gücü devreye girer.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; yorum “sübjektif”tir. Zira her bireyin birikimi ve bu birikimler ölçüsünde oluşturduğu düşünce farklıdır.
Objektif olan bilgidir. Bilginin doğuşkanlığı olan yorum ise sübjektif ve değişkendir. Yani “objektif” yorum tanımlaması gerçekliliğini yitirmektedir. Yorumcunun doğası onu sübjektif kılar; hatalarıyla , insan beyninde zeminini hazırladığı için.....
Yorumun bir sınırı yoktur. Yorum sizsinizdir. Ona tüm birikiminizi katarsınız.
Yorumlamak hayatın özünü alıp kendi elinizde kendi beğeninize göre tekrar şekillendirmektir. Bir anlamda okunanları analiz edip bir sentez yakalamadır yorum.
ve
Hayatın özünü yorumlarken de sadece kendinizi bulursunuz.
not:Daha önce açtığımYorumlar başlıklı forumdan aktarmadır.