MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

HER YUSUF KUYUNUN DİBİNE DÜŞMEZ KİMİ DE AYA YILDIZA DÜŞER
derdiderun

HER YUSUF KUYUNUN DİBİNE DÜŞMEZ KİMİ DE AYA YILDIZA DÜŞER



Gözlerindeki güneþ bin yýllýk Anadolu’dur yüreðimde... Hiçbir güneþ ýþýðýný vermekle aydýnlýðýný kaybetmez. Mutluluk göklerdeymiþ anladým... Baþýmýzdan yüksekmiþ gönüllerimiz. Gönülde doðmadan güneþ, aydýnlýðý görmez gözlerimiz. Güneþ doðmuþ, güller açmýþ ve yýldýz olmuþ gözler. Bir tablo var, çizilmiþ gönlünde... Belki biraz yaslý, belki de yaþlý... Yine de sevinçli ve aydýnlýk olsun yüreðin. Her yaprak giderken sonbaharda, baharda açacak bir tomurcuk býrakýr dallarda. Bir tomurcuk kadar güzeldir bir insanýn çimlenmesi. Çocuksun... Büyüdükçe baþýn aðrýr, kalbin yanar. Ve tutundukça koparýrlar hayattan dallarýný, allarýný... Býrak þimdi fallarýný, iyi seç yollarýný. Ýnsanda temelde iki duyu vardýr. Biri düþünme... Biri de sevme. Biri akýl, biri de kalp. Beþ duyu hayvanlarda da var... Akrepte, yýlanda, çýyanda ve daðdaki domuzlarda da var... Kalem aklýn dili, dil gönlün tercümanýdýr. Her kalem bir eliftir ve yazar yüreklere. Belki güç tükenir; fakat akýl ve inanç tükenmez. Ýki dil yeter bir insana.

Her yerde ben varým: Bütün hain ellerde... VE TÜM GÖNÜLLERDE... Fýrat’ýn yaþýnda, Sýrat’ýn baþýnda ben varým. Ata binen ardýna bakmaz." Bence saðlam tut dizginleri ve kýrbaçlayýn atýný ufuklara kadar... Oradan öteye atýnýz gidemez belki. Ve size de ufukta görünür, ufuktan ötesi. Doludizgin atlarla dört nala ufku geçip giden duygu ve düþüncelerin açýk býraktýðý kapýdan, ufku görenlerin de geçmesi dileðiyle... Kendimizden geldik, kendimize göçeceðiz.

Tarlalarda ekinlerin boyundan büyük olur ya baþaklar… Ýþte öyle duygular. Engin… Zengin… Ve hep baþýndan yüksektir gönlün. Gülün olduðu yerde al da olur. Aðacýn olduðu yerde dal da olur. Iþýða dönsün yüreðin, karanlýðý delemezse býrak da kýrýlsýn. Güneþ kendi aydýnlýðýnda, tüm yýldýzlar gecededir. Canan girmiþ can kutsaldýr... Canana verilmiþ can kadar. Sevdiðin sevdandýr, sevdan da yüreðin senin. Büyük sularýn derinliði büyük olur... Büyük sevdalarýn hasreti büyük. Bir ýþýk ol ki, görecek gözler seni beklesin. Bir umut yeter bir daðý delmeye, çölleri geçmeye yeter. Bir umut... Çok hazine eder.

Bir harabeye döndürdüðümüz dünyanýn en karanlýk yerlerinde viraneye dönmüþse sevdalar... Ve eti için bülbüle, teni için güle düþmüþse eller, çok daha anlamlý þimdi varlýðýn. Yedi iklim, yedi renk, yedi kýta ve bir Anadolu yüreðinde senin. Ýnsanýn en güzel eseri yüreðidir hem engin hem de zengin. Öyle ol ki, gül kýymeti bilmeyen gülistana giremesin. Silinir alevler külü silinmez... Seven silinir de gülü silinmez. Ateþin külünü, sevenin gülünü kim silebilir... Aþký külden iyi, seveni gülden iyi kim bilebilir. Her yürek sevdasý kadardýr. Ya büyük sevmeli ya da sevdiðini büyütmeli yürekler. Sevdalarýn kalesi, sevgilerin bahçesidir yürekler. Sevdasý büyük kaleler yýkýlmaz, sevgisi üstün bahçeler solmaz. Aklýn ve gönlün tertemiz olmalý duru sular gibi. Kirlenince bunlar, hava, su, toprak kirlenmiþ. Ve ýþýðý bile sahte olur güneþlerin... Dikkat et, kir düþmesin yüreðine. Bir millet tarih yapar, bir illet tarih yazar. Her illete yeter bu millet. Ve bu milletin evlatlarý bir sancak gibi dalgalanýr göklerde. Biz hükümlüyüz, kaybettiklerimiz hükümsüzdür. Belki çýkar eldeki lekeler, izleri de çýkar belki de... Ya duygulardaki düþüncelerdeki lekeler... Hangi somut el çýkarabilir o soyut lekeleri... Piþmanlýklarýn hasadýdýr hüzün ve yaþamýn harmanýdýr ölüm... Hakkýmýzý avucumuza koyarlar bir gün. Kimseler suç iþlemesin o yüzden. Polisin elinden kurtulsa bile insan, vicdanýnýn ve ölümün elinden kurtulamaz. Ve kirlenmesin insanlýðým onu ölüm bile aklamaz. Her daraðacý bir boydan yüksektir her zaman. Öðret ki, kimse boylamasýn daraðacýný. Bir býçaðýn yarasýný anlatýrlar hissedersin, bir de býçak saplanýr sinene yaþarsýn acýsýný... Bir þarabýn sarhoþluðunu anlatýrlar dinlersin hikâye gibi, bir de sen þarap ile þiþe de dert ile dolana kadar yaþarsýn þarabýn gazabýný... Suçlu senin kanunun ile yargýlanýr sen düþersen vicdanýna.

Elif öldü diyene dal mý kaldý
Bülbül öldü diyene gül mü kaldý

Sevildiðin kadar mutlu, sevdiðin kadar da büyüksün. Büyük insanlar, gölgesi olan deðerli analarýn ýþýklý meyveleridir. Bire bölünmüþ sýfýr kadar baþarýlar, göklerin ayýna yýldýzýna.

ÖYLE BÝR DOST

Seni sevdim
Seni seveni de sevdim
Seni benden çok sevene
Ümmet oldum…
Kul oldum…

Bir kula ümmet oldum
Kula kul olmadým
Seni sevdim
Aþka kul oldum
Baþka kul olmadým



Ahmet GÜRLEK
derdiderun / doludesti
_________________
Kar üstünde beyazdýr sevdalar...

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.